ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ιταλία: «Στο σπίτι τους» επιστρέφουν κλεμμένα έργα αξίας 19 εκατ. δολαρίων

Ιταλία: «Στο σπίτι τους» επιστρέφουν κλεμμένα έργα αξίας 19 εκατ. δολαρίων

Κλεμμένα έργα τέχνης συνολικής αξίας 19 εκατ. δολαρίων επιστρέφονται στην Ιταλία, μετά από σχετική απόφαση της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης. Μεταξύ των 58 έργων που θα επιστραφούν στην Ιταλία συγκαταλέγεται και μία μαρμάρινη προτομή της Θεάς Αθηνάς, η οποία χρονολογείται στο 200 προ Χριστού και η αξία της εκτιμάται στα 3 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Άλβιν Μπραγκ, τα κλεμμένα έργα τέχνης είχαν πουληθεί σε μουσεία της πόλης και σε συλλέκτες από άτομα που έχουν καταδικαστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο προσπαθειών της Νέας Υόρκης να επιστρέψει κλεμμένα έργα στις χώρες προέλευσής τους. Από την αρχή του έτους έχουν ήδη επιστραφεί αντικείμενα αξίας περίπου 66 εκατ. δολαρίων.

Ο επικεφαλής του τμήματος αρχαιοτήτων στην εισαγγελία της Νέας Υόρκης δεσμεύτηκε για περαιτέρω κατασχέσεις και επιστροφή στις χώρες προέλευσης. Στη σχετική έρευνα συμμετείχε και η υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, η οποία θα διασφαλίσει την επιστροφή των έργων στην Ιταλία, εκ των οποίων τα 21 βρίσκονταν στο Met (Metropolitan Museum of Art).

Παρότι τα έργα έχουν σημαντική χρηματική αξία, Ιταλός αξιωματούχος τα περιέγραψε ως «ανεκτίμητα». O Ιταλός στρατηγός Ρομπέρτο Ρικάρντι, ο οποίος είναι και επικεφαλής της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για την επιστροφή των αντικειμένων στις κοινότητες, οι οποίες πλέον θα γνωρίζουν «από πού προήλθαμε, για την ιστορία μας, για την ταυτότητά μας».

Σημειώνεται πως οι αρμόδιοι παρακολουθούσαν επί χρόνια τα ίχνη των ληστών και προσπαθούσαν να εντοπίσουν τα αντικείμενα, όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά άτομα της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την εισαγγελία της Νέας Υόρκης, μεταξύ των ατόμων που καταδικάστηκαν για τις ληστείες ήταν ο Τζιακόμο Μεντίσι και ο Τζιοβάνι Φράνκο Μπετσίνα, οι οποίοι μέσω ενός δικτύου εγκληματιών στην Ιταλία έπαιρναν τα έργα από αφύλακτες περιοχές.

Τα αντικείμενα αυτά μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ και πουλήθηκαν στον δισεκατομμυριούχο Μάικλ Στάινχαρντ, στον οποίο πλέον έχει απαγορευτεί η αγορά αρχαιοτήτων, αφότου απεδείχθη ότι τα αντικείμενα που είχε στην κατοχή του μεταφέρθηκαν λαθραία. Σημειώνεται ότι το 2021, ο Στάινχαρντ υποχρεώθηκε να παραδώσει έργα αξίας 70 εκατ. δολαρίων στο πλαίσιο συμφωνίας με τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να μην κατηγορηθεί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Βρετανικό μουσείο: «Μπορεί να υπάρξει συμφωνία» για τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Το χωριό που βρίσκει την ιστορία του γραμμένη κάτω από τα πόδια των κατοίκων

«Έλλειμμα ενημέρωσης»: Δηκτική απάντηση ΥΠΠΟΑ στο Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News