The New York Times Παρασκευή 28/01/2022, 08:05 ERIC LIPTON
THE NEW YORK TIMES

Θύμα της αγοράς crypto και το λευκό καπέλο της Μελάνια Τραμπ

Θύμα της αγοράς crypto και το λευκό καπέλο της Μελάνια Τραμπ

Η πολυσυζητημένη διαδικτυακή δημοπρασία της Μελάνια Τραμπ, στην οποία υπήρχε και το καπέλο που φορούσε στον Λευκό Οίκο κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν το 2018, συμπαρασύσθηκε από την κατρακύλα στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Η Τραμπ αποφάσισε να διοργανώσει την διαδικτυακή δημοοπρασία, συνδυάζοντας το λευκό καπέλο με μία απεικόνιση της ίδιας να το φορά, καθώς και με ένα ψηφιακό έργο τέχνης, ένα non fungible token (NFT) που απεικονίζει την ίδια να φορά το καπέλο.

Το πακέτο των τριών αντικειμένων, το οποίο ονομάζεται «Head of State Collection, 2022» αναμενόταν να «πιάσει» τουλάχιστον 250.000 δολάρια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της δημοπρασίας από την Τραμπ στις αρχές Ιανουαρίου. Οι προσφορές ωστόσο θα γίνονταν δεκτές μόνο σε κρυπτονομίσματα της πλατφόρμας blockchain Solana, ονόματι Sol, τα οποία εκείνη την περίοδο ανέρχονταν σε περίπου 170 δολάρια.

Στις επόμενες εβδομάδες όμως, το SOL, μαζί με την πλειονότητα των κρυπτονομισμάτων, σημείωσε μεγάλες απώλειες. Την Τρίτη, μία μέρα πριν την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, η τιμή του SOL είχε υποχωρήσει στα περίπου 95 δολάρια.

Θύμα της αγοράς crypto και το λευκό καπέλο της Μελάνια Τραμπ-1
φωτ. Tom Brenner (The New York Times)

Μέχρι την Τρίτη το απόγευμα είχαν γίνει μόνον λίγες μόνο προσφορές για τα τρία κομμάτια και η αξία της υψηλότερης προσφοράς σε δολάρια έφτανε περίπου τα 170.000. Η αξία αυτή παρουσίαζε μεγάλες διακυμάνσεις λόγω της αστάθειας στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Η δημοπρασία επρόκειτο να ολοκληρωθεί τις 2:59 π.μ. την Τετάρτη. Η υψηλοτερη προσφορά θα μπορούσε κάλλιστα να ξεπεράσει την τιμή στόχο που είχε θέσει η Τραμπ. Ωστόσο, όσον αφορά την αξία των αντικειμένων σε δολάρια, ήταν πολύ χαμηλότερη των προσδοκιών.

Η Τραμπ δήλωσε ότι «ένα μέρος» των εσόδων θα διοχευτευθούν σε παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα με εστίαση στην πληροφορική και την τεχνολογία. Ωστόσο, δεν έχει ανακοινώσει το μερίδιο από τα κέρδη που θα κρατήσει για την ίδια.

Η Τραμπ θα μπορούσε να κρατήσει τα κρυπτονομίσματα της Solana, ελπίζοντας ότι θα αυξηθεί η αξία τους. Μπορεί όμως να συνεχιστεί η καθοδική τους πορεία, αφήνοντάς την με ακόμη χαμηλότερα κέρδη.

Πρόκειται για την δεύτερη δημοπρασία NFT που έχει διοργανώσει η Τραμπ από τον Δεκέμβριο. Στην πρώτη, πωλήθηκε ένα πακέτο NFT limited edition από τον Γάλλο καλλιτέχνη Marc-Antoine Coulon, μαζί με μία ψηφιακή απεικόνιση των ματιών της Τραμπ με τίτλο «Το όραμα της Μελάνια», που πωλήθηκαν για 150 δολάρια έκαστο.

Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας δείχνουν ότι παρόλο που οι δημοπρασίες με κρυπτονομίσματα και NFT έχουν καταστεί μαγνήτης για τους διασήμους – συμπεριλαμβανομένων των Justin Bieber, Lindsay Lohan και Snoop Dogg – είναι αβέβαιο εάν το σύστημα ψηφιακών νομισμάτων είναι αρκετά αξιόπιστο για να αναπτύξει κανείς μία επικερδή επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Αυτό είναι απλώς μία απόδειξη ότι κανένα περιουσιακό στοιχείο κρυπτονομισμάτων δεν παρέχει ένα καλό και αρκετά σταθερό μέσο πληρωμών», δήλωσε ο Dan Awrey, καθηγητής δικαίου στο πανεπιστήμιο Cornell, ο οποίος ειδικεύεται στα χρηματοπιστωτικά συστήματα και τα συστήματα πληρωμών.«Είναι υπερβολικά ασταθή».

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Έχεις πρεσβυωπία: Οι σταγόνες που θα σου «βγάλουν» τα γυαλιά

Πώς είναι το Νταβός χωρίς το… Νταβός;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News