Business & Finance Τετάρτη 31/03/2021, 19:55
BUSINESS & FINANCE

Λιανεμπόριο: Ανοίγει από τη Δευτέρα με ραντεβού

«Χαλάρωση» των περιοριστικών μέτρων

Λιανεμπόριο: Ανοίγει από τη Δευτέρα με ραντεβού

Την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, σ’ όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μάλιστα, το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο του προκαθορισμένου ραντεβού, με τους καταναλωτές να στέλνουν κενό SMS στο 13032, έχοντας περιθώριο τριών ωρών να ολοκληρώσουν τις αγορές τους.

Θα επιτρέπεται, εν ολίγοις, η λειτουργία του click away και του click inside, με την παρουσία ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας. Ανώτατο όριο θα είναι τα 20 άτομα κατά περίπτωση.

Για τις αγορές, επίσης, όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, δεν θα υπάρχουν χιλιομετρικοί περιορισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι το λιανεμπόριο σε πολλές περιοχές της χώρας -όπως και στην Αττική- ήταν κλειστό από τις 11 Φεβρουαρίου, δηλαδή για διάστημα σχεδόν δύο μηνών.

«Με δεδομένη την κούραση, το νέο μίγμα των μέτρων θα δώσει μεγαλύτερους βαθμούς “ανάσας”, και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν στον περιορισμό της μετάδοσης» σχολίασε, μεταξύ άλλων, κάνοντας ειδική μνεία στην ανάγκη αποφυγής των συγκέντρωσεων και των πάρτι στα σπίτια.

Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν επιτρέπεται καμία «χαλάρωση», ενώ υπενθύμισε ότι η χώρα διαθέτει νέα «όπλα», όπως ο εμβολιασμός, τα self tests και η βελτίωση του καιρού.

Από την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου εξαιρούνται τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά. Το εν λόγω ζήτημα -όπως κι αυτό των σχολείων- θα επανεξεταστεί σε μεταγενέστερο επίπεδο.

Ταυτόχρονα, από το Σάββατο 3 Απριλίου, και για κάθε Σαββατοκύριακο, επιτρέπονται εκ νέου οι διαδημοτικές μετακινήσεις, υπό συγκεκριμένους όρους. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η μετάβαση με Ι.Χ. ή άλλο μέσο για τον κωδικό «6» – αθλητική άσκηση, για έως τρία άτομα ή μία οικογένεια.

Το μέτρο θα είναι πιλοτικό και εφόσον παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού, θα αρθεί αμέσως, όπως προειδοποίησε ο αρμόδιος υφυπουργός. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 3.616 νέα κρούσματα, 739 διασωληνωμένους ασθενείς και 76 θανάτους.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News