The New York Times Δευτέρα 24/01/2022, 07:01 DAVID GELLES
THE NEW YORK TIMES

Πώς είναι το Νταβός χωρίς το… Νταβός;

Πώς είναι το Νταβός χωρίς το… Νταβός;

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) ακύρωσε την ετήσια συνεδρίαση στο θέρετρο των Άλπεων στο Νταβός της Ελβετίας, λόγω της πανδημίας. 

Το φόρουμ αποτελεί διαχρονικά έναν βασικό σταθμό για την παγκόσμια ελίτ, όπου δισεκατομμυριούχοι και αυταρχικοί ηγέτες συναντώνται, ενώ ακτιβιστές διαμαρτύρονται έξω στον παγωμένο αέρα. Οι εταιρείες δίνουν δεσμεύσεις για το κλίμα. Οι οικονομολόγοι συζητούν για την ανισότητα. 

Πέρυσι, το WEF σχεδίαζε να μεταφέρει τη συνάντηση στη Σιγκαπούρη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά κι αυτό ακυρώθηκε. 

Η φετινή εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 17 Ιανουαρίου. Τον Δεκέμβριο, με την παραλλαγή Όμικρον να διασπείρεται γρήγορα, οι διοργανωτές ανέβαλαν τη συγκέντρωση για ακόμη μία φορά, με την ελπίδα να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι. 

«Όλοι ελπίζουν ότι το 2022 η πανδημία της Covid-19, και οι κρίσεις που τη συνοδεύουν, θα αρχίσουν επιτέλους να υποχωρούν», ανέφερε σε δήλωσή του ο Klaus Schwab, ιδρυτής του WEF. 

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις υποχώρησης του ιού. Και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η πόλη του Νταβός παραμένει στο κενό. 

Η λέξη «Νταβός» έχει φθάσει σε σημείο να υποδηλώνει όχι απλώς τη συνάντηση, αλλά μια… νοητική κατάσταση. Υπέρ του καπιταλισμού, υπέρ της δημοκρατίας, υπέρ της παγκοσμιοποίησης, το Νταβός είναι το πνευματικό σπίτι του καπιταλιστικού κινήματος (που ενθαρρύνει τις εταιρείες να γίνουν καλύτεροι «πολίτες») και ένα πεδίο δοκιμών για νέες λύσεις, οι οποίες αφορούν την αγορά, την κλιματική αλλαγή, την αντιμετώπιση της πείνας και την αποκατάσταση των διεθνών σχέσεων. 

Το Νταβός αναφέρεται επίσης, ως ένα σύνολο από περιφερειακές εκδηλώσεις, υπο-συνέδρια και εντυπωσιακό μάρκετινγκ. Το Facebook κατασκεύασε ένα προσωρινό «αρχηγείο» στον κεντρικό δρόμο της πόλης, γνωστό ως Promenade. Η Salesforce διοργάνωσε ένα ιδιωτικό γεύμα σε έναν τεράστιο γεωδαιτικό θόλο. 

Ωστόσο, το «ιερό» του Νταβός ήταν πάντα το Συνεδριακό Κέντρο, ένας χώρος συναντήσεων. Εκεί, το 2020, θα μπορούσατε να βρείτε την Καγκελάριο Angela Merkel της Γερμανίας ή τον Πρόεδρο Donald J. Trump να απευθύνονται σε πλήθος χιλιάδων ατόμων, ενώ σε ένα παρακείμενο λόμπι η Jane Goodall παρουσίαζε τη νέα τεχνολογία χαρτογράφησης της Google. 

Η συνάντηση του 2020 πρόσφερε περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια στην ελβετική οικονομία, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του St. Gallen, η οποία ανατέθηκε από το φόρουμ. Από αυτά, περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια αφορούσαν το Νταβός, το οποίο έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 11.000 κατοίκων. Αυτός ο αριθμός ουσιαστικά διπλασιάζεται, όταν το φόρουμ έρχεται στην πόλη. 

Πώς είναι το Νταβός χωρίς το… Νταβός;-1
Φωτ. Clara Tuma για τους The New York Times

Το αν οι διοργανωτές καταφέρουν να πραγματοποιήσουν μια συγκέντρωση στο Νταβός αυτό το καλοκαίρι μένει να φανεί στην πορεία. Τα κρούσματα εκτοξεύονται σε όλο τον κόσμο. Η Ελβετία έχει εισάγει νέους περιορισμούς, καθώς τα νοσοκομεία είναι και πάλι πιεσμένα. 

Ωστόσο, είναι το Νταβός πραγματικά Νταβός χωρίς το Νταβός; Η πόλη, ή τουλάχιστον το όνομά της, έχει πάρει μια σημασία – τοτέμ. Ο όρος «Άνθρωπος του Νταβός» περιγράφει άτομα, τα οποία είναι τόσο πλούσια και ισχυρά, με αποτέλεσμα να «παίζουν» με τους δικούς τους κανόνες και να γράφουν τους κανόνες για εμάς τους υπόλοιπους. Ακόμη και οι επικριτές του WEF, τώρα χαιρετίζουν τη μοναδική του θέση. 

«Τα πρώτα μου χρόνια, διαδήλωνα, κατά τη διάρκεια του WEF, για μια καλύτερη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης», δήλωσε στον Guardian ο Philipp Wilhelm, δήμαρχος του Νταβός, μετά την ακύρωση της περσινής εκδήλωσης. «Τώρα, προσπαθώ να φέρω το WEF πίσω στο Νταβός». 

Copyright:
2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι αυταρχικοί ηγέτες αφήνουν καμένη γη πίσω τους

Ο άνθρωπος που βγάζει χρήματα με κάθε του κίνηση

Ποιοι αγοράζουν οικόπεδα στο metaverse

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News