The New York Times Δευτέρα 7/02/2022, 07:14 EPHRAT LIVNI
THE NEW YORK TIMES

Γιατί οι δισεκατομμυριούχοι μαλώνουν πάνω από τη βιομηχανία των crypto

Γιατί οι δισεκατομμυριούχοι μαλώνουν πάνω από τη βιομηχανία των crypto

«Δεν σας ανήκει το “web3”. Oύτε στα Venture Capitals (VC), ούτε στους Limited Partners (LP)»  

Ο Jack Dorsey δημοσίευσε αυτό το tweet τον Δεκέμβριο, λίγο μετά την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής του Twitter, με στόχο να εστιάσει στο Bitcoin. Η ανάρτησή του, η οποία αμφισβητεί την εξουσία των VCs και των LPs -ενόσω προσπαθούν να αναδιοργανώσουν το διαδίκτυο γύρω από μια πρωτοβουλία, γνωστή και ως web3- πυροδότησε μια δημόσια διαμάχη ανάμεσα στα μέλη της άρχουσας τάξης της Silicon Valley.  

Η επανάσταση του web3, ισχυρίζονται οι υποστηρικτές τής, υπόσχεται τον εκδημοκρατισμό του εμπορίου και της πληροφορίας, με την οικοδόμηση ενός καλύτερου διαδικτύου, το οποίο θα βασίζεται σε δίκτυα blockchain, δηλαδή σε κατανεμημένα συστήματα τα οποία αποτελούν τη βάση του Bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων. Θεωρητικά κάτι τέτοιο θα απέκλειε τους παραδοσιακούς μεσάζοντες και τους gate-keepers, επιτρέποντας στους χρήστες να πραγματοποιούν απευθείας συναλλαγές και να έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στα προγράμματα που χρησιμοποιούν.  

Όμως, ο Dorsey έχει διαφορετική άποψη. «Ποτέ (το διαδίκτυο) δεν θα ξεφύγει από τα κίνητρά τους», συνέχισε, στην ανάρτησή του, αναφερόμενος στους VCs. «Θα είναι τελικά μια κεντροποιημένη οντότητα, με διαφορετική ετικέτα». 

Το web3 αναφέρεται σε ένα διαδίκτυο, το οποίο λειτουργεί με τα λεγόμενα tokenomics. Τα tokens είναι ψηφιακές μονάδες κρυπτονομισμάτων, και στο web3 ο καθένας θα μπορεί να κερδίσει crypto. Οι χρήστες επωφελούνται άμεσα από ό,τι κάνουν: δημιουργικότητα, παιχνίδι, engagement ή καταθέσεις, για παράδειγμα. Mπορούν επίσης, να βοηθήσουν στη διακυβέρνηση εταιρειών, οι οποίες διοικούνται από την κοινότητα, ψηφίζοντας με tokens, τα οποία δημιουργήθηκαν από συγκεκριμένο project. 

Μία έκθεση της εταιρείας ερευνών κρυπτογράφησης Messari ανέφερε ότι το web3 θα μεταφέρει την κοινωνία «από ένα διαδίκτυο χτισμένο σε “ενοικιαζόμενη γη” μονοπωλίων σε ένα διαδίκτυο άπειρων νέων δυνατοτήτων».  

Οι μεγάλοι επενδυτές φαίνεται ότι ελκύονται από αυτό. Πέρυσι, οι επενδυτές VC υποστήριξαν περίπου 460 έργα blockchain, ξοδεύοντας σχεδόν 12,75 δισ. δολάρια, έναντι 155 έργων αξίας 2,75 δισ. δολαρίων το 2020, σύμφωνα με την Pitchbook, μια εταιρεία χρηματοοικονομικών δεδομένων. Και οι επιχειρηματικοί βραχίονες των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων, όπως το Coinbase και το FTX, είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους deal makers.  

Η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Andreessen Horowitz έχει μερίδια στο Compound και στο Uniswap, δύο προγράμματα web3, τα οποία επιτρέπουν το trading, το να δανείζεις και το να δανείζεσαι. Πάνω από το 95% των νομισμάτων που χρησιμοποιούνται για τη διοίκηση αυτών των πλατφόρμων, ανήκει στο 1% των κατόχων tokens, δήλωσε ο Alexis Goldstein, από το προοδευτικό think tank Open Markets, σε κατάθεσή του σε Επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ.  

«Οι συγκεντρώσεις κρυπτονομισμάτων ταιριάζουν ή και ξεπερνούν τις αντίστοιχες των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών αγορών», πρόσθεσε.  

Καθώς η βιομηχανία προσπαθεί να πείσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής αλλά και το κοινό για τις αρετές της, η ώθηση προς την mainstream τάση της κρυπτογράφησης, βασίστηκε σε ένα ενιαίο μέτωπο από τους ισχυρούς υποστηρικτές της.  

Αλλά αυτή η ενότητα ραγίζει. Απαντώντας στον Dorsey, ο Elon Musk, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, αστειεύτηκε ότι δεν μπορούσε να βρει το web3. Ο Dorsey απάντησε ότι ήταν «κάπου μεταξύ “α” και “ω”», ένα καρφί για το venture capital Αndreessen Horowitz, το οποίο είναι γνωστό ως A16Z.  

Ο Marc Andreessen, ένας εκ των ιδρυτών, μπλόκαρε τον Dorsey στο Twitter και δημοσίευσε memes σχετικά με τη σίγαση των «κακών followers» με «απαίσιες απόψεις».  

Η μάχη έχει στρέψει την προσοχή στα προβλήματα. Υπήρξαν περιπτώσεις αμφισβήτησης της δραστηριότητας των project με crypto. 

Πάρτε για παράδειγμα το ICP, το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα της περασμένης άνοιξης. Τροφοδοτεί τον Internet Computer, ένα δίκτυο blockchain που στοχεύει να αντικαταστήσει τους γίγαντες του cloud computing, όπως η Amazon, και το οποίο υποστηρίζεται από τον Andreessen Horowitz. Η τιμή του αυξήθηκε αστρονομικά εν μέσω αναφορών για μια συμβολική κυκλοφορία, αλλά κατέρρευσε μέσα σε εβδομάδες. Μια εταιρεία που παρακολουθεί τη δραστηριότητα σε blockchains βρήκε 44 IDs, τα οποία σχετίζονται με «insiders» του έργου, συμπεριλαμβανομένων venture capitalists, οι οποίοι κατέθεσαν περισσότερα από 2 δισ. δολάρια, σε μορφή ICP, σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων -μεταφορές που συνέπεσαν με τις σημαντικές μειώσεις τιμών, ενώ μεμονωμένοι επενδυτές δυσκολεύονταν να εξαργυρώσουν μάρκες. Ο προγραμματιστής πίσω από τον Internet Computer αρνήθηκε ότι η διαδικασία κατέστη δύσκολη, προκειμένου να ωφεληθούν οι «insiders».  

Ο Andreessen Horowitz έχει δημοσιεύσει μια σειρά προτάσεων σχετικά με το πώς θα γίνουν οι «δημοκρατίες του web3».  

Το crypto, ωστόσο, δεν είναι μόνο ζήτημα του κάθε δισεκατομμυριούχου από τον κλάδο της τεχνολογίας.  

Ο Sam Bankman-Fried, ιδρυτής τις πλατφόρμας FTX, έδωσε περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία του Biden κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκλογών. Παρ’ όλα αυτά, δεν σκοπεύει να προωθήσει το web3. Αντ’ αυτού, υποστήριξε, η ανησυχία του αφορά την «πανδημική προετοιμασία». 

«Υπάρχει μια νωχελική σκέψη σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι άνθρωποι λένε απλώς, «α, ξέρετε, όλα θα πάνε καλύτερα στη χώρα του web3», σκέφτηκε. «Μερικά πράγματα θα γίνουν. Αλλά δεν μπορείτε απλώς να πείτε τη λέξη web3 και μετά να υποθέτετε ότι αυτό κάνει τα πράγματα καλύτερα».  

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι αγοράζουν οικόπεδα στο metaverse

Θύμα της αγοράς crypto και το λευκό καπέλο της Μελάνια Τραμπ

Η νέα γενιά πολιτικών: Οι κρυπτο-δήμαρχοι

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News