The New York Times Παρασκευή 10/12/2021, 07:10 ELIAN PELTIER
THE NEW YORK TIMES

Το λιμάνι της Ευρώπης που αντιμετωπίζει ένα τσουνάμι κοκαΐνης

Το λιμάνι της Ευρώπης που αντιμετωπίζει ένα τσουνάμι κοκαΐνης

Αμβέρσα , Βέλγιο – Από τη δεκαετία του ‘80, το λιμάνι της Αμβέρσας έχει εξελιχθεί σε ένα τεράστιο συγκρότημα, έκτασης περίπου 120 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου φορτηγά και γερανοί διακινούν εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια ετησίως. Ωστόσο, ο Norbert Somers, επικεφαλής της μονάδας ναρκωτικών του τελωνείου στην Αμβέρσα, ανησυχεί ότι το λιμάνι βρίσκεται στο κέντρο μιας τεράστιας δι-ηπειρωτικής επιχείρησης λαθρεμπορίου ναρκωτικών. 

«Ένα τσουνάμι κοκαΐνης εκρήγνυται και επεκτείνεται στην Αμβέρσα και σε όλη την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Somers. 

Οι κατασχεθείσες ποσότητες κοκαΐνης εκτοξεύονται στα μεγάλα λιμάνια, όπως η Αμβέρσα, ενώ η βία που σχετίζεται με τη διακίνηση ναρκωτικών και τη διαφθορά αυξάνεται σε χώρες, όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία. Άλλωστε, η κατανάλωση κοκαΐνης και οι θάνατοι εξαιτίας αυτής, έχουν αυξηθεί στη Γηραιά Ήπειρο. 

Οι βελγικές αρχές δηλώνουν συγκλονισμένες καθώς ολοένα και περισσότερες εγκληματικές ομάδες συμμετέχουν στο εμπόριο ναρκωτικών, με τη βία να αυξάνεται παράλληλα με τις ποσότητες κοκαΐνης. Οι τελωνειακοί στην Αμβέρσα βρίσκονται σε καλό δρόμο, προκειμένου να κατασχέσουν περίπου 90 τόνους κοκαΐνης φέτος -από περίπου 60 τόνους το 2020- μια ποσότητα διπλάσια με όσα είχαν κατασχεθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από 10 χρόνια. 

Μέρος της αύξησης αυτής, είναι αποτέλεσμα της πανδημίας, δήλωσαν ειδικοί επί της ναυτιλίας. Τους πρώτους μήνες του lockdown, η μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκε, όπως και ο αριθμός των τελωνείων και των αστυνομικών στα λιμάνια της Λατινικής Αμερικής, δίνοντας μεγαλύτερη ελευθερία εγκληματικές ομάδες, οι οποίες έστελναν όλο και μεγαλύτερα φορτία κοκαΐνης. 

Ωστόσο, η πανδημία ενίσχυσε μια τάση που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς τα καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας έχουν στραφεί στην Ευρώπη ως κύρια αγορά προορισμού της κοκαΐνης, όπως εξηγούν ερευνητές και αξιωματούχοι. 

Η Ευρώπη έχει επίσης καταστεί ένα σημαντικό σημείο διέλευσης για τη μεταφορά ναρκωτικών προς τα ανατολικά, τη Ρωσία και τις χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με την υπηρεσία ναρκωτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι νοσηλείες και οι θάνατοι που σχετίζονται με την κοκαΐνη, έχουν αυξηθεί. Αλλά μια άλλη πηγή ανησυχίας είναι η αχαλίνωτη διείσδυση του ναρκω-χρήματος στις τοπικές οικονομίες διάφορων πόλεων, όπως η Αμβέρσα. Ο  Bart De Wever, ο δεξιός δήμαρχος της πόλης, επεσήμανε ότι οι εγκληματίες που εμπλέκονται στη διακίνηση κοκαΐνης, ξεπλένουν όλο και περισσότερα χρήματα σε ακίνητα ή χρησιμοποιούν ως κάλυμμα νόμιμες επιχειρήσεις. 

Το εμπόριο οδήγησε σε έξαρση της βίας στην Ολλανδία, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας ενός εξέχοντος δημοσιογράφου σε δρόμο του Άμστερνταμ τον Ιούλιο. Και η Αμβέρσα έχει ταραχτεί από πυροβολισμούς και εκρήξεις χειροβομβίδων, περιστατικά που συνδέονται με συμμορίες ναρκωτικών. Αυτό ώθησε τον κ. De Wever να ξεκινήσει έναν πόλεμο κατά των ναρκωτικών στην πόλη και να ζητήσει σκληρότερες πολιτικές σε όλο το Βέλγιο -παρότι μια τέτοια προσέγγιση θεωρείται αποτυχημένη στις ΗΠΑ. 

Το λιμάνι της Ευρώπης που αντιμετωπίζει ένα τσουνάμι κοκαΐνης-1
Φωτ. Virginie Nguyen για τους The New York Times

Ο Tom Decorte, καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, υπογράμμισε ότι η ενισχυμένη αστυνόμευση έχει απωθήσει τους εγκληματίες χαμηλότερου επιπέδου από την αγορά και τώρα έχουν αντικατασταθεί από οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες, οι οποίες είναι συχνά πιο βίαιες. 

Οι τελωνειακοί υπολογίζουν ότι κατάσχουν περίπου το 10% της κοκαΐνης που μεταφέρεται λαθραία στην Ευρώπη. Ο Kristian Vanderwaeren, επικεφαλής των βελγικών τελωνείων, διευκρίνισε ότι αντίστοιχη ποσότητα κοκαΐνης, η οποία προορίζεται για την Αμβέρσα, κατάσχεται και στα λιμάνια της Λατινικής Αμερικής. 

«Κατάσχουμε πολλά, αλλά αυτό πληγώνει τους εγκληματίες» διερωτάται ο κ. Vanderwaeren. «Τόση πολλή κοκαΐνη μας ξεφεύγει». 

Η κοκαΐνη συχνά διακινείται λαθραία σε δοχεία με διάφορα αντικείμενα, όπως μπανάνες, χυμός πορτοκαλιού ή καφές. Τα παντελόνια τζιν και τα δέρματα ζώων μπορούν επίσης να εμπεριέχουν κοκαΐνη. 

Στο λιμάνι της Αμβέρσας, ο κ. Somers δήλωσε ότι νιώθεις εύκολα συγκλονισμένος από το μέγεθος των δικτύων που εμπλέκονται στο εμπόριο ναρκωτικών. 

Οι λιμενεργάτες, οι χειριστές γερανών, οι τελωνειακοί και δημόσιο υπάλληλοι πληρώνονταν για να «κοιτάξουν από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε. Περισσότεροι από 64.000 άνθρωποι εργάζονται στο λιμάνι της Αμβέρσας και ακόμη 80.000 εξαρτώνται από τις δραστηριότητές του. 

«Αν κοιτάξετε τον αριθμό των ανθρώπων που εμπλέκονται στην επιχείρηση» τόνισε ο κ. Somers, μερικές φορές αισθάνεσαι «σαν να συμμετέχουν όλοι». 

Copyright:
2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Φαιντανύλη: Η νέα επιδημία ναρκωτικών στους δρόμους

Καίγοντας 67,5 εκατ. δολάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News