The New York Times Τρίτη 1/02/2022, 07:09 DAVID YAFFE-BELLANY
THE NEW YORK TIMES

Η νέα γενιά πολιτικών: Οι κρυπτο-δήμαρχοι

Η νέα γενιά πολιτικών: Οι κρυπτο-δήμαρχοι

Ο Scott Conger, δήμαρχος του Τζάκσον στο Τενεσί, έκανε προεκλογική εκστρατεία, υποσχόμενος να βελτιώσει τις τοπικές υποδομές. Σχεδίαζε να κατασκευάσει πεζοδρόμια και να επισκευάσει το σύστημα απόθεσης όμβριων υδάτων στην πόλη των 68.000 κατοίκων. 

Αλλά ενόσω μπαίνει στον τέταρτο χρόνο της θητείας του, ο 38χρονος Conger υιοθέτησε έναν νέο στόχο: τα κρυπτονομίσματα. Δεσμεύτηκε να παράσχει στους δημοτικούς υπαλλήλους τη δυνατότητα να μετατρέπουν τον μισθό τους σε Bitcoin, ενώ έκανε σχέδια για εγκατάσταση ενός δικτύου εξόρυξης, το λεγόμενο mining, σε μια άδεια πτέρυγα του δημαρχείου. Στόχος, όπως ανέφερε, να γίνει το Τζάκσον ένα περιφερειακό κέντρο τεχνολογίας.  

«Το Bitcoin είναι ένας εξαιρετικός οικονομικός “εξισωτής”» δήλωσε ο Conger τον προηγούμενο μήνα. «Είναι έναν καταφύγιο έναντι του πληθωρισμού. Μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα του πλούτου».  

Η αυξανόμενη δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων έχει αναθρέψει μια νέα γενιά πολιτικών: Τον κρυπτο-δήμαρχο. Ο Eric Adams, ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, εισέπραξε τον πρώτο του μισθό σε Bitcoin και σε Etheruem. Ο Francis Suarez, δήμαρχος του Μαϊάμι, ξεκίνησε την οργάνωση συνεδρίων για κρυπτονομίσματα. 

Η νέα γενιά πολιτικών: Οι κρυπτο-δήμαρχοι-1
* Φωτ. Houston Cofield for The New York Times

Οι υψηλές δημοτικότητές των δύο κρυπτο-δημάρχων αντανακλούν την αυξανόμενη αποδοχή των ψηφιακών νομισμάτων, τα οποία είναι εξαιρετικά ασταθή. Αποτελούν επίσης, μια αναγνώριση ότι η τεχνολογία του blockchain -ουσιαστικά ένα αποκεντρωμένο σύστημα λογιστικών βιβλίων- μπορεί να δημιουργήσει νέες ροές εσόδων για τις πόλεις και να αναδιαμορφώσει ορισμένες βασικές λειτουργίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.  

«Οι δήμαρχοι θέλουν να προσελκύουν υψηλού εισοδήματος πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν τους φόρους τους και “κοστίζουν” λιγότερο στον δήμο», δήλωσε ο Joseph Grundfest, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stanford στην Καλιφόρνια.  

Αλλά, όπως συμβαίνει σε πολλά φιλόδοξα έργα κρυπτογράφησης, δεν είναι σαφές αν αυτές οι τοπικές πρωτοβουλίες έχουν απήχηση. Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες είναι είτε σε μεγάλο βαθμό συμβολικές είτε σε μεγάλο βαθμό θεωρητικές. Και οι στόχοι των δημάρχων είναι εν μέρει πολιτικοί: Η ενίσχυση της αγοράς crypto έχει μια χρήσιμη διακομματική απήχηση.  

«Πολλές από αυτές (τις εξαγγελίες) είναι κενού αέρος, δηλαδή διαφημιστικές» τόνισε ο Finn Brunton, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια.  

Οι φιλοδοξίες του Conger έχουν συναντήσει εμπόδια. Ενώ βρίσκεται κοντά στην καθιέρωση ενός συστήματος επένδυσης των μισθών των υπαλλήλων σε Bitcoin, η πρόταση για εξόρυξη έχει αποδειχθεί «αδύναμη».  

Θέλει να χρησιμοποιήσει δημόσιο χρήμα για να συνδέσει μια ομάδα υπολογιστών στο δίκτυο του Bitcoin, μια διαδικασία που θα μπορούσε να παράξει νέα νομίσματα για την πόλη. Ωστόσο, ένας νόμος της πολιτείας περιορίζει τον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων, στα οποία οι πόλεις μπορούν να επενδύσουν. Κι αυτό αποσκοπεί εν μέρει στην «προστασία» των κατοίκων από την αστάθεια της αγοράς. Ο Conger σχεδιάζει μια νέα νομοθεσία για να προσθέσει το Bitcoin στη λίστα των επιτρεπόμενων επενδύσεων.  

Ο Conger ακολουθεί τα βήματα του Suarez στο Μαϊάμι. Βρέθηκε να υποστηρίζει το MiamiCoin, ένα κρυπτονόμισμα, το οποίο ο καθένας μπορεί να αγοράσει ή να εξορύξει, με ένα μέρος των εσόδων να εισρέει στα ταμεία της πόλης.  

Πίσω στο Τζάκσον, ορισμένοι κάτοικοι ήταν δύσπιστοι για την κίνηση του Conger. «Δεν ξέρω αν θέλω τη συνταξιοδότησή μου σε crypto», δήλωσε ο 54χρονος Bobby Maness, ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα. «Αυτό που ανησυχώ είναι, όταν φτάσω σε ηλικία συνταξιοδότησης , θα αξίζει κάτι;»  

Ο Conger δεν έχει τέτοιες ανησυχίες. Στο γραφείο του, αποθηκεύει το προσωπικό του πορτοφόλι Bitcoin. 

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι αγοράζουν οικόπεδα στο metaverse

Θύμα της αγοράς crypto και το λευκό καπέλο της Μελάνια Τραμπ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News