The New York Times Τετάρτη 8/12/2021, 07:07 SUI-LEE WEE, ELISABETTA POVOLEDO / MUKTITA SUHARTONO / LÉONTINE GALLOIS
THE NEW YORK TIMES

Ο τουρισμός βιώνει την απουσία των Κινέζων

Ο τουρισμός βιώνει την απουσία των Κινέζων

Στο νησί Jeju στη Νότια Κορέα, οι αγορές έχουν «σκοτεινιάσει». Στη Μπανγκόκ, βαριεστημένοι μικροπωλητές περιμένουν πελάτες, οι οποίοι όμως δεν έρχονται ποτέ. Στο Μπαλί, οι ξεναγοί έχουν χάσει τη δουλειά της. Στο Παρίσι και τη Ρώμη, οι ουρές των ανθρώπων με μπαστούνια selfie και καπέλα για τον ήλιο αποτελούν μια μακρινή ανάμνηση. 

Αυτή υποτίθεται ότι θα ήταν η χρονιά που θα επέστρεφαν τα ταξίδια. Στην Ευρώπη και την Ασία, πολλές χώρες άνοιξαν ξανά τα αεροδρόμιά τους και υποδέχτηκαν τουρίστες. Αλλά αντιμετωπίζουν μια νέα πραγματικότητα: Μεταλλάξεις, όπως η Όμικρον, προκαλούν παγκόσμιο πανικό, οδηγώντας τις κυβερνήσεις να κλείσουν ξανά τα σύνορά τους και οι μεγαλύτεροι «πελάτες» τους -οι Κινέζοι τουρίστες- δεν αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα. 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να εφαρμόσει μια προσέγγιση μηδενικού Covid, η Κίνα ανακοίνωσε ότι οι διεθνείς πτήσεις θα διατηρηθούν στο 2,2% των προ-Covid επιπέδων κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Από τον Αύγουστο, έχει σταματήσει σχεδόν εντελώς η έκδοση νέων διαβατηρίων και έχει επιβληθεί καραντίνα 14 ημερών για όλους τους αφιχθέντες. Η επιστροφή στην Κίνα προϋποθέτει, επίσης, ένα βουνό γραφειοκρατίας και πολλαπλά τεστ Covid-19. 

Έτσι, πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να μείνουν απλώς σπίτι. 

Οι Κινέζοι τουρίστες ξόδεψαν περίπου 260 δισ. δολάρια το 2019, ξεπερνώντας όλες τις άλλες εθνικότητες. Μια παρατεταμένη απουσία τους θα σήμαινε ότι τα ταξιδιωτικά έσοδα  είναι απίθανο να επιστρέψουν σύντομα στα προ-πανδημίας επίπεδα. Οι αναλυτές ισχυρίζονται ότι μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια έως ότου ανοίξει πλήρως η Κίνα. 

Ο τουρισμός βιώνει την απουσία των Κινέζων-1
Φωτ. Matthew Abbott για τους The New York Times 

Η Κίνα είναι η Νο.1 πηγή τουρισμού στην Ασία για πολλές μεγάλες πόλεις, σύμφωνα με τον Nihat Ercan, επικεφαλής επενδυτικών πωλήσεων για την περιοχή Ασία – Ειρηνικού στην JLL Hotels & Hospitality, συμβουλευτική εταιρεία στον κλάδο της φιλοξενίας. 

Στην αγορά φρούτων «Or Tor Kor» της Μπανγκόκ, όπου μάζες Κινέζων μαζεύονταν γύρω από τα τραπέζια τρώγοντας «ντούριαν», οι δουλειές έχουν πέσει. Η Phakamon Thadawatthanachok, πωλήτρια «ντούριαν», συνήθιζε να διατηρεί ένα απόθεμα 300 έως 400 κιλών και να παραγγέλνει τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, προκειμένου να καλύπτει τη ζήτηση. Τώρα, χρειάστηκε να πάρει ένα δάνειο για να τα βγάλει πέρα. 

«Προς το παρόν, διατηρούμε μόνο την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα υπάρξει βελτίωση» δήλωσε η κυρία Thadawatthanachok. 

Στο νησί Jeju, δημοφιλής προορισμός των Κινέζων επειδή μπορούσαν να εισέλθουν χωρίς βίζα, ο αριθμός των τουριστών που έφτασαν από την Κίνα μειώθηκε περισσότερο από 90%, σε 103.000 το 2020 από τουλάχιστον 1 εκατ. το 2019. Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2021, αυτός ο αριθμός ήταν μόνο περίπου 5.000. 

Στο μουσείο Sherlock Holmes στο Λονδίνο, περίπου 1.000 άτομα το επισκέπτονταν την ημέρα τις καλές περιόδους, και τουλάχιστον οι μισοί ήταν από την Κίνα, υπενθύμισε  ο Paul Leharne, επιβλέπων του μουσείου. Από την επαναλειτουργία του στις 17 Μαΐου έως σήμερα, το μουσείο έχει προσελκύσει μόνο το 10% των συνηθισμένων μεγεθών. 

Ο αριθμός των ξένων τουριστών, οι οποίοι φτάνουν στην Ιταλία, παραμένει μειωμένος κατά 55%, σε σύγκριση με μια πτώση 48% σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε τον Ιούνιο η ENIT, η εθνική υπηρεσία τουρισμού. Το 2019, δύο εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες είχαν επισκεφτεί την Ιταλία. 

Οι Ασιάτες τουρίστες, «ιδιαίτερα από την Κίνα», αποτελούσαν περίπου το 40% των ξένων επισκεπτών στο Κολοσσαίο το 2019, σχολίασε η Alfonsina Russo, διευθύντρια του χώρου. «Αισθανόμαστε πραγματικά την απουσία τους». 

Στο Παρίσι, οι μεγάλες ουρές Κινέζων τουριστών γύρω από τις μπουτίκ των Ηλυσίων Πεδίων ήταν ένα συνηθισμένο θέαμα. 

«Πριν την πανδημία, είχαμε τέσσερις πωλητές που μιλούσαν κινεζικά» δήλωσε ο Khaled Yesli, 28 ετών, διευθυντής σε μία πολυτελή μπουτίκ. «Μας έχει απομείνει μόνο ένας και δεν σκοπεύουμε να προσλάβουμε άλλον». 

*Στο άρθρο συνέβαλαν και οι John YoonDera Menra SijabatVo Kieu Bao UyenIsabella Kwai και Amy Chang Chien.

Copyright:
2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Γιατί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αρνούνται να επιστρέψουν στα εργοστάσια

Γιατί η Κίνα γυρίζει την πλάτη στα Αγγλικά

Το πρόβλημα με τα αεροδρόμια και πώς διορθώνεται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News