Κοινωνία Κυριακή 8/08/2021, 11:55
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες και συνεχείς εκκενώσεις οικισμών

Εύβοια: Αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες και συνεχείς εκκενώσεις οικισμών

Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται τα χωριά Γαλατσώνα, Ελληνικά και Αγριοβότανο στην Εύβοια, ενώ νωρίτερα δόθηκαν εντολές εκκένωσης των οικισμών Πευκί, Αρτεμίσιο, Γούβες και Βουλίκι. Παράλληλα εστάλη επείγουσα ειδοποίηση από το «112» σε όσους βρίσκονται στην περιοχή της Ιστιαίας, της Αιδηψού και των Λουτρών Αιδηψού να κλείσουν όλες τις καμινάδες, τα παράθυρα, και τις πόρτες των σπιτιών τους ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό τους.

Στο Πευκί επιβιβάστηκαν τις τελευταίες ώρες σε φέρι μποτ περίπου 350 άτομα προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλή προορισμό. Τρία πλοία του λιμενικού, δύο πλοία και δύο σκάφη του πολεμικού ναυτικού, φέρι μποτ, αλλά και σκάφη ιδιωτών βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μέτωπο από Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες έχει ξεπεράσει πλέον τα 8 χιλιόμετρα συνεχίζει και επεκτείνεται προς Αγριοβότανο σε ό,τι αφορά την πλευρά του Αιγαίου και προς Αβγάρια προς την πλευρά της Ιστιαίας.

«Δεν τελειώνουν τα μέτωπα. Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις. Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες. Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού Άγγελος Μισιρλής.

Την ίδια ώρα μεγάλες αναζωπυρώσεις εμφανίζονται σε Μηλιά, Αγδίνες και Τσαπουρνιά. Στο νότιο τμήμα τις τελευταίες ώρες υπάρχει αναζωπύρωση στο Τρούπι. Παρόμοια είναι η εικόνα στα Καλύβια, ενώ η μάχη που δόθηκε για να μην περάσει η φωτιά το Καντήλι μέχρι στιγμής αποδίδει και οι φλόγες δεν έχουν περάσει μέσα στο συμπαγές πευκοδάσος.

Φιλοξενία πυρόπληκτων στο παλαιό νοσοκομείο Χαλκίδας 

Έπειτα από επικοινωνία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και υπό το συντονισμό της 5ης ΥΠΕ αποφασίστηκε τέσσερα επιπλέον ασθενοφόρα, επανδρωμένα με ιατρικό προσωπικό, να ενισχύσουν την περιοχή της Ιστιαίας, παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες στον Αγιόκαμπο, από όπου μεταφέρονται πολίτες με πλωτά μέσα προς Αιδηψό και όπου αλλού απαιτηθεί.

Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας το Κέντρο Υγείας Σκιάθου έχει τεθεί σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας, για την περίπτωση που θα μεταφερθούν στη Σκιάθο πολίτες από το λιμάνι του Μαντουδίου.

Επίσης το παλαιό Νοσοκομείο Χαλκίδας έχει προετοιμασθεί και είναι έτοιμο να δεχθεί για φιλοξενία 52 πυρόπληκτους πολίτες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (με δυνατότητα αύξησης σε 90).

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεπάρκεια εναέριων μέσων – Απουσία συντονισμού

Στο μεταξύ την «ανεπάρκεια των μέσων πυρόσβεσης» στην Εύβοια επισημαίνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για «ξεκάθαρες ευθύνες της κυβέρνησης για την καταστροφική εξέλιξη των πυρκαγιών που σαρώνουν τη χώρα, για προφανή ανεπάρκεια των εναέριων μέσων και παντελή απουσία συντονισμού» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος. 

«Είναι πραγματικά τραγικό το γεγονός ότι έχουμε τόσες φωτιές να έχουν ξεφύγει επί μέρες σε όλη τη χώρα -χωρίς να υπάρχει δυνατός αέρας, ότι η Βόρεια Εύβοια έχει σχεδόν σβηστεί από το χάρτη -έχουν καεί περίπου 200.000 στρέμματα-, ότι η Αττική καίγεται πέντε μέρες, ενώ φτάσαμε η φωτιά να διατρέχει όλη τη Μάνη και να εκκενώνεται το Γύθειο» δήλωσε στο Mega και πρόσθεσε πως «όλα αυτά δείχνουν πως υπάρχουν σοβαρές ευθύνες».

Χαρακτηριστικό, όπως είπε, «είναι ότι χθες ο αρχηγός της Πυροσβεστικής έλεγε ότι στην Εύβοια επιχειρούν 7 με 8 εναέρια μέσα, τη στιγμή που ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για 17». «Όταν δεν μπορούν να συνεννοηθούν μέχρι και μεταξύ τους για το πόσα εναέρια μέσα επιχειρούν, είναι λογικό να ανησυχούμε. Ή ο αρχηγός της Πυροσβεστικής δεν γνωρίζει τον αριθμό που επιχειρεί ή ο κ. Χαρδαλιάς λέει ψέματα», παρατήρησε.

Φ. Γεννηματά: Η Εύβοια βιώνει την εγκατάλειψη της πολιτείας

Εκκληση να διατεθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέσα, πτητικά και επίγεια, για να σταματήσει η καταστροφή στην Εύβοια απηύθυνε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Ιστιαίας Γ. Κοντζιά.

«Η Εύβοια καταστρέφεται. Οι συνέπειες είναι δραματικές για το περιβάλλον, τις περιουσίες των πολιτών, τη ζωή στην περιοχή. Οι πολίτες βιώνουν την εγκατάλειψη της πολιτείας, την ανυπαρξία σχεδίου αντιμετώπισης, την ανεπάρκεια των μέσων πυρόσβεσης. Η φιλότιμη και ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών, της αυτοδιοίκησης και των ίδιων των κατοίκων, δεν αρκεί» δήλωσε.

Τόνισε ακόμη την ανάγκη «να υπάρξει ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης της οικονομικής, κοινωνικής ζωής και του περιβάλλοντος στις πληγείσες περιοχές με σχέδιο, την διάθεση των αναγκαίων πόρων και όχι ευχολόγια» καθώς – όπως σημείωσε – «οι επικοινωνιακού τύπου κινήσεις κάηκαν».

ΚΚΕ: Εγκληματικές ευθύνες

Για «εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης ειδικά στην Εύβοια, όπου ο κόσμος έμεινε αβοήθητος με ανεπάρκεια μέτρων, μέσων και προσωπικού» έκανε λόγο ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί στο «Μega». Όπως είπε,  προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά για τις προτεραιότητες που έθεσε η κυβέρνηση όσον αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. 

Επισήμανε παράλληλα ότι «αυτό που ζούμε σήμερα, είναι το αποτέλεσμα ενός διαχρονικού εγκλήματος στο οποίο έχουν βάλει τη σφραγίδα τους όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα, καθώς ποτέ δεν έδωσαν βάρος στην πρόληψη των πυρκαγιών και των επιπτώσεών τους, παρά μόνο στην καταστολή τους».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News