Business & Finance Σάββατο 13/02/2021, 20:07
ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το fintech «θαύμα» της Ανατολικής Ευρώπης 

Το fintech «θαύμα» της Ανατολικής Ευρώπης 

Ο κλάδος fintech είναι από τους ταχέως αναπτυσσόμενους όχι μόνο όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αλλά γενικότερα. Οι εταιρείες πληθαίνουν με γεωμετρική πρόοδο και συνεπακόλουθα η συγκεκριμένη αγορά μεγαλώνει, με τις προβλέψεις για την αξία της να κάνουν λόγο ότι έως το 2025 θα φθάσει 305 δισ. δολάρια (prnewswire).

Ο όρος fintech προκύπτει από τη σύντμηση των όρων financial και technology και αφορά τις εταιρείες εκείνες που παρέχουν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες με τη βοήθεια της τεχνολογίας, από καταθετικούς λογαριασμούς και μισθοδοσίας, έως δανειοδότηση, επενδύσεις και διαχείριση περιουσίας. Οι περισσότερες από αυτές δεν διαθέτουν καν φυσικό χώρο ή υποκαταστήματα, από τη στιγμή που η τεχνολογία έχει μηδενίσει την ανάγκη της φυσικής παρουσίας του πελάτη.

Το Λονδίνο ως το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης διατηρεί τα πρωτεία στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ως ο μεγαλύτερος κόμβος για τις fintech εταιρείες, όμως από το 2016 και ειδικότερα από 1ης Ιανουαρίου, από την πρωτεύουσα της Αγγλίας φεύγουν εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χάθηκε η ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Οι παραδοσιακές τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μετακινούνται προς τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις (Παρίσι, Φρανκφούρτη), όμως οι fintech εταιρείες ακολουθούν μια εντελώς διαφορετική διαδρομή. Συγκεκριμένα όλο και περισσότερες είτε μεταφέρουν την έδρα τους στη Λιθουανία και την Εσθονία, είτε ιδρύουν τις εταιρείες σε αυτές τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. 

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Το 2020 στη λίστα με τις χώρες όπου ο fintech κλάδος διαπρέπει, η Λιθουανία βρίσκεται στην 4η θέση και η Εσθονία στην 10η. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πως καταρτίζεται η πρώτη δεκάδα για να αποτυπωθεί αυτό το «θαύμα» της Ανατολικής Ευρώπης.

Στην πρώτη θέση φυσικά βρίσκονται οι ΗΠΑ και στη δεύτερη το Ηνωμένο Βασίλειο, για να ακολουθήσει η Σιγκαπούρη και στη συνέχεια η μικρή σε μέγεθος Λιθουανία (ανέβηκε στην κατάταξη 14 θέσεις σε σχέση με το 2019). Ακολουθούν σε σειρά Ελβετία, Ολλανδία, Σουηδία, Αυστραλία, Καναδάς και η Εσθονία, αφήνοντας στην 11η θέση τη Γερμανία (η Ελλάδα βρίσκεται στην 44η θέση). 

Το fintech «θαύμα» της Ανατολικής Ευρώπης -1

Πώς όμως δυο χώρες που προέκυψαν από τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και οι οικονομίες τους δεν κατατάσσονται στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων έχουν καταφέρει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να «κάθονται» στη 2η και στην 6η θέση; Μάλιστα το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι πρωτεύουσές τους το Βίλνιους της Λιθουανίας και το Ταλίν της Εσθονίας στη λίστα με την κατάταξη των πόλεων με το καλύτερο fintech περιβάλλον, καταλαμβάνουν την 29η και την 45η θέση αντίστοιχα (η Αθήνα την 99η θέση). 

Το fintech «θαύμα» της Ανατολικής Ευρώπης -2

Αναφορικά με τη Λιθουανία οι ρυθμιστικές αρχές της είναι ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους η χώρα έχει καταστεί σε «παράδεισο» για τις εταιρείες fintech. Παρόλο που οι κανόνες είναι κάτι περισσότερο από αυστηροί, οι ρυθμιστικές αρχές προωθούν την καινοτομία στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Πρόσφατα, η Τράπεζα της Λιθουανίας έδωσε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου κατά του Ξεπλύματος Χρήματος (AML): μια πρωτοβουλία, που θα βάλει κάτω από την «ομπρέλα» της τους παράγοντες της χρηματοοικονομικής αγοράς, τις ρυθμιστικές αρχές και την κυβέρνηση με στόχο να βελτιώσουν περαιτέρω τις διαδικασίες για τον εντοπισμό παράνομων δραστηριοτήτων. 

Η διαφάνεια και η ασφάλεια για τις οποίες η κυβέρνηση και οι ρυθμιστικές αρχές δεν διαπραγματεύονται στο ελάχιστο, συντέλεσαν ούτως ώστε από το 2016 ο κλάδος κάθε χρόνο να διευρύνεται κατά σχεδόν 30% και να φθάσει στην 4η θέση πέρυσι. 

Φυσικά ένα περιβάλλον για να λειτουργήσει άρτια χρειάζεται τόσο τις κατάλληλες υποδομές όσο και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό που θα λειτουργεί και θα δραστηριοποιείται μέσα σε αυτό.

Από τεχνολογικής άποψης το γεγονός ότι στο Βίλνιους καταγράφονται οι γρηγορότερες ταχύτητες στα δίκτυα wi-fi μεταξύ των πόλεων της λίστας, αποκαλύπτει του πόσο ανεπτυγμένη είναι η ευρυζωνικότητα στα δίκτυα.

Παράλληλη στην πρωτεύουσα της Λιθουανία το Πανεπιστήμιο διαθέτει κατεύθυνση στην χρηματοπιστωτική τεχνολογία, προσφέρει πτυχίο και μεταπτυχιακό στη χρηματοοικονομική και στην τραπεζική, ενώ πτυχίο και μεταπτυχιακό στη χρηματοπιστωτική μηχανική προσφέρει το Πολυτεχνείο του Βίλνιους. 

Έτσι με το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, τη γρήγορη έκδοση αδειών, τις φιλικές προς την καινοτομία ρυθμίσεις (προϋποθέσεις που ισχύουν τόσο στη Λιθουανία, όσο και στην Εσθονία) και κυρίως η πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως να είναι θέμα χρόνου για τις δύο χώρες να αναλάβουν τα ηνία της Ευρώπης στον κλάδο fintech. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News