ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Τριάντα χρόνια μετά: Ο Maverick σπάει το box office

Τριάντα χρόνια μετά: Ο Maverick σπάει το box office

Μία εβδομάδα αφότου έκανε το ντεμπούτο του στους κινηματογράφους, το «Top Gun: Maverick» έχει ήδη «σπάσει» τα ταμεία.

Το sequel της ταινίας που σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία το 1986, όταν απαθανάτιζε τον τότε 24χρονο Tom Cruise στον εμβληματικό ρόλο του υποσμηναγού Pete «Maverick» Mitchell, εκτιμάται πως έβαλε 86 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ το δεύτερο σαββατοκύριακο της κυκλοφορίας του, σύμφωνα με στοιχεία της Paramount.

Τριάντα χρόνια μετά: Ο Maverick σπάει το box office-1

* Ο Tom Cruise στην παγκόσμια πρεμιέρα του «Top Gun: Maverick» στις αρχές Μαΐου στο Σαν Ντιέγκο (φωτ. AP)

Πρόκειται για πτώση μόλις 32% σε σχέση με το πρώτο σαββατοκύριακο – ρεκόρ για το box office. Σύμφωνα με την Paramount, πρόκειται για την μικρότερη ποσοστιαία μεταβολή για οποιαδήποτε ταινία με «εκκίνηση» άνω των 100 εκατ. δολάρια. Το γεγονός αυτό είναι αξιοσημείωτο δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών βγαίνει από το πρώτο σαββατοκύριακο.

Συγκριτικά, άλλες μεγάλες ταινίες που βγήκαν τους προηγούμενους μήνες κατέγραψαν πολύ μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των δύο πρώτων σαββατοκύριακων. Ενδεικτικά, το «Doctor Strange in the Multiverse of Madness» υποχώρησε κατά 67% το δεύτερο σαββατοκύριακο και το «Batman» κατά 50%, σύμφωνα με την Comscore.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το «Top Gun: Maverick» έχει εισπράξει 548,6 εκατ. δολάρια μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Paramount, αφού η ταινία έχει «κερδίσει» τις εντυπώσεις και των κριτικών και του κοινού. Ενδεικτικά, στο Rotten Tomatoes, η ταινία έχει αποσπάσει βαθμολογία 97% και στο κατά παράδοση πιο «αυστηρό» κοινό του IMDb, 8,7/10.

Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι το νέο Top Gun ευνοήθηκε και από τις συγκυρίες, αφού το σαββατοκύριακο που κυκλοφόρησε δεν είχε ουσιαστικά ανταγωνισμό, κάτι που πρόκειται να αλλάξει αυτή την εβδομάδα, αφού την Παρασκευή κυκλοφορεί το «Jurassic World: Dominion». 

Παρόλα αυτά, το Top Gun έχει ήδη καταστεί τεράστια επιτυχία, εισπράττοντας στις ΗΠΑ 160,5 εκατ. δολάρια το πρώτο σαββατοκύριακο. Ήταν με διαφορά το μεγαλύτερο ντεμπούτο στην 40ετή καριέρα του Tom Cruise και η πρώτη ταινία του η οποία ξεκινά με box office άνω των 100 εκατ. δολαρίων.

Τριάντα χρόνια μετά: Ο Maverick σπάει το box office-2

* Ο Tom Cruise κρατώντας το καινούργιο του αστέρι στην Λεωφόρο της Δόξας (Walk of Fame) στο Χόλιγουντ τον Οκτώβριο του 1986. (φωτ. AP)

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Top Gun: Maverick» επρόκειτο να φτάσει στη μεγάλη οθόνη το 2020, αλλά η πρεμιέρα αναβλήθηκε επανειλημμένως λόγω της πανδημίας. Ενόσω άλλες μεγάλες παραγωγές στράφηκαν σε πλατφόρμες streaming, οι συντελεστές της ταινίας, με την ένθερμη υποστήριξη του Cruise, αποφάσισαν να περιμένουν, μέχρι να μπορέσουμε να το απολαύσουμε στους κινηματογράφους. Το γεγονός αυτό εν μέρει συνετέλεσε και στην τόσο μεγάλη εισπρακτική του επιτυχία μέχρι στιγμής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

H εξομολόγηση του Σκάρσγκαρντ για το Northman: «Θεέ μου, ήταν δύσκολο»

Η σημασία του «γυμνού» επί της οθόνης

Ποιος είναι ο καλύτερος κινηματογραφικός Batman;

Ιούνιος με επιστροφές και δράση στο Netflix

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News