Business & Finance Τρίτη 2/03/2021, 15:05
BUSINESS & FINANCE

Θ. Σκυλακάκης: Στα 200 εκατ. η εβδομαδιαία «ζημιά» από το κλείσιμο του λιανεμπορίου

Θ. Σκυλακάκης: Στα 200 εκατ. η εβδομαδιαία «ζημιά» από το κλείσιμο του λιανεμπορίου

Στα 200 εκατ. ευρώ ανέρχεται η εβδομαδιαία ζημιά στην οικονομία από το κλείσιμο του λιανεμπορίου στην Αττική, όπως εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

«Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στη διαχείριση των οικονομικών πόρων και πιο στοχευμένοι στη βοήθεια που θα δώσουμε, η οποία πρέπει να κατευθυνθεί σε εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, προτρέποντας τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τόνισε δε, ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του επόμενου 15ήμερο να ανοίξει η αγορά με ασφάλεια», καθώς κάθε επιπλέον εβδομάδα, κατά την οποία το λιανεμπόριο στην Αττική παραμένει κλειστό, «κοστίζει» 200 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε προσφάτως εκτιμήσει ότι κάθε μήνας lockdown στερεί από την ελληνική οικονομία περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί κατά 0,8% του ΑΕΠ και το πρωτογενές αποτέλεσμα επιβαρύνεται κατά 0,7%.

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ο κ. Σκυλακάκης διαβεβαίωσε ότι τα κύρια εργαλεία θα παραμείνουν και τον Μάρτιο και σε κάθε περίπτωση για όσο διάστημα παραταθεί το lockdown. 

«Θα διατηρήσουμε τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης όσο παρατείνεται το lockdown, δεν θα σχεδιάσουμε νέο πακέτο μέτρων. Εξάλλου, διαθέτουμε δύο ακόμα εργαλεία που έχουμε ανακοινώσει και πρόκειται να εξειδικεύσουμε, τη ρύθμιση των Επιστρεπτέων 1, 2, 3, αλλά και την επιδότηση δαπανών των επιχειρήσεων».

Διαπίστωσε, πάντως, ότι με τις διαρκείς παρατάσεις του lockdown  έχουν σχεδόν εξαντληθεί όλα τα κονδύλια στήριξης που είχαν προϋπολογισθεί για το 2021 (σ.σ. 7,5 δισ. ευρώ), με αποτέλεσμα να είναι απολύτως ανοιχτότο ενδεχόμενο αναθεώρησης του προϋπολογισμού.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News