The New York Times Τετάρτη 15/12/2021, 07:05 DEBRA KAMIN
THE NEW YORK TIMES

Ποιοι αγοράζουν οικόπεδα στο metaverse

Ποιοι αγοράζουν οικόπεδα στο metaverse

Τον Νοέμβριο, ο Justin Bieber πραγματοποίησε μια συναυλία η οποία δεν έλαβε χώρα σε κάποιο γήπεδο. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο λεγόμενο metaverse, τον διαδικτυακό κόσμο που τραβά τις γωνιές του ίντερνετ σε εμβυθιστικές εμπειρίες των τεσσάρων διαστάσεων. 

Θαυμαστές ανά τον κόσμο παρακολούθησαν την συναυλία του avatar του κ. Bieber, το οποίο τραγούδησε κομμάτια από το άλμπουμ-επιτυχία «Justice». Αλλά και οι επενδυτές παρακολουθούσαν. Καθώς προετοιμάζονται για μια «έκρηξη» στον ηλεκτρονικό κόσμο, η οποία φαίνεται να απέχει μόλις μερικούς μήνες, κάνουν ανάρπαστους τους χώρους συναυλιών, τα εμπορικά κέντρα και άλλες ιδιοκτησίες στο metaverse.

Το ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο τομέα εκτοξεύθηκε τον Οκτώβριο, όταν ο Mark Zuckerberg ανακοίνωσε πως το Facebook θα γινόταν πλέον γνωστό ως Meta, μια προσπάθεια να κεφαλοποιήσει αυτό το ψηφιακό σύνορο. Η παγκόσμια αγορά προϊόντων και υπηρεσιών στο metaverse εκτιμάται να φτάσει σύντομα το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με τον επενδυτή ψηφιακών νομισμάτων Grayscale.

Το metaverse αποτελείται από διαφορετικούς ψηφιακούς τομείς. Ο καθένας είναι σαν μία τρισδιάστατη πόλη στην οποία ψηφιακές προσωποποιήσεις ζουν, εργάζονται και παίζουν. Όποιος έχει εκτεθεί στα δημοφιλή ηλεκτρονικά παιχνίδια Fortnite, Animal Crossing και Roblox έχει αποκτήσει μια γεύση και γνωρίζει περίπου τι περιλαμβάνουν αυτά τα ηλεκτρονικά βασίλεια. 

Ωστόσο, οι επενδύσεις στο τομέα των ακινήτων στο ψηφιακό κόσμο είναι ακόμα έντονα κερδοσκοπικές, και κανείς δεν γνωρίζει αν πράγματι αυτή η άνθηση είναι το next big thing ή η επόμενη μεγάλη φούσκα.

Ποιοι αγοράζουν οικόπεδα στο metaverse-1
Ο Hrish Lotlikar είναι ο επικεφαλής της SuperWorld, μιας πλατφόρμας real estate platform με ψηφιακά οικόπεδα προς πώληση σε όλο τον κόσμο. (φωτ.: Sasha Maslov για τους New York Times)

Τα κρυπτονομίσματα είναι τα νομίσματα του ψηφιακού αυτού κόσμου, μιας και το finance στο metaverse στηρίζεται στο blockchain – ένα λογιστικό βιβλίο το οποίο διανέμεται ψηφιακά και εξαλείφει την ανάγκη για εξωτερικούς «συμμετέχοντες» σε οικονομικές διαδικασίες, όπως οι τράπεζες. Οποιοσδήποτε μπαίνει στον ψηφιακό κόσμο μπορεί να αγοράσει ή να ανταλλάξει έργα τέχνης, μουσική, ακόμα και σπίτια ως nonfungible tokens (NFTs), τα οποία είναι συλλεκτικά στοιχεία  βασισμένα στο blockchain και αναπαριστούν καθημερινά αντικείμενα. Τα NFTs λειτουργούν ως αποδεικτικά στοιχεία ιδιοκτησίας, και δεν είναι ανταλλάξιμα. 

Τον Οκτώβριο, η εταιρεία Tokens.com, μία εταιρεία του blockchain που ειδικεύεται στα NFTs και σε κατοικίες στον ψηφιακό τομέα, απέκτησε 50% της Metaverse Group, μια από τις πρώτες ψηφιακές εταιρείες κατοικιών, για περίπου 1,7 εκατομμύρια δολάρια. Η Metaverse Group έχει την έδρα της στο Τορόντο, αλλά έχει ψηφιακά κεντρικά γραφεία στον ψηφιακό κόσμο Decentraland, στο Crypto Valley, το οποίο είναι η απάντηση του ψηφιακού κόσμου στο Silicon Valley. Η Decentraland έχει επίσης κέντρα  για τυχερά παιχνίδια, αγορές, μόδα και τέχνη.

Από την ημέρα της αγοράς, η εταιρεία Tokens.com άρχισε την «κατασκευή» ενός ψηφιακού πύργου στην Decentraland. Εταιρείες όπως Louis Vuitton, Gucci και Burberry έχουν κάνει επίσης την είσοδό τους στο metaverse μέσω NFTs, γεγονός το οποίο γεμίζει τα στελέχη της εταιρείας με αισιοδοξία και υποδεικνύει ότι σύντομα θα μπορούν να κερδίζουν εισόδημα από μισθωτήρια και διαφημιστικές δραστηριότητες από μεγάλες εταιρείες σαν και αυτές.

Παρότι το διαδίκτυο είναι αχανές, ο τομέας των ψηφιακών ακινήτων δεν είναι – η Decentraland, για παράδειγμα, αποτελείται από 90.000 οικόπεδα, το καθένα περίπου 15 επί 15 μέτρα. Μεταξύ των επενδυτών κυκλοφορεί η «φήμη» ότι υπάρχει χρυσός σε αυτούς τους λόφους με τα pixels, όπως δηλώνει ο Michael Gord, συνιδρυτής του Metaverse Group.

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία Tokens.com σύναψε μια συμφωνία 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων στο κέντρο της μόδας της Decentraland. Η εταιρεία, η οποία υποστηρίζει πως η αγορά ήταν η μεγαλύτερη ψηφιακή συναλλαγή ακινήτων στην ιστορία, προγραμματίζει να εξελίξει την περιοχή σε ψηφιακό κέντρο εμπορίου για είδη πολυτελείας, όπως είναι το Rodeo Drive ή η Fifth Avenue.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tokens.com υποστηρίζει πως είναι η τοποθεσία αυτή που μετράει πολύ. 

Η ψηφιακή πλατφόρμα ακινήτων SuperWorld, η οποία εκτείνεται σε όλο τον ψηφιακό κόσμο, προσφέρει 64,8 δισεκατομμύρια οικόπεδα– το καθένα από τα οποία διατίθεται προς πώληση ως NFT. Το Taj Mahal είναι διαθέσιμο για αγορά,  όπως –πιθανότατα- και το σπίτι στο οποίο μεγαλώσατε. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να αγοράσουν οικόπεδα για συναισθηματικούς ή στρατηγικούς λόγους, αλλά μόλις αγοράσουν NFTs, δικαιούνται ένα μέρος από οποιαδήποτε εμπορική συναλλαγή λαμβάνει χώρα σε αυτή την ιδιοκτησία.

«Μπορείς να αγοράσεις περιοχές που αγαπάς, ανεξάρτητα από αν είναι το Central Park ή οι πυραμίδες της Αιγύπτου», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας SuperWorld. «Αυτό που αγοράζεις είναι η ψηφιακή γη στην οποία βρίσκονται αυτές οι ιδιοκτησίες». 

Copyright:

2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης: 

Ο αλγόριθμος του TikTok που διαβάζει τη σκέψη μας

«Μπορείς να σκοτώσεις και δεν θα πας φυλακή»: Η χώρα που θέλει να γίνει η πρωτεύουσα του crypto

Από τα Samsung στο Netflix: Πώς η Ν. Κορέα έγινε υπερδύναμη του πολιτισμού

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News