Green Economy Δευτέρα 13/09/2021, 18:46
GREEN ECONOMY

Γιατί εκπαιδεύουν τις αγελάδες να πηγαίνουν… τουαλέτα με τον σωστό τρόπο

Ποιος ο στόχος των επιστημόνων

Γιατί εκπαιδεύουν τις αγελάδες να πηγαίνουν… τουαλέτα με τον σωστό τρόπο

Μπορείς να εκπαιδεύσεις μία αγελάδα να πηγαίνει στην… τουαλέτα με τον σωστό τρόπο;

Για μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ και το Ινστιτούτο Βιολογίας της Γερμανίας η απάντηση είναι «ναι». Και στόχος δεν είναι άλλος, από την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των τοξικών ουσιών, οι οποίες βρίσκονται στα ούρα των τετράποδων ζώων.

Τα ούρα έχουν υψηλή συγκέντρωση σε νιτρικό άλας, μια ουσία η οποία -όταν διασπάται- οδηγεί σε μόλυνση των υπόγειων υδάτων και του εδάφους. Παράλληλα, απελευθερώνουν οξείδιο του αζώτου, ένα αερίο 300 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.

Μάλιστα, εφόσον αναμιχθούν με τα κόπρανα (περιλαμβάνουν μεθάνιο, το οποίο είναι εξίσου βλαπτικό για το περιβάλλον), τότε το μίγμα συνεπάγεται την έκλυση αμμωνίας, ενός από τους πλέον τοξικούς παράγοντες στις εκπομπές αερίων.

Προκειμένου να αποφευχθούν όλα τα παραπάνω, οι επιστήμονες καλούνται να εφαρμόσουν στις αγελάδες ό,τι και οι γονείς στα νεογέννητα παιδιά τους: Να πηγαίνουν με τον σωστό τρόπο… τουαλέτα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι ερευνητές προσπαθούν να μάθουν στα τετράποδα να ουρούν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τη γεωγραφική διασπορά των τοξικών ουσιών.

Και ποια μέθοδο χρησιμοποιούν; Είναι απλό. Όταν ουρούν με επιτυχία στο σωστό σημείο, τότε επιβραβεύουν τα ζώα με τροφή. Όταν αποτυγχάνουν, τότε τα καταβρέχουν εν είδει τιμωρίας.

«Εάν συλλέξουμε το 10% ή το 20% των όρων, θα είναι αρκετό να περιορίσουμε σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου» τονίζει ο Douglas Elliffe, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρωτοποριακό πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 16 αγελάδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News