Business & Finance Δευτέρα 5/04/2021, 09:03
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού στις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές τον Απρίλιο

Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού στις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές τον Απρίλιο

Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές τον Απρίλιο ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. 

Η αποζημίωση όπως διευκρινίστηκε είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη, ενώ δεν περιορίζεται από ρήτρα για τον τζίρο. Οι ωφελούμενοι υπολογίζονται σε 100.000, με ορισμένους να είναι στον κλάδο του λιανεμπορίου στις περιοχές όπου τα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Ωστόσο ισχύει και για επιχειρήσεις του τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμών και άλλων κλάδων. «Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και τις ανάγκες της και ανταποκρινόμαστε άμεσα με μέτρα στήριξης» υπογράμμισε ο υπουργός. 

Τα ποσά

  • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.

Τα χαρακτηριστικά της αποζημίωσης

  • είναι μη επιστρεπτέα,
  • είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων,
  • δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά,
  • δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το συγκεκριμένο μέτρο διαφοροποιείται σε σχέση με την αρχική αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις, είναι αυξημένο και καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς λαμβάνει υπόψη τη συσσωρευμένη και κλιμακούμενη πίεση – λόγω των υγειονομικών περιορισμών – στο εισόδημα των επιχειρηματιών. Tαυτόχρονα επιδιώκεται να αποφευχθεί ο «ηθικός κίνδυνος», απέναντι στις επιχειρήσεις που επανεκκινούν τη λειτουργία τους μέσα στον μήνα.

Ποιοι ωφελούνται 

Οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υπολογίζονται σε περίπου 100.000.

Από αυτούς, περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

Οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη προβλεφθεί η αυξημένη ενίσχυση του κλάδου της εστίασης, και συνεπώς αυτή δεν συγκαταλέγεται στους ανωτέρω κλάδους.

Το κόστος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναμένεται να ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ.

Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης οι παραπάνω αποφάσεις δεν περιλαμβάνουν τα μέτρα επανεκκίνησης που έχουν ήδη προβλεφθεί: την επιδότηση των παγίων δαπανών και την προεξόφληση του μη επιστρεπτέου τμήματος της Επιστρεπτέας 1, 2, 3 καθώς και τα μέτρα που εξήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης για την εστίαση.

«Προχωρούμε στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών με προσοχή και σύνεση. Έδειξαν αντοχή τα δημόσια οικονομικών και η επόμενη μέρα θα είναι πολύ καλύτερη» πρόσθεσε.

Το χρονικό 

Να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης, που αιφνιδίως αποφασίστηκε να μην ανοίξουν αύριο, Δευτέρα, όπως το υπόλοιπο λιανεμπόριο στη χώρα, είχαν ζητήσει οι περιφερειάρχες των περιοχών από τον πρωθυπουργό. Κυβερνητικές πηγές απέκλειαν χθες το μεσημέρι το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόσθετη αποζημίωση μόνο για τις συγκεκριμένες περιοχές. Ωστόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη γνωστοποίησε χθες το απόγευμα ότι θα υπάρξει ένα επιπλέον μέτρο στήριξης για όλες τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές τον μήνα Απρίλιο. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News