Business & Finance Τετάρτη 31/03/2021, 11:26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει το λιανεμπόριο- Έρχεται το πακέτο στήριξης της εστίασης

Ανοίγει το λιανεμπόριο- Έρχεται το πακέτο στήριξης της εστίασης

Ίσως και αύριο θα παρουσιαστεί το σχέδιο των μέτρων στήριξης για την εστίαση, που παραμένει κλειστή από τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επανέλαβε ότι η πρόταση του υπουργείου είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο την ερχομενη Δευτέρα, 5 Απριλίου, χωρίς τη μέθοδο του click away ή click inside. 

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η εισήγηση της κυβέρνησης είναι να έχουμε πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου, με τους καταναλωτές να στέλνουν κενό μήνυμα στο 13032. 

Το εάν αυτό τελικά θα γίνει, θα εξαρτηθεί πάντως από την εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων που συνεδρίαζει σήμερα με φόντο το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, που είχαμε χθες.

Δεν αποκλείεται έτσι να έχουμε μία μεταβατική εβδομάδα, κατά την οποία όπως έχει γράψει το MoneyReview τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν με τηλεφωνικό ραντεβού, δηλαδή με click inside. Το μοντέλο ειδικά του click away θεωρείται μη βιώσιμο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στο «MR» αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες και λειτούργησε ουσιαστικά μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων. Το δε μοντέλο του click in shop προκαλεί εμπλοκή, όπως συνέβη στις αρχές Φεβρουαρίου, στις δημοφιλείς αλυσίδες. Το παράδειγμα της αλυσίδας Zara είναι χαρακτηριστικό, όταν το μηχανογραφικό σύστημα για το κλείσιμο των ραντεβού για αγορές κατέρρευσε λόγω του όγκου των αιτημάτων.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ είπε πως η κυβέρνηση προκρίνει την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και των Λυκείων ως προς τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των μέτρων, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση επιθυμεί να επιτραπούν «το συντομότερο» οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Για την εστίαση είπε πως η στόχευση είναι να ανοίξει εντός του Απριλίου, «μετά τα μέσα του μήνα». «Κρίνουμε τα στοιχεία, θα δούμε πώς μπορούν να ανοίξουν σε εξωτερικούς χώρους και με ασφάλεια μπορεί να είναι μία ελεχομενη δραστηριότητα» είπε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News