Green Economy Τρίτη 14/09/2021, 20:35
GREEN ECONOMY

Η πρώτη συμφωνία για μείωση των εκπομπών μεθανίου μεταξύ ΗΠΑ – Ε.Ε.

Η πρώτη συμφωνία για μείωση των εκπομπών μεθανίου μεταξύ ΗΠΑ – Ε.Ε.

Συμφωνία για περικοπή των εκπομπών μεθανίου κατά το ένα τρίτο μέχρι το τέλος της δεκαετίας σύνηψαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εν λόγω συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο διπλωματικών συζητήσεων σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg που επικαλείται πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Οι ΗΠΑ προσκάλεσαν και άλλα κράτη να δεσμευτούν επίσης για τη μείωση του μεθανίου. Αναμένεται πως το θέμα θα τεθεί στο τραπέζι και στο Φόρουμ των μεγάλων οικονομιών για το κλίμα και την ενέργεια, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή. Το Φόρουμ έχει στρατηγικά τοποθετηθεί λίγες εβδομάδες πριν τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τα συμμετέχοντα κράτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται πως θα ανακοινώσει λεπτομερώς τη συμφωνία για τη μείωση του μεθανίου, η οποία αποτελεί την πρώτη παγκοσμίως πολιτική δέσμευση για μείωση του αερίου που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο παράγοντα κλιματικής αλλαγής.

Οι χώρες που υπογράφουν η συμφωνία θα «δεσμευτούν για να συνεργαστούν προς το συλλογικό στόχο της μείωσης εκπομπής μαθανίου παγκοσμίως κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 2020 μέχρι το 2030 και για να εφαρμόσουν σχετικές δράσεις εγχώρια», σύμφωνα με σημείωμα που δόθηκε σε αξιωματούχους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες που θα υπογράφουν δεν θα δεσμεύονται για συγκεκριμένα μέτρα, ούτε για ορισμένη μείωση μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα. Επίσης, δεν θα οφείλουν να μειώσουν την εκπομπή συγκεκριμένων κλάδων, όπως για παράδειγμα του πετρελαίου και της γεωργίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News