Κοινωνία Δευτέρα 15/02/2021, 15:28
ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Προ των πυλών το νέο «ξέσπασμα» της «Μήδειας»

Θ. Κολυδάς: Το σφοδρότερο σε όγκο χιονιού φαινόμενο της τελευταίας 12ετίας

Προ των πυλών το νέο «ξέσπασμα» της «Μήδειας»

Νέες χιονοπτώσεις ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας «φέρνει» η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» από τη νύχτα της Δευτέρας έως το απόγευμα της Τρίτης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, από το απόγευμα της Δευτέρας οι χιονοπτώσεις στην Αττική θα ενταθούν και θα είναι κατά διαστήματα πυκνές μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Στη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης βαθμιαία θα σταματήσουν.

Χιονοπτώσεις θα συνεχίσουν να σημειώνονται σήμερα στην ανατολική και τη νότια χώρα και θα είναι πυκνές κατά περιόδους στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Κρήτη (στα ορεινά) και μέχρι αργά το απόγευμα στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες. Αύριο Τρίτη οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, στα ορεινά και ημιορεινά των Κυκλάδων, καθώς και σε περιοχές της Κρήτης με χαμηλότερο υψόμετρο. Από αργά το βράδυ στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη όπου θα είναι πυκνές, μετά το μεσημέρι όμως θα εξασθενήσουν.

Ο ισχυρός παγετός που ήδη επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα, την Τρίτη (16-02-2021) και την Τετάρτη (17-02-2021) θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, ενώ σε περιοχές (κυρίως της δυτικής) Μακεδονίας, αλλά και της Θράκης, θα είναι κατά τόπους ολικός.

Οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ που πνέουν σήμερα Δευτέρα (15-02-2021) στο Ιόνιο από το βράδυ θα εξασθενήσουν, όμως στο Αιγαίο θα εξακολουθήσουν να πνέουν σε επίπεδο θύελλας τοπικά 9 με 10 μποφόρ. Από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (17-02-2021) θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

«Το σφοδρότερο σε ένταση και σε όγκο χιονιού φαινόμενο της τελευταίας 12ετίας»

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στην Πολιτική Προστασία υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς χαρακτήρισε την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα «το σφοδρότερο σε ένταση και όγκο χιονιού φαινόμενο της τελευταίας δωδεκαετίας».

Ξανακλείνει στις 19.00 η Αθηνών – Λαμίας

Λόγω της νέας έξαρσης των καιρικών φαινομένων η Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας θα ξανακλείσει από τις 19.00 το βράδυ μέχρι τις 19.00 το βράδυ της Τρίτης, ενώ αύριο το πρωί θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση. 

Όπως ανέφερε στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Χρυσοχοΐδης προβλήματα παρουσιάζονται αυτή την ώρα κυρίως στα 20 χλμ. από τον Άγιο Στέφανο μέχρι τον Σείριο, επί της Εθνικής Οδού, στα παραδοσιακά σημεία, στο Κάστρο, την Υλίκη και στο Μαρτίνο. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις αυτές τις ώρες.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε το κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας τις πρωινές ώρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε από την πλευρά του πως «ήταν προτιμότερο να έχουμε μικρές ταλαιπωρίες, παρά να έχουμε χιλιάδες εγκλωβισμένους, όπως γινόταν στο παρελθόν, καθώς και ανθρώπους όπου υπήρχε αδυναμία πρόσβασης ενώ βρίσκονταν σε ανάγκη». «Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε οργανωμένα. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτή είναι η διεθνής πρακτική για την αντιμετώπιση των καιρικών αυτών φαινομένων και θα πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε και εδώ στην Ελλάδα. Κι από την πρώτη στιγμή, όλος ο μηχανισμός, όλο το βράδυ, ήταν έξω και στα Κέντρα Επιχειρήσεων» είπε.

Απαντώντας στην κριτική σχετικά με το «112» είπε πως «δεν είναι εργαλείο ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού, αλλά ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται όταν κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή και μόνο». «Στις 06:08 είχαν ενημερωθεί οι διαπιστευμένοι συντάκτες για τις ανακοινώσεις, για τις αποφάσεις της Τροχαίας και της Νέας Οδού, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει κτήμα και των ανθρώπων οι οποίοι με τα οχήματα τους χρησιμοποιούν την Εθνική Οδό. Άρα, συντεταγμένα, παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις της Τροχαίας και όλα θα πάνε καλά» πρόσθεσε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News