Πολιτική Δευτέρα 9/08/2021, 19:37
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρκαγιές: Με απλή αίτηση σε μία πλατφόρμα οι αποζημιώσεις – Επιπλέον στήριξη 500 εκατ. ευρώ

Τηλεοπτική δήλωση του πρωθυπουργού

Πυρκαγιές: Με απλή αίτηση σε μία πλατφόρμα οι αποζημιώσεις – Επιπλέον στήριξη 500 εκατ. ευρώ

Την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για την αναδάσωση των πυρόπληκτων περιοχών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του δήλωση, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Ήδη έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και την Αττική» υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ενώ γνωστοποίησε ότι «σήμερα ενέκρινα και συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ ειδικά για τις περιοχές αυτές».

Πρόσθεσε δε, ότι «αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις».

Άμεσες αποζημιώσεις με απλή ηλεκτρονική αίτηση

Όσον αφορά τους πληγέντες, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν άμεσες αποζημιώσεις προς όλους, μέσω απλών αιτήσεων σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές αύριο, Τρίτη.

«Αύριο, στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Και τις επόμενες μέρες θα απαντήσω προσωπικά σε κάθε ερώτημα» επεσήμανε, ενδεικτικά. 

Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στο μελλοντικό πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο θα ξεκινήσει με την πρόληψη σε κεντρικό ρόλο. Το όλο Σχέδιο Ανασυγκρότησης δε, θα τεθεί υπό την εποπτεία του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Όσοι έχασαν σπίτια και περιουσίες θα αποζημιωθούν, οι καμένες εκτάσεις θα αναδασωθούν και θα δρομολογηθούν αμέσως τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ειδικά για την Εύβοια δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης του νησιού.

Και πρόσθεσε: «Θα φυτέψουμε όχι μόνο πολλά, αλλά και τα σωστά δέντρα, αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνογνωσία. Ώστε, και με τη βοήθεια της φύσης, τα δάση μας να ξαναγεννηθούν και η ζωή και η οικονομία να επιστρέψουν στους τόπους που πλήγωσαν οι φλόγες».

«Συγγνώμη για παραλείψεις, αδυναμίες»

Δεν παρέλειψε δε, να ζητήσει συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες ή παραλείψεις υπήρξαν. «Οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει».

Τελος, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «και τούτη η δοκιμασία θα γίνει ευκαιρία που θα μας διδάξει και θα μας κάνει καλύτερους». Γιατί η πρόκληση της κλιματικής κρίσης αφορά όχι μόνο τη δική μας, αλλά κυρίως την επόμενη γενιά».

«Προσωπικά, θα συνεχίσω να κάνω αυτό που εξαρχής επέλεξα: να μιλώ στη γλώσσα της αλήθειας, να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, να αποκρούω διχασμούς και να ενώνω τους Έλληνες. Και να εργάζομαι σκληρά για την πατρίδα που μας αξίζει» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι φετινές πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 933.000 στρέμματα γης, αριθμός αυξημένος κατά 336% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2002 – 2020.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News