Business & Finance Τρίτη 7/12/2021, 15:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Κοκτέιλ κυρώσεων σε τράπεζες και νόμισμα ετοιμάζει η Δύση

Κλιμακώνεται η ανησυχία για την Ουκρανία

Ρωσία: Κοκτέιλ κυρώσεων σε τράπεζες και νόμισμα ετοιμάζει η Δύση

Κυρώσεις στις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας εξετάζουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να εισβάλει στα εδάφη της Ουκρανίας, ένα σενάριο βέβαια το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά η Μόσχα.

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, αξιωματούχοι σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες προετοιμάζουν ένα νέο πακέτο μέτρων στο ενδεχόμενο εμπόλεμης σύρραξης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κυρώσεις θα στοχεύουν αφενός τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, αφετέρου την ικανότητα της Μόσχας να μετατρέπει ρούβλια σε δολάρια ή άλλα ξένα νομίσματα.

Μάλιστα, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται στην προσεχή επικοινωνία με τον Πούτιν να κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις της Δύσης για την επιβολή κυρώσεων.

Ακόμη ένα περιοριστικό μέτρο, το οποίο συγκαταλέγεται στην υπό εξέταση ατζέντα, φέρεται να είναι και ο περιορισμός της δυνατότητας των επενδυτών να αγοράσουν ρωσικά ομόλογα στις δευτερογενείς αγορές.

Η οικονομική πίεση προς το Κρεμλίνο αυξάνεται κι από την πλευρά της Γερμανίας, η οποία άφησε να εννοηθεί ότι μια πιθανή κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μοίρα του Nord Stream 2, του νέου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος τελεί υπό διαδικασία έγκρισης.

Η Ρωσία, σε κάθε περίπτωση, έχει επανειλημμένως διαψεύσει τα σενάρια περί εισβολής στη γειτονική χώρα, ενώ έχει καταγγείλει ότι το Κίεβο είναι αυτό που προετοιμάζεται να πλήξει τις ανατολικές επαρχίες, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο ρωσόφιλων αυτονομιστών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί η Τουρκία έκανε έξαλλο τον Πούτιν

Θα επιτεθεί η Ρωσία στην Ουκρανία; 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News