ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Παν. Σταμπουλίδης στο «MR»: Πάμε για μόνιμη επανεκκίνηση της οικονομίας

Μπαίνουμε στην επόμενη φάση - Τα ανοίγματα είναι μπροστά μας και τα κλεισίματα πίσω μας

Παν. Σταμπουλίδης στο «MR»: Πάμε για μόνιμη επανεκκίνηση της οικονομίας

Μόνο και μόνο σε όρους δημοσίων εσόδων, το κόστος από το κλειστό λιανεμπόριο ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ τον μήνα, γεγονός που συνηγορεί στο ταχύτερο δυνατό και μόνιμο άνοιγμα της οικονομίας. Αυτό τονίζει σε συνέντευξη στο «Money Review» ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Ο ίδιος προσεγγίζει το θετικό ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών στο ΓΕΜΗ ως παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα αλλά και τεκμήριο της αποτελεσματικότητας των μέτρων στήριξης. Υπογραμμίζει δε πως επικράτησαν στις πωλήσεις όσες επιχειρήσεις ήταν προετοιμασμένες με ανεπτυγμένες τις ψηφιακές υπηρεσίες τους.

  • Κύριε Σταμπουλίδη, σε τι κατάσταση βρίσκεται η αγορά μετά από το πολύμηνο lockdown; Θα ήθελα να μας δώσετε κάποια στατιστικά στοιχεία που να αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση.

Αυτή την στιγμή διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την επόμενη περίοδο όπου θα επικρατήσει η ισχύς του εμβολίου έναντι του κορωνοϊου και προφανώς η οικονομία θα βρει τον ρυθμό της, έστω και με τις αναπόφευκτες απώλειες που η κρίση νομοτελειακά θα επιφέρει. Πάντως το ενθαρρυντικό είναι ότι το ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών στο ΓΕΜΗ είναι θετικό αποδεικνύοντας έτσι ότι τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων απέδωσαν. Ωστόσο την βιωσιμότητα τους δε μπορεί να την εγγυηθούν οι κρατικές ενισχύσεις. Χρειάζεται να ανοίξει η οικονομία το ταχύτερο δυνατό.

  • Γίνεται συζήτηση για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου. Ποια είναι η δική σας πρόταση όσον αφορά τον χρόνο αλλά και τον τρόπο. Θεωρείτε πως πρέπει να ανοίξει κανονικά ή θα μπορούσε να εφαρμοστεί και πάλι με την μέθοδο click away; Φοβάστε τυχόν νέους συνωστισμούς και μία αναζωπύρωση της πανδημίας;

Καταρχάς αξίζει να τονίσουμε ότι η χώρα μας εφάρμοσε πρακτικές που συνέβαλαν καθοριστικά στο να μειωθούν κατά το δυνατόν οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στην λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων. Τόσο το click away όσο και το click inside, βοήθησαν την οικονομία και φυσικά δεν επέδρασαν αρνητικά στην μετάδοση του ιού. Σήμερα όμως είμαστε σε άλλη φάση. Χρειάζεται να πορευτούμε αφενός μεν με ασφάλεια στην εμβολιαστική περίοδο που διανύουμε, αφετέρου να επανεκκίνησουμε μόνιμα τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και των λοιπών υπηρεσιών. Είμαι βέβαιος ότι εάν οι πολίτες γνωρίζουν εξ αρχής ότι οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν ξανά λίγες ημέρες αργότερα, θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σύνεση στην τήρηση των μέτρων. Να είστε σίγουρος ότι ως οικονομικό υπουργείο έχουμε την ίδια αγωνία με τις επιχειρήσεις για την επαναλειτουργία τους. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία και την οικονομία ανοιχτή.

  • Εχουμε ακούσει και διαβάσει πολλές διαφορετικές απόψεις. Μπορείτε να μας πείτε το εβδομαδιαίο κόστος από το κλειστό λιανεμπόριο πανελλαδικά;

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δημοσίως αναφέρει το μηνιαίο κόστος από το κλειστό λιανεμπόριο ανέρχεται στο ποσό των 1,4 δις, όταν βρισκόμαστε σε καθεστώς καθολικού lockdown. Αυτό όμως αφορά μόνο στα δημόσια έσοδα. Τι γίνεται με τις αξίες των προϊόντων, των εταιριών, των εμπορικών συμφωνιών κλπ; Είναι πολλαπλάσιο το κόστος. Για αυτό και έχουμε παρουσιάσει επανειλημμένως στην επιτροπή σχέδια εναλλακτικά για την λειτουργία της αγοράς. Και ήδη την περίοδο που διανύουμε κάποιες, έστω και μικρές σε σχέση με την Αττική περιοχές, έδωσαν μια μικρή οικονομική ανάσα στα δημόσια έσοδα και στις τοπικές κοινωνίες.

  • Μπορούμε να προσδιορίσουμε το ποσοστό των οριστικών λουκέτων μετά το τέλος της πανδημίας;

Θα ήταν επιπόλαιο να μπούμε σε αριθμούς. Επίσης αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, είναι η πορεία του ΑΕΠ της χώρας. Εκεί θα φανεί η συνολική αποτίμηση των μέτρων και η δυναμική της οικονομίας μας. Ήδη η έξοδος της χώρας στις αγορές, προμηνύει την ανάπτυξη της οικονομίας και την ορθή  διαχείριση της κρίσης.

  • Σας έχουμε ακούσει να λέτε πως ως υπουργείο Ανάπτυξης δεν συμμετέχετε στις συνεδριάσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Θεωρείτε πως λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να συνυπολογίζετε η άποψη της αγοράς;

Μπορεί να έχετε συγκρατήσει μία απάντηση μου σε σχετικό ερώτημα για τις ημέρες που διανύουμε. Θέλω να σας πω ότι κάθε φορά που οι συνθήκες μας το επέτρεπαν, προετοιμαζόμασταν έγκαιρα και μαζί με τον Υπουργό κ. Άδωνη Γεωργιάδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Ν. Παπαθανάση, αναλύαμε στην επιτροπή με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Στις δε περιπτώσεις που οι ειδικοί υιοθέτησαν τις προτάσεις μας, επιβεβαιωθήκαμε εκατέρωθεν. Όπως σας προανέφερα σήμερα βρισκόμαστε σε άλλο σημείο και για την πανδημία και για την οικονομία. Η επιτροπή των ειδικών έχει όλα τα δεδομένα μπροστά της (υγειονομικά και οικονομικά) και με ευθύνη θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση.

  • Η εφαρμογή του clik away μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας στα τέλη του 2020 σε τι ποσοστό βοήθησε; Αν κάνουμε μία αναδρομή ποια μέτρα που λάβατε θεωρείτε κομβικά.

Όπως σας ανέφερα, σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε καινοτόμες πρακτικές όπως το click away και το click inside για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτικές ανάγκες. Η αλήθεια είναι ότι όσες επιχειρήσεις ήταν προετοιμασμένες με ανεπτυγμένες τις ψηφιακές υπηρεσίες τους, επικράτησαν στις πωλήσεις. Ωστόσο δεν είναι μόνο τα εμπορικά εργαλεία που θεσπίσαμε. Ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει πολλές θεσμικές αλλαγές και τεχνικές παρεμβάσεις που εφαρμόσαμε για να μην λείψει σε κανέναν τίποτα. Σας θυμίζω τις εικόνες από την Ιταλία με τα κλειστά σουπερ μάρκετ και την Αγγλία με τα άδεια ράφια κλπ. Είχαμε και έχουμε τον απόλυτο έλεγχο στην τροφοδοσία της αγοράς, στην επάρκεια των αγαθών και στον τιμάριθμο. Επίσης κάτι που πολύ το γνωρίζουν γιατί το βίωσαν, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1520 η ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, εξυπηρέτησε χιλιάδες πολίτες που αγωνιούσαν για τα μέτρα και τις διαδικασίες. Δεν έμεινε τίποτα αναπάντητο.

  • Πότε θεωρείτε πως πρέπει να ανοίξει η εστίαση;

Είναι μια συζήτηση που δεν θα αργήσει να ξεκινήσει. Όμως δεν θα βοηθήσει επί του παρόντος να σας αναφέρω ημερομηνίες κλπ. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι τα ανοίγματα είναι μπροστά μας και τα κλεισίματα πίσω μας.

  • Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας σε πόσο χρόνο θεωρείτε πως θα εξαλειφθούν.

Κάθε κρίση θέλει τον χρόνο της. Η συγκεκριμένη κρίση είναι διεθνής και για κάθε χώρα το αποτύπωμα θα είναι διαφορετικό. Κάνουμε τα πάντα για να επουλώσουμε τις πληγές της. Να είστε βέβαιος ότι εφαρμόζουμε πολιτικές που θα βοηθήσουν την χώρα να βρει τον αναπτυξιακό της ρυθμό.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News