Business & Finance Παρασκευή 1/01/2021, 21:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφίγγει τον κλοιό στις υπηρεσίες fintech η Κίνα 

Σφίγγει τον κλοιό στις υπηρεσίες fintech η Κίνα 

Εντολή σε όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες που προσφέρουν υπηρεσίες fintech έδωσε η ρυθμιστική αρχή τραπεζικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών της Κίνας, ζητώντας τους να κάνουν μια αναθεώρηση των δραστηριοτήτων τους αυτών, ούτως ώστε να διασφαλίσουν ότι συμμορφώνονται με τους ρυθμιστικούς κανονισμούς και να διορθώσουν τυχόν αστοχίες το συντομότερο δυνατό.

Η εντολή αυτή έρχεται μετά την πρόσφατη έκκληση της Alibaba από τις χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές της Κίνας, για προβλήματα που αφορούν τη θυγατρική fintech, Ant. 

«Τα προβλήματα της Ant δεν αφορούν μόνο εκείνη, αλλά είναι καθολικά σε κάποιο βαθμό», σύμφωνα την κινεζική Ρυθμιστική Επιτροπή Τραπεζικής και Ασφάλισης (CBIRC).

Η CBIRC προτρέπει τις διαδικτυακές πλατφόρμες που παρέχουν υπηρεσίες δανεισμού, ασφάλισης, διαχείρισης περιουσίας και υπηρεσίες επιχειρησιακής ανάπτυξης, να επιταχύνουν τις εσωτερικές τους διαδικασίες, ενώ ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει έρευνες στις πλατφόρμες αυτές στο εγγύς μέλλον.

«Η ταχεία ανάπτυξη του κλάδου fintech έχει φέρει προβλήματα στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, στο μονοπώλιο της αγοράς, στην ιδιοκτησία δεδομένων, στην προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και σε άλλα ζητήματα, επηρεάζοντας τους δίκαιους όρους της αγοράς και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα», ανέφερε η CBIRC, συμπληρώνοντας ότι «όλες οι χρηματοοικονομικές δραστηριότητες πρέπει να ευθυγραμμίζονται πλήρως με το νόμο, και να γίνονται έχοντας εξασφαλίσει τη σχετική άδεια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι αρχές έβαλαν «στοπ» τον Δεκέμβριο στη διπλή Αρχική Δημόσια Προσφορά της Ant στη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ αξίας 37 δισ. δολαρίων, εν μέσω ανησυχιών για συστημικούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους που ελλοχεύει η γιγάντωση της εταιρείας.

Μετά την αναστολή της IPO, οι ρυθμιστικές αρχές εντατικοποίησαν τον έλεγχο σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες της Κίνας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News