Κοινωνία Κυριακή 8/08/2021, 15:50
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Χαρδαλιάς: «Ενισχύονται διαρκώς οι δυνάμεις στην Εύβοια» – Τι είπε για τα εναέρια μέσα

Ν. Χαρδαλιάς: «Ενισχύονται διαρκώς οι δυνάμεις στην Εύβοια» – Τι είπε για τα εναέρια μέσα

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην Εύβοια ενισχύονται διαρκώς, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα. Όπως είπε, στην περιοχή οι δυνάμεις πυρόσβεσης καλούνται να αντιμετωπίσουν δύο κυρίως μέτωπα «σε τεράστια απόσταση μεταξύ τους», στη βόρεια και τη βότια Εύβοια. Ειδικά στη Βόρεια Εύβοια, οι ριπές των νοτιοανατολικών ανέμων που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα 4 μποφόρ, οδηγούν την πυρκαγιά προς τους παραλιακούς οικισμούς, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν μεγάλη μάχη, ασταμάτητα».

«Όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα επιχειρούν από το πρώτο φως της ημέρας, ενώ οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς από όμορες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα» σημείωσε. Παράλληλα, όπως είπε, «τεράστια είναι η συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων από τις Ένοπλες δυνάμεις, από την Ελληνική Αστυνομία, από το Λιμενικό Σώμα, από τους εθελοντές, αλλά και την Περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση».

Σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι τη νύχτα, ολοκληρώθηκαν επείγουσες εργασίες συντήρησης τους, καθώς επιχειρούν εδώ και μέρες σε όλη τη χώρα, και με το πρώτο φως της ημέρας προσβάλλουν τα πύρινα μέτωπα με έμφαση στην Εύβοια.

Επισήμανε ακόμη ότι «λόγω της φοράς του ανέμου, του καπνού και της περιορισμένης ορατότητας η προσπάθεια των χειριστών και των 17 εναέριων μέσων, 8 σε κάθε έξοδο συν 1 Beriev, επικεντρώνεται σε στοχευμένες προσβολές της πυρκαγιάς ιδιαίτερα κοντά σε κατοικημένες περιοχές».

«Πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι τα πυροσβεστικά εναέρια μέσα, αντιμετωπίζουν σοβαρές αντιξοότητες και κινδύνους όταν επιχειρούν σε μεγάλα πύρινα μέτωπα όπως αυτό της Εύβοιας. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να δυσχεράνουν ή σε κάποιες περιπτώσεις να καταστήσουν κι αδύνατο το έργο τους. Η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρότατες αναταράξεις, τα ρεύματα και το μικροκλίμα στην περιοχή της φωτιάς δημιουργούν συχνά σοβαρές δυσκολίες στο έργο τους» τόνισε.

Όπως είπε «προκειμένου να είναι σε θέση τα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν ρίψεις με ασφάλεια, πρέπει να υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις: να έχει διασφαλιστεί το πώς θα πάνε, πώς θα ρίξουν και κυρίως πώς θα φύγουν. Αν έστω και μία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρείται, δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση ρίψεων».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News