ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Κωδικός «επόμενη μέρα» 

Κωδικός «επόμενη μέρα» 

Η χθεσινή μέρα είχε διπλό πολιτικό μήνυμα: αφενός η παρουσίαση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σηματοδότησε την άτυπη έναρξη της επόμενης μέρας, μετά την πανδημία. Το είπε εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός: «Tο σχέδιο Ελλάδα 2.0 δεν αφορά τελικά μια κυβέρνηση. Αφορά όλη τη χώρα, είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει σε ένα κόμμα, καθώς συνδέεται με τη ζωή όλης της κοινωνίας» ανέφερε σε μία αποστροφή του, προσθέτοντας πως «η εμβέλειά του βέβαια δεν μετριέται με θητείες, μετριέται με δεκαετίες».

Η παρουσίαση του κ. Μητσοτάκη είχε έντονα οραματικά στοιχεία με το βλέμμα στο αύριο. Για παράδειγμα σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε «τον ρηξικέλευθο χαρακτήρα αυτού του Προγράμματος» που αλλάζει ουσιαστικά το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, μετατρέποντάς την σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή, με ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος. Τα έργα δε, πνοής «σε όλη την Ελλάδα τα οποία έχουν το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» είπε και κατέληξε στην ερμηνεία της ονομασίας: «Γι’ αυτό και η ονομασία του σχεδίου παραπέμπει και αυτή στην επανάσταση που έρχεται από το αύριο: ‘Ελλάδα 2.0’. Είναι η νέα εκδοχή της χώρας στη νέα εποχή που έρχεται».  

Η πρώτη χαλάρωση  

Το ίδιο απόγευμα, παρά τις έντονες διαφωνίες στην Επιτροπή των Ειδικών και την πάντα επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας ήρθε μία πρώτη συμβολική αλλά και ουσιαστική χαλάρωση των μέτρων. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μετά την συνεδρίαση των Ειδικών, το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την ελεύθερη μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο για τα Σαββατοκύριακο.

Παρά το γεγονός πως η χαλάρωση δεν ήταν εκτεταμένη – και πως θα μπορούσε άλλωστε με τόσα κρούσματα – αποτελεί ένα πρώτο εναρκτήριο λάκτισμα επιστροφής στην κανονικότητα. Τα επόμενα βήματα πάντως, τα σχολεία για παράδειγμα – είναι άγνωστο πότε θα απελευθερωθούν καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθεί η πανδημία την επόμενη εβδομάδα. Η χθεσινή πάντως ημέρα συνδυαστικά, συμβόλισε, όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη στο MR, την πρώτη επιστροφή στην κανονικότητα μετά από πολύ καιρό, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί καλώς εχόντων των πραγμάτων τον Μάιο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News