Start Ups Κυριακή 14/03/2021, 16:01
START UPS

Οι fintech startups και η «γοητεία» που ασκούν στους επενδυτές

Οι fintech startups και η «γοητεία» που ασκούν στους επενδυτές

Ο κλάδος fintech (financial – technology) τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τεράστια άνθηση προσελκύοντας επενδύσεις χρηματοδότησης και αυξάνοντας τις αποτιμήσεις των startups εταιρειών σε επίπεδα ρεκόρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι παρά την επιβράδυνση λόγω Covid-19 που σημειώθηκε στις συμφωνίες και στη δραστηριότητα των Venture Capitals σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κλάδος fintech συνέχισε να προελαύνει ακάθεκτος, με νέες startups να εμφανίζονται με ταχύ ρυθμό.

Το 2021 ο κλάδος δεν συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε το 2020 αλλά έχει ανεβάσει ταχύτητα και δείχνει να είναι ο ξεκάθαρος νικητής έως τώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε και παρουσίασε η ιστοσελίδα aksiebloggen, τον Φεβρουάριο η συνδυασμένη αποτίμηση των κεφαλαίων που επενδύθηκαν στις νεοφυείς fintech από το 2018 έως τον περασμένο Φεβρουάριο έχει εκτιναχθεί στα 121,7 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 20 δισ. δολάρια σε σχέση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα.

Η πανδημία του κορωνοϊού μεταμόρφωσε τα επιχειρηματικά μοντέλα δεκαετιών και ανέδειξε την τεχνολογία ως το κυρίαρχο εργαλείο στο παγκόσμιο επιχειρείν.

Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες κινούνται προς την ψηφιακή εποχή με γοργά βήματα, μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές δαπανούν, επενδύουν, εξοικονομούν και δανείζονται χρήματα. Εν μέσω της πανδημίας οι ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο, μια τάση που ήρθε για να μείνει μόνιμα στις επιχειρηματικές και καταναλωτικές συνήθειες.

Με αυτά τα δεδομένα η ραγδαία ανάπτυξη του fintech κλάδου, είναι αναπόφευκτο να προσελκύει τον ενδιαφέρον των επενδυτών και των επιχειρηματικών κεφαλαίων, καθώς οι προοπτικές για απόδοση των επενδύσεών τους μοιάζουν να είναι τεράστιες.

Το 2018 οι fintech startups άντλησαν 31,3 δισ. δολάρια, με τη συνδυασμένη αποτίμηση των επενδύσεων αυτών να φθάνει στα 71,3 δισ. δολάρια στο τέλος εκείνης της χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Crunchbase. Έως το τέλος του 2019, η αξία αυτή ανέβηκε στα 95,8 δισ. δολάρια, μια αύξηση ύψους 24,5 δισ. δολαρίων σε ένα χρόνο.

Πέρυσι παρά τη σημαντική επιβράδυνση της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών κεφαλαίων εξαιτίας της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 20,3 δισ. δολαρίων στον κλάδο  της fintech. Στο τέλος της περυσινής χρονιάς η αθροιστική αποτίμηση των επενδύσεων σκαρφάλωσε στα 116,1 δισ. δολάρια και το ποσό αυτό αυξήθηκε κατά 5,6 δισ. δολάρια, τους δυο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Οι fintech startups ανά περιοχή

Η εκρηκτική ανάπτυξη του κλάδου αποτυπώνεται στα στοιχεία της BCG, τα οποία δείχνουν ότι ο αριθμός των νεοσύστατων εταιρειών fintech παγκοσμίως τριπλασιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια, από 12.200 το 2019 σε 26.000 το 2021.

Η Βόρεια Αμερική κατέχει την πρωτοκαθεδρία καθώς από τις 5.800 startups το 2019, ο αριμθός τους διπλασιάσθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 στις 10.605.

Στις περιοχές της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση των νεοφυών εταιρειών της τάξεως του 160%, έχοντας ξεπεράσει τις 9.300, από μόλις 3.600 το 2019.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού με 6.100 fintech startups, από 2.800 το 2019.

Το οξύμωρο όμως είναι ότι η συνολική αξία των επενδύσεων στις εταιρείες αυτής της περιοχής ανέρχεται στα 50,3 δισ. δολάρια, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο κομμάτι της συνολικής αξίας παγκοσμίως. Ακολουθεί η Βόρεια Αμερική με τη συνολική αξία να έχει διαμορφωθεί στα 48,7 δισ. δολάρια, με την αξία των ΕΜΕΑ αισθητά σε χαμηλότερα επίπεδα στα 18,2 δισ. δολάρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Aksiebloggen, Crunchbase, BCG

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News