ΑΡΣΗ ΜΕΤΡΩΝ

Ποια καταστήματα και πώς ανοίγουν από Δευτέρα

Ποια καταστήματα και πώς ανοίγουν από Δευτέρα

Το ερώτημα πόσο θα αντέξει η οικονομία σε καθεστώς λοκ ντάουν προβληματίζει όλο και περισσότερο τελευταία το Μέγαρο Μαξίμου. Οι οικονομικές αντοχές, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα ο καθ’ ύλην αρμόδιος Θόδωρος Σκυλακάκης, δεν είναι αστείρευτες και πρέπει να ξαναμπεί, έστω στο ρελαντί, σε ρυθμό η αγορά.

Με δεδομένο πως τα επιδημιολογικά δεδομένα που είναι αυτά που καθορίζουν τα πάντα βρίσκονται σε πτωτική πορεία και οι φόβοι για έξαρση μετά την χαλάρωση των εορτών δεν επιβεβαιώθηκαν, θεωρείται βέβαιο πως η σημερινή εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών θα είναι θετική για κάποια άρση των περιοριστικών μέτρων που θα αφορά το λιανεμπόριο.  

Τι να περιμένουμε   

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το click away κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων δούλεψε ικανοποιητικά, καθώς και η αγορά κινήθηκε και δεν υπήρξε συνωστισμός. Συνεπώς από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θα επανέλθει το λιανεμπόριο με αυτή την μορφή, ενώ εξετάζεται και ένα ακόμα μοντέλο που έχει λειτουργήσει ικανοποιητικά στο εξωτερικό. Πρόκειται το click inside, δηλαδή είσοδος στο κατάστημα μετά από ραντεβού, όπως συμβαίνει άλλωστε και στο κομμωτήρια. Αυτό το μοντέλο εξετάζεται να εφαρμοστεί στα καταστήματα υπόδησης, ένδυσης και βεβαίως στα κομμωτήρια που ήδη εφαρμόζεται. Κατά τα λοιπά αναμένεται να ξεκλειδώσει και η λειτουργία των βιβλιοπωλείων αλλά και των καταστημάτων προσωπικής περιποίησης. Πρόκειται δηλαδή για το πακέτο που «έκλεισε» αμέσως μετά την πρωτοχρονιά υπό τον φόβο έξαρσης του ιού.

Κατά τα λοιπά οι υπόλοιποι περιορισμοί θα παραμείνουν, όπως είναι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και η αποστολή sms για έξοδο από το σπίτι.  Με δεδομένο το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν εξετάζεται αυτή την στιγμή να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Η σκέψη που υπήρχε για επανέναρξη των μαθημάτων μόνο στην Γ’ Λυκείου δεν προκρίνεται, καθώς όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως οι ίδιοι εκπαιδευτικοί διδάσκουν και στην Α’ και στην Β’ Λυκείου, κάτι που δημιουργεί πρακτικά προβλήματα.  

Μάχη στην Βουλή

Σήμερα στις 10.30 το πρωί ξεκινάει στη  Βουλή η συζήτηση που ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό, την έμφαση που έχει δοθεί τους τελευταίους μήνες στην ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά βεβαίως και την στήριξη της οικονομίας και της αγοράς με στοχευμένα μέτρα ώστε η κοινωνία και οι επιχειρηματίες να βγουν όσο το δυνατόν πιο όρθιοι από την π

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News