Business & Finance Σάββατο 13/02/2021, 19:26
LOGISTICS

Η πανδημία οδήγησε σε ρεκόρ 7ετίας τις επενδύσεις σε logistics στην Ευρώπη 

Η πανδημία οδήγησε σε ρεκόρ 7ετίας τις επενδύσεις σε logistics στην Ευρώπη 

Η μεγάλη αύξηση των διαδικτυακών παραγγελιών και αγορών και η μεγάλη ανάγκη για υπηρεσίες μεταφορά και εφοδιασμού το 2020, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, επέδρασε θετικά στον κλάδο των logistics, ένας από τους λίγους κλάδους που ευνοήθηκαν από την πανδημία. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε και ανέλυσε η Comprar Acciones, η ευρείας κλίμακας ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη οδήγησε σε επενδύσεις στον κλάδο των logistics ύψους 38,64 δισ. ευρώ το 2020, το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε από το 2013.

Ενδεικτικό της μεγάλης άνθησης του διαδικτυακού εμπορίου, αποτελεί το ποσοστό των κενών αποθηκών στην Ευρώπη το οποίο μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, μειώθηκε στο ρεκόρ του μόλις 5%. Η Alibaba, η Amazon και οι πάροχοι υπηρεσιών μεταφοράς και εφοδιασμού ήταν εκείνοι που αύξησαν ραγδαίως τη ζήτηση για χώρους αποθήκευσης στην Ευρώπη. 

Με βάση έκθεση της GLP, η μίσθωση στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 69% το 2020. Οι εταιρείες Amazon, DHL, SF Express και XPO Logistics πρωταγωνίστησαν στις μισθώσεις.

Η Alibaba πραγματοποιεί τις διασυνοριακές παραγγελίες κυρίως μέσω της Cainiao logistics και της AliExpress. Κατά το δ΄ τρίμηνο του 2020, τα έσοδα της Cainiao έκαναν άλμα 51% στα 1,74 δισ. δολάρια, ενώ αυτά της Alibaba αυξήθηκαν κατά 53% στα 577 εκατ. δολάρια. Για την Amazon, με 1 δισεκατομμύριο διεθνείς παραδόσεις προϊόντων κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2020, ήταν λογικό τα έσοδα να ενισχυθούν κατά 44% στα 125,56 δισ. δολάρια.

Ξεχωριστή μελέτη του eShop World αναφέρει ότι σχεδόν το 70% των καταναλωτών παγκοσμίως πραγματοποίησαν διασυνοριακές ηλεκτρονικές αγορές το 2020, με το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο στην Κίνα να σημειώνει αύξηση 31,1% στα 1,69 τρισ. γιουάν (261,5 δισ. δολάρια).

moneyreview.gr με πληροφορίες από Comprar Acciones, GLP, eShop World

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News