Green Economy Τρίτη 28/09/2021, 19:15
GREEN ECONOMY

Πόσες φορές πρέπει να πλένουμε τα τζιν μας;

Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε τον πλανήτη Γη

Πόσες φορές πρέπει να πλένουμε τα τζιν μας;

Θες να βοηθήσεις στη διάσωση του πλανήτη; Τότε μπορείς άμεσα να ξεκινήσεις από τα ίδια σου τα ρούχα. Αρκεί να τα πλένεις λιγότερες φορές. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα πλυντήρια έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, κάτι το οποίο επιτάσσει την όσο το δυνατόν μικρότερη χρήση τους. 

Συγκεκριμένα, το 70% των διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από ένα βαμβακερό μπλουζάκι, προέρχεται από το πλύσιμο και το στέγνωμά του.  

Την ίδια ώρα, το πλυντήριο αφήνει υπολείμματα απορρυπαντικών και μικροΐνες, οι οποίες συνήθως διοχετεύονται στις αποχετεύσεις και τα υπόγεια ύδατα, προκαλώντας ζημιά στο οικοσύστημα.  

Σαν να μην έφθαναν όλα τα παραπάνω, το υπερβολικό πλύσιμο οδηγεί τα ρούχα σε πρόωρη φθορά, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ολοένα και περισσότερα καταλήγουν στις χωματερές.  

Ενδεικτικά, μόνο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παράγουν ετησίως 2,2 εκατ. τόνους απορριμμάτων από υφάσματα. Στο πλαίσιο αυτό, η Κοινωνία της Χημικής Βιομηχανίας καλεί τους καταναλωτές να μην πλένουν τα ρούχα τους μετά από κάθε χρήση. 

Ιδίως για τα τζιν, δεν προτείνονται περισσότερες πλύσεις από μία φορά κάθε μήνα. Η αντίστοιχη πρόταση για τις πιτζάμες είναι μία πλύση την εβδομάδα και για τα πουλόβερ μία πλύση κάθε 15 ημέρες. 

Εξαίρεση αποτελούν τα εσώρουχα και τα ρούχα γυμναστικής, τα οποία μπορούμε να πλένουμε ελεύθερα κάθε ημέρα, χρησιμοποιώντας όμως το οικονομικό πρόγραμμα των πλυντηρίων, το οποίο έχει μικρότερες θερμοκρασίες και λιγότερη διάρκεια. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News