Start Ups Κυριακή 11/04/2021, 19:59
START UPS

Οι πιο ελκυστικές πόλεις για να ξεκινήσετε μια startup στην Ευρώπη

Οι πιο ελκυστικές πόλεις για να ξεκινήσετε μια startup στην Ευρώπη

Το report Startup Heatmap Europe 2021 εξετάζει, σε ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα σημεία του, ποιες ευρωπαϊκές πόλεις είναι οι πιο ελκυστικές ώστε να ξεκινήσετε σ’ αυτές μία startup. Πρόκειται για ένα δείκτη που καταγράφεται από το 2016, ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ τα προηγούμενα έτη το top 10 των πόλεων παρέμενε σχετικά σταθερό, το 2020 έχουμε ανάμεσά τους αρκετές αλλαγές, κάτι που, πιθανότατα, οφείλεται σε δύο γεγονότα που στιγμάτισαν τη χρονιά που πέρασε: το ξέσπασμα της COVID-19 αλλά και την ολοκλήρωση του Brexit.

Το Βερολίνο, η πιο ελκυστική πόλη για το ξεκίνημα μιας startup

Όσον αφορά, λοιπόν, τη λίστα με τις πιο ελκυστικές πόλεις για να ξεκινήσει κάποιος μία startup στην Ευρώπη, στην πρώτη θέση βρίσκεται το Βερολίνο, το οποίο έχει μία εξαιρετική επίδοση καθώς συγκεντρώνει το 39% των founders, και βρίσκεται ενισχυμένο, σε σχέση με την περυσινή χρονιά, κατά 5%. Το Λονδίνο, αντίθετα, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, παρουσιάζει πτωτική τάση κατά -1%, με συνολικό ποσοστό 36%. Μια εξήγηση για τις μεταβολές αυτές μπορεί να προσφέρουν από τη μία πλευρά η εξαιρετικά καλή διαχείριση από τη Γερμανία του ξεσπάσματος της πανδημίας κατά τη διάρκεια της έρευνας και, από την άλλη, η νέα πραγματικότητα του Brexit που έφερε μία σχετική αβεβαιότητα στη βρετανική πρωτεύουσα. Την πεντάδα της φετινής λίστας συμπληρώνουν το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη και το Μόναχο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα βρίσκεται στην 32η θέση.

Όσον αφορά τώρα τους περιφερειακούς «πρωταθλητές» της ηπείρου, το Άμστερνταμ αποτελεί τον πιο δημοφιλή κόμβο ανάμεσα στις χώρες του Benelux με το πιο υψηλό ποσοστό σε τοπικό επίπεδο (46%).

Φτάνοντας στη Μεσόγειο που μας αφορά, τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι οι κόμβοι είναι αρκετά κατακερματισμένοι, με τη Βαρκελώνη και τη Λισαβόνα να είναι οι μόνες πόλεις που φτάνουν σε σχετικά μεγάλο ποσοστό με 18% η κάθε μία. Αξιοσημείωτες είναι οι επιδόσεις της Αθήνας (+5%) αλλά και της Λευκωσίας (+4%), δύο πόλεων που φαίνεται να έχουν προσελκύσει μεγαλύτερη προσοχή από τους ιδρυτές startups το 2020 από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Οι πρωταθλήτριες πόλεις σε επιμέρους στατιστικά

Στην έρευνα, οι ιδρυτές startups που επέλεξαν μια πόλη ως ελκυστικό μέρος για να ξεκινήσουν την εταιρεία τους, κλήθηκαν επιπλέον να αξιολογήσουν τους προορισμούς σε διάφορες κατηγορίες. Έτσι, βλέπουμε ότι το Λονδίνο κατακτά την κατηγορία που αφορά το πόσο συνδεδεμένη είναι η startup σκηνή με τη βιομηχανία συγκεντρώνοντας το 90% των προτάσεων, ενώ βρίσκεται στην πρώτη θέση και όσον αφορά τη διαθεσιμότητα σε developers, με 357.900 διαθέσιμους. Στο κομμάτι των θέσεων εργασίας, την πρωτιά κερδίζει το Βερολίνο με 2.757 θέσεις εργασίας το μήνα. 

Στην κατηγορία των γυναικών επιχειρηματιών, η πόλη που κυριαρχεί είναι η Βιέννη όπου το 34% των founders είναι γυναίκες, ενώ στον τομέα της υψηλότερης ανάπτυξης κερδίζει το Βουκουρέστι που από σχεδόν καμία επένδυση έφτασε στα 300 εκατ. ευρώ το χρόνο τη διετία 2018-2020.

Όσον αφορά την ευκολία στο κομμάτι της επιχειρηματικής δραστηριότητας, κυριαρχεί το Δουβλίνο με 94%. Τέλος, στην κατηγορία της «value for money» πόλης – εννοώντας την ισορροπία μεταξύ προνομίων και κόστους που προσφέρει μία τοποθεσία – την πρώτη θέση κατακτά το Πόρτο με 94% των συμμετεχόντων στην έρευνα να το προτείνουν.

Το foundation γράφει για το MoneyReview

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News