ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Τζένιφερ Λόρενς: Μισθολογικό χάσμα εκατομμυρίων στο Χόλιγουντ

Τζένιφερ Λόρενς: Μισθολογικό χάσμα εκατομμυρίων στο Χόλιγουντ

Πρόκειται για μία από τις πιο καλοπληρωμένες ηθοποιούς στον κόσμο, κι όμως οι αποδοχές της Τζένιφερ Λόρενς είναι χαμηλότερες κατά μερικά εκατομμύρια σε σχέση με ορισμένους άνδρες του Χόλιγουντ. Μάλιστα στο Don’t Look Up που βγήκε πέρυσι, η Λόρενς πήρε 5 εκατ. δολάρια λιγότερα από τον συμπρωταγωνιστή της Λεονάρντο Ντι Κάπριο, όπως μετέδωσε στην αρχή του έτους το Vanity Fair.

Παρότι οι αστέρες του Χόλιγουντ πολλές φορές έχουν υπερβολικά υψηλές αποδοχές, όπως παραδέχθηκε η Λόρενς, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων εξακολουθεί να την ενοχλεί. «Είμαι εξαιρετικά τυχερή και χαρούμενη με την συμφωνία μου», είχε δηλώσει η Λόρενς στο Vanity Fair σχετικά με το Don’t Look Up. «Ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις, αυτό που έχω δει – και είμαι σίγουρη ότι το βλέπουν και άλλες εργαζόμενες γυναίκες – είναι ότι είναι εξαιρετικά άβολο να ρωτήσει κανείς για ίσες αποδοχές. Και εάν αμφισβητήσει κανείς κάτι που φαίνεται άνισο, σου λένε ότι δεν είναι μεροληψία λόγω φύλου, αλλά δεν μπορούν να σου πουν και ακριβώς τι είναι».

Σύνηθες φαινόμενο στην υποκριτική

Κατά μέσον όρο, οι γυναίκες έχουν 1,1 εκατ. δολάρια χαμηλότερες αποδοχές σε σχέση με τους άνδρες συμπρωταγωνιστές τους, σύμφωνα με σχετική έρευνα του 2017 από τρεις καθηγητές Πανεπιστημίου, την Sofia Izquierdo Sanchez του Πανεπιστημίου Huddersfield, την Maria Navarro Paniagua του Πανεπιστημίου Lancaster και τον John S Heywood από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Milwaukee.

Για τους ηθοποιούς ανω των 50, το μισθολογικό χάσμα είναι ακόμα πιο διευρυμένο, αφού οι μεγαλύτερης ηλικίας ηθοποιοί έχουν χαμηλότερα έσοδα κατά σχεδόν 4 εκατ. δολάρια σε σχέση με τους άνδρες. Επίσης, υπάρχουν έρευνες που σημειώνουν ότι οι μαύρες γυναίκες έχουν σημαντικά χαμηλότερες αποδοχές.

Σημειώνεται πως η Λόρενς έχει μιλήσει και παλαιότερα για το μισθολογικό χάσμα στο Χόλιγουντ. Από την κυβερνοεπίθεση στα συστήματα της Sony Pictures το 2014 προέκυψε ότι η πληρωμή της Λόρενς για το American Hustle ήταν πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη των συμπρωταγωνιστών της, Μπράντλεϊ Κούπερ, Κρίστιαν Μπέιλ και Τζέρεμι Ρένερ, οι οποίοι έλαβαν μερίδιο 9% από τα κέρδη της ταινίας έναντι 7% προς την Λόρενς και Έιμι Άνταμς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος: Η περιουσία της Rihanna δεν χτίστηκε από τη μουσική

Τριάντα χρόνια μετά: Ο Maverick σπάει το box office

«Batgirl»: το κυνικό «κόψιμο» ενός μπλοκμπάστερ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News