The New York Times Πέμπτη 9/12/2021, 07:08 ANTON TROIANOVSKI
THE NEW YORK TIMES

Τι κρύβεται πίσω από τη διπλωματία του Πούτιν στην Ουκρανία

Τι κρύβεται πίσω από τη διπλωματία του Πούτιν στην Ουκρανία

Μόσχα – Το γεγονός ότι το Κρεμλίνο συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στην Ουκρανία, σημαίνει ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται περισσότερο για τη μοίρα του γείτονά της από ό,τι η Δύση. 

Σε ομιλίες, συνεντεύξεις και μακροσκελή άρθρα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν και οι συνεργάτες του δείχνουν ένα σταθερό ενδιαφέρον για την πρώην σοβιετική δημοκρατία. Η θέση του Κρεμλίνου αναφέρει ότι οι Ουκρανοί είναι «ένας λαός με τους Ρώσους» και ζουν σε ένα αποτυχημένο κράτος που ελέγχεται από δυτικές δυνάμεις, αποφασισμένες να διαιρέσουν και να κατακτήσουν τον μετα-σοβιετικό κόσμο. 

Οι Ουκρανοί, οι οποίοι ανέτρεψαν έναν φιλικό προς τη Ρωσία πρόεδρο το 2014 και τάσσονται ολοένα και περισσότερο υπέρ της δέσμευσης της χώρας με τους δυτικούς θεσμούς, θα διαφωνούσαν με αυτό σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, πολλοί Ρώσοι θεωρούν εαυτούς συνδεδεμένους με την Ουκρανία λόγω γλωσσικών, πολιτιστικών, οικονομικών, πολιτικών και οικογενειακών δεσμών. Τώρα, με μια δύναμη 175.000 Ρώσων στρατιωτών, οι οποίοι αναμένεται να βρεθούν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία στις αρχές του επόμενου έτους -αυτό δηλαδή, που οι Δυτικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει το προοίμιο μιας εισβολής- οι αιώνες κοινής ιστορίας φαίνονται μακρινοί. 

Το παιχνίδι του Πούτιν μπορεί να είναι ένας τρόπος να αναγκαστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν τη ρωσική σφαίρα επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη. Ο ίδιος, εξάλλου, γνωστοποίησε ότι η Ρωσία θα απαιτήσει «νομικές εγγυήσεις», προκειμένου η Ουκρανία να μην ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ ή να μην φιλοξενήσει περισσότερες δυτικές δυνάμεις. 

Για τον Πούτιν και πολλούς άλλους Ρώσους, η σχεδόν οκτώ χρόνια σύγκρουση με την Ουκρανία δεν αφορά απλώς τη γεωπολιτική σφαίρα. Πρόκειται για την πληγωμένη εθνική ψυχή, μια ιστορική αδικία που πρέπει να διορθωθεί. Ένας από τους πρώην συμβούλους του Πούτιν, ο Gleb O. Pavlovsky, χαρακτήρισε την άποψη του Κρεμλίνου για την Ουκρανία ως «τραύμα τυλιγμένο σε ένα τραύμα» -τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης σε συνδυασμό με τον διαχωρισμό από ένα έθνος, το οποίο οι Ρώσοι θεωρούσαν ως επέκταση του δικού τους έθνους. 

Τι κρύβεται πίσω από τη διπλωματία του Πούτιν στην Ουκρανία-1
Φωτ. Sergei Savostyanov

Για πολλούς Ουκρανούς, η έκκληση του Πούτιν σε μια κοινή ιστορία είναι απλώς μια κούφια προσπάθεια να οικειοποιηθεί την κληρονομιά της χώρας και να δικαιολογήσει τις εδαφικές φιλοδοξίες. «Μας έκλεψαν το παρελθόν» δήλωσε η Alyona Getmanchuk, διευθύντρια του New Europe Center, μιας φιλοδυτικής δεξαμενής σκέψης στο Κίεβο. «Τώρα προσπαθούν να κλέψουν το μέλλον μας». 

Μετά τη φιλοδυτική επανάσταση στην Ουκρανία το 2014, η Ρωσία εισέβαλε και στη συνέχεια προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, ενώ υποκίνησε έναν αυτονομιστικό πόλεμο που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη στα ανατολικά της χώρας. Ο Πούτιν έχει εκφράσει την οργή του, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπαιδεύουν και βοηθούν σε εξοπλισμό τις ουκρανικές δυνάμεις. 

Η χρήση στρατιωτικής δύναμης για να επαναφέρει την Ουκρανία στο ρωσικό «μαντρί» θα έβλαπτε τη θέση του Πούτιν στο εσωτερικό, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Αλλά η πεποίθησή του ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι άδικα διαιρεμένοι είναι ευρέως κοινή στη χώρα του, ακόμη και ανάμεσα στους αντιπάλους του. 

Η ουκρανική είναι η επίσημη γλώσσα της Ουκρανίας, αλλά η ρωσική, η οποία θεωρείται κοντινός συγγενής, εξακολουθεί να ομιλείται ευρέως. Οι Ρώσοι βλέπουν συχνά το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και άλλοτε κέντρο της μεσαιωνικής Ρωσίας, ως τη γενέτειρα του έθνους τους. Ρωσόφωνοι συγγραφείς, όπως ο Νικολάι Γκόγκολ και ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, ήρθαν από την Ουκρανία, όπως και ο κομμουνιστής επαναστάτης Λέον Τρότσκι και ο σοβιετικός ηγέτης Λεονίντ Μπρέζνιεφ. 

«Ένα από τα κολοσσιαία προβλήματα που μας ωθούν σε σύγκρουση είναι ότι η ρωσική ταυτότητα δεν υπάρχει χωρίς ουκρανική ταυτότητα» εξήγησε ο Ilya Ponomarev, πρώην μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου, ο οποίος ήταν ο μόνος βουλευτής που καταψήφισε την προσάρτηση της Κριμαίας. Αργότερα κατέφυγε στην Ουκρανία. 

Ο Ivan Timofeev, διευθυντής στο Ρωσικό Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, δήλωσε ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα άλλαζαν δραστικά την στρατιωτική ισορροπία, παρόλο που η βορειοατλαντική συμμαχία συνορεύει ήδη με τη Ρωσία στην περιοχή της Βαλτικής και της Αρκτικής. 

«Εάν προστεθεί επίσης η Ουκρανία, τότε το εν δυνάμει πεδίο στρατιωτικής δράσης γίνεται πολύ μεγάλο», πρόσθεσε ο κ. Timofeev. «Όσο μεγαλύτερη είναι η “πρώτη γραμμή”, τόσο λιγότερο ξεκάθαρο είναι το από πού θα ξεκινήσει η επίθεση». 

Ο Πούτιν έγραψε ένα άρθρο τον Ιούλιο σχετικά με το γιατί οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι «ένας λαός», περιγράφοντας τις σημερινές διαιρέσεις ως «μια μεγάλη κοινή συμφορά». Η Δύση, ανέφερε, προσπαθούσε να μετατρέψει την Ουκρανία σε «προγεφύρωμα κατά της Ρωσίας». 

«Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η πορεία της αναγκαστικής αφομοίωσης, ο σχηματισμός ενός εθνικά καθαρού ουκρανικού κράτους με επιθετικό προσανατολισμό εναντίον της Ρωσίας, είναι συγκρίσιμη ως προς τις συνέπειές της με τη χρήση ενός όπλου μαζικής καταστροφής εναντίον μας» έγραφε ο Πούτιν. 

Τα μηνύματα έχουν επίδραση. Το ποσοστό των Ρώσων που δηλώνουν ότι έχουν αρνητική άποψη για την Ουκρανία αυξήθηκε στο 49% τον Αύγουστο από 31% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του ανεξάρτητου Levada Center στη Μόσχα. 

Ήταν οι πολιτικές του Πούτιν που έστρεψαν τους Ουκρανούς εναντίον της Ρωσίας, αντέτεινε η κ. Getmanchuk, διευθύντρια δεξαμενής σκέψης στο Κίεβο. Η υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ ανάμεσα στους Ουκρανούς αυξήθηκε στο 54% φέτος, σε σύγκριση με 14% το 2012, σύμφωνα με το Razumkov Center, ένα ερευνητικό ίδρυμα στο Κίεβο. 

«Άθελά του, φυσικά, συνέβαλε στην ανάπτυξη της Ουκρανίας ως έθνους» τόνισε. 

*Στο άρθρο συνέβαλε και η Alina Lobzina 

Copyright:
2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Με «ισχυρά μέτρα» θα απαντήσουν οι ΗΠΑ σε μια εισβολή στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Τι θα γίνει αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία; Τα σενάρια που εξετάζονται

Ρωσία: Κοκτέιλ κυρώσεων σε τράπεζες και νόμισμα ετοιμάζει η Δύση

Γιατί η Τουρκία έκανε έξαλλο τον Πούτιν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News