Κοινωνία Τρίτη 3/08/2021, 21:24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαρδαλιάς: Προτεραιότητα οι ζωές – Πύρινος εφιάλτης στη Βαρυμπόμπη

Χαρδαλιάς: Προτεραιότητα οι ζωές – Πύρινος εφιάλτης στη Βαρυμπόμπη

Μία πολύ δυσκολη μέρα εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν, χαρακτήρισε τη σημερινή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοίδης σε έκτακτη ενημέρωσή τους για τις πυρκαγιές στην Ανω Βαρυμπόμπη.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για δύσκολες καιρικές συνθήκες που έφτασαν τους 55 βαθμούς Κελσίου με υγρασία 10% και ριπές ανέμων που έφτασαν και τα 6 μποφόρ. Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 150 οχήματα, 7 αεροσκάφη, 305 αστυνομικοί. 

Χαρακτήρισε «επικίνδυνη την πυρκαγιά», κάνοντας λόγο για «ακραίο καιρικό φαινόμενο» που αντιμετωπίζει η χώρα μας και επισημαίνοντας ότι οι επόμενες ώρες είναι δύσκολες. Τόνισε ότι αντιμετώπισαν 315 περιπτώσεις απεγκλωβισμού και απομάκρυνσης ανθρώπων. Έχουν αποσταλεί 5 sms από το 112, συν ένα τώρα. Η πυρκαγιά, το βράδυ της Τρίτης επικεντρωνόταν σε τρία μέτωπα: στην Βαρυμπόμπη, τις Αδάμες και τους Θρακεμακεδόνες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε όσους πυρόπληκτους πολίτες επιθυμούν να καλέσουν στο 1135 για να τους καθοδηγήσουν σε ξενοδοχεία, καθώς έχουν εξασφαλιστεί δεκάδες δωμάτια. Όπως έγινε ήδη γνωστό, μετά από επικοινωνία του υπουργού Τουρισμού με τους ξενοδόχους της Αθήνας, οι ξενοδόχοι της Αττικής θα προσφέρουν φιλοξενία σε όσους έχουν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, είτε κάηκαν τα σπίτια τους είτε δεν έχουν πού να κοιμηθούν. 

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε επίσης ότι το τελευταίο 24ωρο μαίνονται σε ολόκληρη την χώρα 81 δασικές πυρκαγιές, με την πιο σημαντική στους πρόποδες της Πάρνηθας. 

Είπε ακόμη ότι ο ΑΔΜΗΕ απέτρεψε περαιτέρω προβλήματα και η βλάβη αποκαταστάθηκε, ενώ έχει υπάρξει μέριμνα μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού για απομάκρυνση έργων μεγάλης αξίας από το Τατόι.

Χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες ώρες, δίδοντας απόλυτη προτεραιότητα να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές, οι περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοίδης τόνισε ότι όλες οι δυνάμεις έδωσαν υπεράνθρωπη μάχη. «Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους», δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ αναφερόμενος στις εκκενώσεις μίλησε για «υποδειγματικό τρόπο» διεξαγωγής τους.

«Θα αναφερθώ στις εκκενώσεις των οικισμών ότι πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής», τόνισε ο υπουργούς και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του κράτους ήταν παρούσες για την προστασία των πολιτών με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, επισημαίνοντας ότι η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο.

Καίγονται σπίτια στη Βαρυμπόμπη

Εκτός κάθε ελέγχου βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στη Βαρυμπόμπη, καθώς καίγονται δεκάδες σπίτια, υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και γίνονται εκρήξεις. Την ίδια στιγμή, η Πολιτική Προστασία είχε νωρίτερα προχωρήσει στην εκκένωση των Θρακομακεδόνων και του Ολυμπιακού Χωριού (είχαν προηγηθεί οι οικισμοί Βαρυμπόμπη και Αδάμες). 

Οι φλόγες είναι πλήρως ανεξέλεγκετες, προκαλώντας φθορές και ζημιές σε σπιτιά και οικήματα. Μάλιστα, η φωτιά λίγο νωρίτερα είχε φθάσει έως την πλατεία της Βαρυμπόμπης.

Στους κατοίκους των τριών οικισμών έχει σταλεί μήνυμα στο «112» και ζητείται να απομακρυνθούν άμεσα, κινούμενοι προς τις Αχαρνές. «Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες ή Βαρυμπόμπη Αττικής, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεταβεί στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής, προκειμένου να επιβλέψει την επιχείρηση κατάσβεσης.

Σε κίνδυνο η τροφοδοσία της Αν. Αττικής

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε προ ολίγου ο Διαχειριστής, η τροφοδοσία της Ανατολικής Αττικής βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, καθώς έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα του συστήματος μεταφοράς.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για το διπλό κύκλωμα 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών, καθώς και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος – Χαλκηδόνα – Ολυμπιακό Χωριό.

«Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό από το προσωπικό του Διαχειριστή προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές όσο διαρκεί το φαινόμενο» διαβεβαίωσε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ηλεκτρικό δίκτυο είναι ήδη αρκετά βεβαρημένο, λόγω και του παρατεταμένου καύσωνα, ο οποίος έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης από νοικοκυριά. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News