Κοινωνία Τρίτη 10/08/2021, 14:40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Χαρδαλιάς: Γιατί δεν πέταξαν και τα 74 εναέρια μέσα πυρόσβεσης

«Οι παραιτήσεις όλων των στελεχών της κυβέρνησης είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Η δική μου πάνω - πάνω»

Ν. Χαρδαλιάς: Γιατί δεν πέταξαν και τα 74 εναέρια μέσα πυρόσβεσης

Τους λόγους για τους οποίους δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν και τα 74 διαθέσιμα (ιδιόκτητα + μισθωμένα) εναέρια μέσα πυρόσβεσης στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία της φωτιάς στην Εύβοια.

Όπως επεσήμανε, μεταξύ άλλων, από το συνολικό αριθμό των 74 μέσων, τα 67 είναι πυρόσβεσης. Από αυτά, θα πρέπει να εξαιρεθούν 6 -7, τα οποία βρίσκονται σε φάση συντήρησης, καθώς και 20 ακόμη, τα οποία παραμένουν σε περιφερειακές βάσεις ανά την Ελλάδα.

Από τα εναπομείναντα 40, διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, δεν γίνεται να επιχειρούν όλα μαζί και επομένως, πετούν περίπου τα μισά. Τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται, ώστε να επιχειρήσουν αργότερα, αντικαθιστώντας όσα ήδη έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ωρών πτήσης.

«Ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει συνολικά 586 πυρκαγιές σε διάστημα οκτώ ημερών, από την 1η έως τις 8 Αυγούστου»

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπενθύμισε ότι ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει συνολικά 586 πυρκαγιές σε διάστημα οκτώ ημερών, από την 1η έως τις 8 Αυγούστου.

Σε ύφεση το μέτωπο της Εύβοιας

Όσον αφορά το μέτωπο της Εύβοιας, το οποίο παραμένει σε εξέλιξη για 8η ημέρα, διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε ύφεση, με τις επίγειες δυνάμεις να παραμένουν στην περίμετρο της φωτιάς. Ωστόσο, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης, λόγω της χαμηλής ορατότητας.

«Ο καπνός δεν επιτρέπει στα εναέρια να πετούν. Από χθες δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια. Χθες στις 2 το μεσημέρι άνοιξε μια δίοδος, πέρασαν δύο ελικόπτερα, μετά έκλεισε ξανά. Το απόγευμα άνοιξε μια ακόμη δύο δίοδος πέρασαν άλλα 2. Ειναι επικίνδυνο να πετάνε στα τυφλά οι πιλότοι».

Ερωτηθείς για τις δεκάδες εκκενώσεις οικισμών και το αν αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι περιοχές να μείνουν απροστάτευτες από την πύρινη λαίλαπα, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι «όταν έχεις μια κατάσταση με ανεξέλεγκτα μέτωπα, το μείζον ζήτημα είναι η ανθρώπινη ζωή». «Δεν μπορεί να ακούγεται ότι δόθηκαν κακώς οι εκκενώσεις» συμπλήρωσε.

«Στο συρτάρι του πρωθυπουργού η παραίτησή μου»

Τέλος, ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι η παραίτησή του βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργού, όπως κι όλων των κυβερνητικών στελεχών. «Η δική μου είναι πάνω – πάνω. Πάντα είχα αίσθηση καθήκοντος, δεν θέλω να κάνω πολιτική καριέρα. Μοιράστηκα με τον πρωθυπουργό ένα όραμα για την πολιτική προστασία. Παραμένω κρατικός λειτουργός, άνθρωπος του καθήκοντος».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, κατά την τηλεοπτική του δήλωση, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγγνώμη για τις όποιες παραλείψεις και αδυναμίες, διαμηνύοντας ότι «οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News