Green Economy Δευτέρα 11/10/2021, 16:06
GREEN ECONOMY

Συμφωνία για μείωση μεθανίου: Υπέγραψαν 24 επιπλέον χώρες

Συμφωνία για μείωση μεθανίου: Υπέγραψαν 24 επιπλέον χώρες

Επιπλέον 24 χώρες συμφώνησαν να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί (COP26) στο τέλος του μήνα.

Με την προσθήκη του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων ανεπτυγμένων κρατών, οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία αντιπροσωπεύουν το 30% των εκπομπών αέριων ρυπων και το 60% της παγκόσμιας οικονομίας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα κράτη δεσμεύονται για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών του δεύτερου σοβαρότερου ρυπαντή, μετά το διοξείδιο του άνθρακα, κατά τουλάχιστον 30% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι 9 από τις 20 χώρες που εκπέμπουν τους περισσότερους ρύπους μεθανίου συμμετέχουν πλέον στη συμφωνία.

Κινητοποίηση

Η COP26, η οποία έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς ως η τελευταία ευκαιρία για τους παγκόσμιους ηγέτες να σώσουν τον πλανήτη, έχει κινητοποιήσει τα κράτη διεθνώς για την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και συμφωνιών. Ενδεικτικά, η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και επτά ακόμη χώρες – μεταξύ αυτών η Βρετανία, η Ιταλία και το Μεξικό – είχαν ήδη συμφωνήσει για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου. Η συμφωνία θα ανακοινωθεί επισήμως κατά τη διάρκεια της COP26.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που οι στόχοι της συμφωνίας επιτευθούν, τότε αυτό θα σήμαινε πτώση της θερμοκρασίας τουλάχιστον κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News