Κόσμος Σάββατο 4/12/2021, 13:48
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Τουρκία έκανε έξαλλο τον Πούτιν

Τουρκικά drones στη διάθεση της Ουκρανίας

Γιατί η Τουρκία έκανε έξαλλο τον Πούτιν

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, όπου τα τύμπανα πολέμου ηχούν ολοένα και πιο δυνατά, επτά χρόνια μετά τη στρατιωτική σύρραξη στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η οποία οδήγησε στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα. 

Μέσα σε αυτό το πολεμικό σκηνικό, ρόλο στις εξελίξεις φαίνεται ότι αναλαμβάνει και η Τουρκία, η οποία -παρότι στενός σύμμαχος της Μόσχας- πουλάει επιθετικού τύπου μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην κυβέρνηση του Κιέβου. 

Ο λόγος για τα Bayraktar TB2, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν προσφάτως για να πλήξουν θέσεις των ρωσόφιλων αυτονομιστών στην περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία. Μάλιστα, ο μεγάλος αριθμός των συγκεκριμένων drones καθιστά την Άγκυρα μία από τους βασικούς υποστηρικτές (και προμηθευτές) του Κιέβου. 

Κι αυτό, όπως προαναφέραμε, κόντρα στη συμμαχία με τη Ρωσία, η οποία βέβαια έχει διαρραγεί και με αφορμή τις εξελίξεις στη βόρεια Συρία. 

Η εταιρεία Baykar, κατασκευαστής όπλων με έδρα την Κωνσταντινούπολη, έχει πουλήσει δεκάδες drones στην Ουκρανία από το 2019, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται παραγγελίες για τουλάχιστον 24 ακόμη drones.  

Οι αμυντικές συμφωνίες Τουρκίας – Ουκρανίας επέρχονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την ειρήνη στην ανατολική Ευρώπη, καθώς ολοένα και περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν μια πιθανή εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία. 

Το Κρεμλίνο, πάντως, αρνείται ότι ετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ καταγγέλλει ότι το Κίεβο είναι αυτό που επίκειται να επιτεθεί στους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας.   

Οι πωλήσεις των τουρκικών drones, όπως είναι εύλογο, έχουν προκαλέσει οργή στη Μόσχα, επιδεινώνοντας τις σχέσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν 

Το Κρεμλίνο, ενδεικτικά, χαρακτήρισε ως «προκλητική» την προμήθεια των επιθετικών drones, με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να προειδοποιεί την Άγκυρα. 

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, θεωρεί ζωτικής σημασίας τα τουρκικά drones και τη συνεργασία με την Άγκυρα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρόεδροι των δύο χωρών έχουν συναντηθεί κατ΄ιδίαν πέντε φορές από το 2019 έως σήμερα. 

Την ίδια ώρα, ακόμη περισσότερες αμυντικές και στρατιωτικές συμφωνίες βρίσκονται στα σκαριά, συμπεριλαμβανομένης της συμπαραγωγής πυραύλων διαστημικής εκτόξευσης.  

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πάντως, οι κινήσεις του Ερντογάν, όσο κι αν προκαλούν εκνευρισμό στη Μόσχα, δεν είναι δυνατό να «γκρεμίσουν» την πολύπλευρη συνεργασία Ρωσίας – Τουρκίας.  

«Τα drones δεν είναι ένα όπλο, το οποίο μπορεί να ανησυχήσει τον ρωσικό στρατό και είναι απίθανο να αναγκάσουν τον Πούτιν να διακόψει μια στρατηγικά επωφελής σχέση με την Άγκυρα» εξηγεί ο Ντμίτρι Τρένιν, διευθυντής του Carnegie Endowment for International Peace. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Bayraktar TB2 θεωρούνται αρκετά μεγάλα και δυσκίνητα, ενώ μπορούν να εντοπιστούν εύκολα από τα ραντάρ της Ρωσίας, κάτι τα οποία επί της ουσίας τα καθιστά εύκολο στόχο των αντιαεροπορικών συστημάτων της Μόσχας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Προειδοποιούν για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Πυρηνικά υποβρύχια με βαλλιστικους πυραύλους ετοιμάζει η Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News