Business & Finance Τετάρτη 31/03/2021, 10:32
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Ελλάδα 2.0: Οδικός χάρτης 170 έργων και επενδύσεων σε τέσσερις πυλώνες

Κ. Μητσοτάκης: Στα 57 δισ. ευρώ το ύψος των πόρων που θα κινητοποιηθούν - 200.000 θέσεις εργασίας σε ορίζοντα εξαετίας

Ελλάδα 2.0: Οδικός χάρτης 170 έργων και επενδύσεων σε τέσσερις πυλώνες

Για «ιστορική στιγμή» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που παρουσιάζει «τον δρόμο προς το αύριο, τη γέφυρα που θα την οδηγήσει όχι μόνο στη μετά – Covid εποχή, αλλά και στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα».

Όπως είπε, «πρόκειται για έναν πολύ καλά μελετημένο οδικό χάρτη 170 συγκεκριμένων έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων με τέσσερις πυλώνες: ψηφιακή μετάβαση για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας με αιχμή την Υγεία και την Παιδεία, πράσινη οικονομία και εκτίναξη της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Ελλάδα 2.0: Οδικός χάρτης 170 έργων και επενδύσεων σε τέσσερις πυλώνες-1

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος των πόρων που θα κινητοποιηθούν ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «συζητάμε για 57 δισ. ευρώ, αν προσθέσουμε στα 32 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών πόρων επιχορηγήσεις και δάνεια, ένα επιπρόσθετο σημαντικό κεφάλαιο 25 εκατ. ευρώ που θα κινητοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα». «Συζητάμε δηλαδή για κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα δεύτερο ΕΣΠΑ» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε ορίζοντα εξαετίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας.

Υπογράμμισε παράλληλα τον «ρηξικέλευθο χαρακτήρα του προγράμματος» καθώς αλλάζει – όπως ανέφερε – το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας μετατρέποντάς τη σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή με ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος, με ένα φορολογικό σύστημα φιλικό στην ανάπτυξη και με σημαντικα έργα πνοής σε όλη την Ελλάδα και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. «Γι’ αυτό και η ονομασία του σχεδίου παραπέμπει και αυτή στην επανάσταση που έρχεται από το αύριο: ‘Ελλάδα 2.0’, είναι η νέα εκδοχή της χώρας στη νέα εποχή που έρχεται» σημείωσε.

Στον πυρήνα του σχεδίου, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, βρίσκεται η δημιουργία πολλών, μόνιμων, καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας μέσα από δημόσιες και ιδωτικές επενδύσεις με δύο όρους: Όποιος ιδιώτης αξιοποιεί πόρους του Ταμείου πρέπει ταυτόχρονα να επενδύει και δικά του χρήματα αναλαμβάνοντας το δικό του ρίσκο. Επίσης όλα τα σχέδια που τελικά θα εγκριθούν πρέπει να είναι ώριμα προς εκτέλεση. 

Το Εθνικό Σχέδιο υπηρετεί την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας επενδύοντας στην Υγεία, στην Παιδεία, στην εργασία, στις δεξιότητες, στην κοινωνική φροντίδα αλλά και στις μεγάλλες περιβαλλοντικές προκλήσεις, συνέχισε, θυμίζοντας πως στην πράσινη μετάβαση αφιερώνεται πάνω από το 37% των πόρων του σχεδίου για δράσεις όπως η χωροταξική μεταρρύθμιση, η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτιρίων – δημόσιων και ιδιωτικών -, η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στο σχέδιο περιλαμβάνονται «εμβληματικές δράσεις» με βαθύ αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία, σημειώνοντας για παράδειγμα τα «μεγάλα έργα υποδομής» όπως ο ΒΟΑΚ που θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το εθνικό ταμείο ανάκαμψης, ο άξονας Ε65 που θα συνδέει την κεντρική και νότθα Ελλάδα με την Εγνατία Οδό, τα σημαντικά έργα αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου και της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων και ο εκσυγχρονισμός της πρωτογενούς παραγωγής.

Συνεχίζοντας την αναφορά του σε «μεγάλες και μικρές δράσεις» του σχεδίου στάθηκε επίσης «στη ριζική ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των νοσοκομείων, στα προγράμματα για την κατ’ οίκον περίθαλψη και τον θεσμό του προσωπικού βοηθού για κάθε πολίτη ο οποίος έχει ειδικές ανάγκες, στη δημιουργία μουσείου ενάλιων αρχαιοτήτων στον Πειραιά και την περαιτέρω ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης, αλλά και στο πρόγραμμα που θα αφορά συνολικά την αναβάθμιση των κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης και την επέκταση της δια βίου μάθησης.

Όπως παρατήρησε, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «δημιουργεί μία νέα καθημερινότητα για όλους τους Έλληνες πολίτες, γιατί ακριβώς οι πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της γιγάντιας προσπάθειας». «Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι το Εθνικό Σχέδιο δεν περιλαμβάνει μόνο πιστώσεις και δράσεις αλλά και ένα ανυπολόγιστο συμβολικό κεφάλαιο γιατί σηματοδοτεί τη ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις και με συμφέροντα τα οποία καθηλώνουν την οικονομία. Ευθυγραμμίζεται με την ωριμότητα της κοινωνίας μας, η οποία πλέον απαιτεί παντού γενναίες τομές, και αποτελεί ύστερα από πολλά χρόνια ένα πραγματικά εθνικό σχέδιο το οποίο έρχεται και πατάει και πάνω στις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη, που καθορίζουν τον οδικό άξονα για την πορεία της οικονομίας μας και την επόμενη δεκαετία. Γιατί οι κατευθύνσεις και οι διακλαδώσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης έχουν καταστρωθεί στην Ελλάδα και αφορούν την Ελλάδα. Είναι από Έλληνες για Έλληνες. Η κυβέρνηση, δηλαδή, έχει την πλήρη ιδιοκτησία όλων αυτών των μεγάλων επιλογών» ανέφερε.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης αύριο θα αρχίσει η διαδικασία της διαβούλευσης του σχεδίου στο Κοινοβούλιο και μετά την έγκρισή του από τα ευρωπαϊκά όργανα θα έρθει ξανά για συζήτηση με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, με τη μορφή σχεδίου νόμου.

«Γιατί το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» δεν αφορά τελικά μια κυβέρνηση. Αφορά όλη τη χώρα, είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει σε ένα κόμμα, καθώς συνδέεται με τη ζωή όλης της κοινωνίας. Και η εμβέλειά του βέβαια δεν μετριέται με θητείες, μετριέται με δεκαετίες. Αποτελεί επομένως ευκαιρία γόνιμου διαλόγου με όλους, ευκαιρία για τη δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων, αποτελεί όμως και τελικά ένα μεγάλο στοίχημα που θα κάνει καλύτερη τη ζωή της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα» κατέληξε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News