ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σχεδιασμός χωρίς πισωγυρίσματα

Σχεδιασμός χωρίς πισωγυρίσματα

Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι δεδομένη, αλλά μαζί και τα σημάδια σταθεροποίησης. Τούτο δημιουργεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση πως το επόμενο διάστημα θα διαφανεί η πρώτη μετά από καιρό κάμψη των αρχικά των κρουσμάτων και σε δεύτερο χρόνο και η αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας. Με δεδομένα τα παραπάνω στην κυβέρνηση δεν υπάρχει διάθεση για πισωγύρισμα και λήψη νέων μέτρων, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα.

Χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ερωτηθείσα για το πώς είδε η κυβέρνηση την κίνηση των πολιτών το Σαββατοκύριακο – που λειτούργησε πιλοτικά η ελεύθερη μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο – απάντησε πως σε γενικές γραμμές οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα, προμηνύοντας χωρίς να το πει πάντως, πως και το επόμενο σαββατοκύριακο θα επαναληφθεί το ίδιο μέτρο αποσυμπίεσης. Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος εξέφραζε την πεποίθηση πως δεν θα χρειαστεί να πάμε σε λήψη νέων μέτρων, προσθέτοντας ωστόσο πως «εξαρτάται από όλους εμάς και από την στάση που θα τηρήσουμε».

Πράγματι στην κυβέρνηση δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να υπάρξει πισωγύρισμα και ο σχεδιασμός είναι παρά την πίεση στο ΕΣΥ να προχωρήσουμε βάσει σχεδιασμού. Δηλαδή την επόμενη Δευτέρα να επαναλειτουργήσουν τα Λύκεια και από τα μέσα Απριλίου κα μετά να γίνει ολική εκτίμηση της κατάστασης ενόψει του Πάσχα.

Επανεξέταση σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η όλη διαχείριση που έκανε η κυβέρνηση στο θέμα που ανέκυψε με τους εμπόρους σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη μετά την απόφαση της Επιτροπής να παραμείνουν κλειστά. Η απόφαση της κυβέρνησης να δοθεί έκτακτο επίδομα ύψους 1.000 έως 4.000 ευρώ δείχνει την πρόθεση για εκτόνωση. Επιπλέον όμως όπως έγινε είπε χθες η κ. Πελώνη η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί και σε αυτές τις περιοχές, όπως επαναξιολογείται κάθε εβδομάδα από την επιτροπή, αφήνοντας πιθανό παράθυρο για λειτουργία από την επόμενη εβδομάδα.

Το παζλ, όπως περιγράφηκε παραπάνω, δείχνει πως η κυβέρνηση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, απομακρύνεται διαρκώς από την λογική των νέων μέτρων και θα κινηθεί συντηρητικά μεν, αλλά προς της κατεύθυνση της χαλάρωσης δε. Ουσιαστικά, όπως το θέτει κυβερνητική πηγή στο MR, γίνεται μία διαχείριση χρόνου, ώστε καλοκαιρία και εμβολιασμοί να «ρίξουν» το τρίτο κύμα και να επανέλθουμε σε μία μορφή κανονικότητας.

Στη Λιβύη ο πρωθυπουργός

Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη, επανακκινώντας τις σχέσεις με την χώρα της Αφρικής. Στις 15:25 τοπική ώρα (16:25 ώρα Ελλάδος), ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Abdul Hamid Dbeibeh, ενώ παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με την ομόλογο του Najla al-Mangoush. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News