ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Roe v. Wade: Τι σημαίνει για την οικονομική κατάσταση των γυναικών στις ΗΠΑ η ανατροπή της ιστορικής απόφασης

Roe v. Wade: Τι σημαίνει για την οικονομική κατάσταση των γυναικών στις ΗΠΑ η ανατροπή της ιστορικής απόφασης

Εκτός από τα αποτελέσματα στην κοινωνία και την πολιτική στις ΗΠΑ, η απόφαση για ανατροπή της ιστορικής απόφασης Roe v. Wade του 1973, θα έχει σοβαρές συνέπειες και για την οικονομία, όπως προειδοποιούν οικονομολόγοι.

Σύμφωνα με το CNN, πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η απόφαση του Ανωτάτου δικαστηρίου των ΗΠΑ σχετικά με το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση βασίζεται σε κριτήρια ιδεολογικά και πολιτικά. Ουσιαστικά, σε μεγάλο βαθμό οι οικονομολόγοι δεν θεωρούν ότι πρωταρχικός στόχος του Δικαστηρίου ήταν η ατομική ή οικονομική προστασία των γυναικών, όπως οι οικονομικές δυσκολίες, η περιορισμένη δυνατότητα πρόσβασης σε ανώτερη εκπαίδευση, η κοινωνικοοικονομική ανέλιξη, καθώς και συνολικά η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Η πλειονότητα των οικονομολόγων φαίνεται να συμφωνεί ότι με την ανατροπή της απόφασης Roe θα επηρεαστεί η σύνθεση του εργατικού δυναμικού της χώρας, η ανάπτυξη της οικονομίας και θα αυξηθεί η ανάγκη για κρατική στήριξη.

«Αυτή η απόφαση θα προκαλέσει άμεσο οικονομικό πλήγμα σε 26 πολιτείες, όπου είναι πιο πιθανό να τεθούν περιορισμοί στην άμβλωση και όπου ο κόσμος ήδη βλέπει χαμηλότερες αποδοχές, μικρότερη δύναμη των εργαζομένων και περιορισμένη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», δήλωσε στο CNN η Heidi Shierholz, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής. «Η κατάργηση της απόφασης Roe θα αποτελέσει ένα επιπλέον οικονομικό οδόφραγμα».

Η οικονομική επιβάρυνση

Τον περασμένο μήνα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι ο περιορισμός των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών θα έχει πολύ σοβαρά αποτελέσματα για την οικονομία.

«Η απόφαση Roe v. Wade και η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική αναπαραγωγική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της άμβλωσης, βοήθησαν στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας. Επέτρεψε σε πολλές γυναίκες να τελειώσουν το σχολείο. Αυτό αύξησε τις προοπτικές τους για υψηλότερες αποδοχές. Επέτρεψε σε γυναίκες να σχεδιάσουν και να ισορροπήσουν τις οικογένειες και τις καριέρες τους».

Πέρυσι, αφότου οι βουλευτές του Τέξας έκαναν βήματα για την κατάργηση της άμβλωσης στην πολιτεία, 154 οικονομολόγοι υπέβαλαν σχετική σύνοψη στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την οποία στήριζαν την συνέχιση του δικαιώματος άμβλωσης στις ΗΠΑ, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να φτάσουν όσο πιο ψηλά μπορούν σε οικονομικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η οικονομική κατάσταση ενός νοικοκυριού είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για να προχωρήσει κανείς σε άμβλωση. Σχετική ανάλυση δείχνει ότι η πλειονότητα των γυναικών που παίρνει αυτή την απόφαση πιο κοντά στα όρια την κύησης βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Εντωμεταξύ, γυναίκες στις οποίες απαγορεύτηκε η άμβλωση, εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας, υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και μεγαλύτερη ανάγκη για κρατική στήριξη. Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές των παιδιών τους, σύμφωνα με αναλυτές.

Υγεία και ασφάλεια

Μία ακόμη σοβαρή ανησυχία μετά την ανατροπή της Roe v. Wade είναι ότι θα επιβαρυνθεί γενικά η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των γυναικών. Ενδεικτικά, πολλές γυναίκες στις ΗΠΑ επιλέγουν τις τοπικές κλινικές, οι οποίες προσφέρουν οικογενειακές υπηρεσίες, για προληπτική φροντίδα. Η εύκολη πρόσβαση σε αυτές τις κλινικές παίζει σημαντικό ρόλο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των γυναικών. 

«Όταν η απόσταση στην κοντινότερη κλινική αυξάνεται, τα ποσοστά της προληπτικής φροντίδας υποχωρούν», δήλωσε ο David Slusky, επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την υγεία.

«Εάν μία γυναίκα σε ηλικία αναπαραγωγής πεθάνει, έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις», προσέθεσε ο ίδιος. «Είναι κάποιος, στον οποίο η κοινωνία έχει επενδύσει και ο οποίος έχει πολλά παραγωγικά οικονομικά χρόνια μπροστά του», συνέχισε ο ίδιος μιλώντας στο CNN

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Roe v. Wade: Ανετράπη η ιστορική απόφαση για το δικαίωμα άμβλωσης

Γράφημα: Σε ποια μέρη του κόσμου απαγορεύεται η άμβλωση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News