Green Economy Σάββατο 23/10/2021, 20:00
GREEN ECONOMY

Εκρηκτική άνοδος στις πωλήσεις «καθαρών» οχημάτων στην ελληνική αγορά

Στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα τα ποσοστά αύξησης των πωλήσεων στην Ελλάδα είναι τα καλύτερα στην Ευρώπη

Εκρηκτική άνοδος στις πωλήσεις «καθαρών» οχημάτων στην ελληνική αγορά

Με ταχείς ρυθμούς γίνεται η μετάβαση προς τα αυτοκίνητα με μηδενικούς ή μειωμένους ρύπους στην Ελλάδα, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), το γ΄ τρίμηνο οι πωλήσεις των πιο «καθαρών» αυτοκινήτων γνώρισαν εκρηκτική αύξηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το προηγούμενο τρίμηνο, συνολικά 14.913 οχήματα με αμιγώς κινητήρες εσωτερικής καύσης πουλήθηκαν στην Ελλάδα (11.225 με κινητήρες βενζίνης και 3.688 με κινητήρες πετρελαίου), ενώ οι πωλήσεις εκείνων με υβριδικούς κινητήρες, αμιγώς ηλεκτρικούς ή με εναλλακτικά καύσιμα ανήλθαν στις 8.483 μονάδες. 

Διαβάστε επίσης: Πληγωμένη κατά 440 δισ. δολάρια η αυτοκινητοβιομηχανία από τον κορωνοϊό

Μπορεί η σύγκριση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές σε απόλυτα νούμερα να απέχει παρασάγγας, ωστόσο για το μέγεθος και τη δυναμική της ελληνικής αγοράς η καταγραφή θετικής μεταβολής πλέον του 800% στις πωλήσεις των οχημάτων με εναλλακτικά καύσιμα στα τρία τρίμηνα του 2021(με διαφορά το μεγαλύτερο στην Ευρώπη), είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή.

Ένα άλλο στοιχείο που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς, είναι ότι την ίδια ώρα που όλες οι κατηγορίες των προαναφερόμενων κατηγοριών παρουσιάζουν θετικό πρόσημο, οι πωλήσεις των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων και εκείνων με κινητήρες πετρελαίου καταγράφουν αρνητικό πρόσημο. 

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα τα ποσοστά αύξησης των πωλήσεων στην Ελλάδα είναι τα καλύτερα στην Ευρώπη στο σύνολο του εννεάμηνου, ωστόσο αριθμητικά τα οχήματα είναι σαφώς λιγότερα, εν συγκρίσει με άλλες αγορές. Το γ΄ τρίμηνο πουλήθηκαν 456 ηλεκτρικά αυτοκίνητα (+190,4% σε ετήσια βάση) και 1.0489 τους εννέα πρώτους μήνες του 2021 (409,9%). 

Εκρηκτική άνοδος στις πωλήσεις «καθαρών» οχημάτων στην ελληνική αγορά-1

Εναλλακτικά καύσιμα

Στην κατηγορία των οχημάτων με εναλλακτικά καύσιμα (υγραέριο, αιθανόλη καταγράφονται α καλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη. Οι πωλήσεις 548 τέτοιων αυτοκινήτων το γ΄ τρίμηνο και 1.319 στο σύνολο του εννεάμηνου, σημαίνει ότι οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν κατά 315,2% και 803,4% αντίστοιχα. 

Εκρηκτική άνοδος στις πωλήσεις «καθαρών» οχημάτων στην ελληνική αγορά-2

Φυσικό αέριο

Η ελληνική αγορά αυτοκινήτων καταγράφει και άλλη μια πρωτιά, στις πωλήσεις αυτοκινήτων που κινούνται με φυσικό αέριο, καθώς είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία ο ρυθμός μεταβολής είναι θετικός. Ένα επίσης εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι σε αυτή την κατηγορία οι πωλήσεις στην Ελλάδα σε αριθμούς είναι οι τρίτες καλύτερες, πίσω από αυτές της Ιταλία και της Γερμανίας (δεν υπάρχουν όμως στοιχεία για όλες τις χώρες). Πιο συγκεκριμένα η πώληση 438 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο και 1.074 μονάδων στο εννεάμηνο, μεταφράζεται σε άνοδο των πωλήσεων κατά 6,8% και 3,8% αντίστοιχα. 

Εκρηκτική άνοδος στις πωλήσεις «καθαρών» οχημάτων στην ελληνική αγορά-3

Plug-in υβριδικά

Στην κατηγορία των plug-in υβριδικών αυτοκινήτων, η Ελλάδα παρουσιάζει τα δεύτερα καλύτερα ποσοστά πίσω μόνο από τη Σλοβενία, με αύξηση των πωλήσεων κατά 215,2% και 457,2% για το γ΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς και στο σύνολο των εννέα μηνών αντίστοιχα. 

Εκρηκτική άνοδος στις πωλήσεις «καθαρών» οχημάτων στην ελληνική αγορά-4

Υβριδικά

«Πρωταθλήτρια» κατηγορία στη χώρα μας, ανακηρρύσεται αυτή των υβριδικών κινητήρων (κινητήρες εσωτερικής καύσης με ηλεκτρική υποβοήθηση), καθώς οι πωλήσεις το γ΄ τρίμηνο έφθασαν στις 5.900 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 81,7% σε ετήσια βάση, ενώ στο σύνολο του 9μήνου ανήλθαν στις 18.273 μονάδες ενισχυμένες κατά 129,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. 

Εκρηκτική άνοδος στις πωλήσεις «καθαρών» οχημάτων στην ελληνική αγορά-5

Διαβάστε επίσης: Στήριξη από Βρυξέλλες ζητά η VW για κατασκευή μονάδας μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων σε Ισπανία

Κινητήρες εσωτερικής καύσης

Οι πωλήσεις των οχημάτων με κινητήρα βενζίνης ανήλθαν στα 11.225 αυτοκίνητα το προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφοντας πτώση κατά 16,2%, ωστόσο στο σύνολο των εννέα πρώτων μηνών, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 22,2% στις 41.700 μονάδες. 

Εκρηκτική άνοδος στις πωλήσεις «καθαρών» οχημάτων στην ελληνική αγορά-6

Αρνητικό είναι το πρόσημο για τις πωλήσεις των οχημάτων με κινητήρα ντίζελ, τόσο το γ΄ τρίμηνο (3.688 αυτοκίνητα, -36,2%) όσο και τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2021 (14.583 μονάδες, -8,2%).

Εκρηκτική άνοδος στις πωλήσεις «καθαρών» οχημάτων στην ελληνική αγορά-7

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News