Green Economy Δευτέρα 20/09/2021, 15:14
GREEN ECONOMY

Οι «υπερήρωες» της κλιματικής αλλαγής – Πώς οι βίδρες σώζουν τον πλανήτη

Παρότι τρώνε το 1/4 του βάρους τους κάθε μέρα

Οι «υπερήρωες» της κλιματικής αλλαγής – Πώς οι βίδρες σώζουν τον πλανήτη

Η θαλάσσια ενυδρίδα, ή αλλιώς βίδρα, θεωρείται το πιο μαλλιαρό ζώο στον κόσμο, με έως και 140.000 τρίχες σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό του σώματός του. Για να γίνει πιο κατανοητό το συγκεκριμένο μέγεθος, η κεφαλή του ανθρώπου είναι λιγότερο πυκνή κατά 700 φορές. 

Σε αντίθεση με πολλά άλλα θαλάσσια θηλαστικά, η βίδρα δεν έχει λίπος και επομένως για να διατηρηθεί ζεστή καταναλώνει τροφές, οι οποίες ζυγίζουν το 1/4 του σώματός της. Αυτό σε μία μόλις ημέρα. 

Με αυτή τη συνήθεια, όμως, διαδραματίζουν ένα σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση του οικοσυστήματος του Βόρειο Ειρηνικού Ωκεανού. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι ελάχιστα άλλα ζώα τρώνε τόσο πολύ (αναλογικά με το βάρος τους) και είναι ταυτόχρονα τόσο σημαντικά για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Σήμερα, μάλιστα, οι επιστήμονες προσπαθούν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, αποδεικνύοντας ότι οι βίδρες αποτελούν τους «υπερήρωες» στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. 

Η μάχη κατά τις κλιματικής αλλαγής

Πώς γίνεται αυτό; Με έναν πολύ απλό τρόπο. Καταναλώνοντας όλη αυτή την τροφή, βοηθούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα να απορροφούν τον άνθρακα της ατμόσφαιρας και να τον αποθηκεύουν ως βιομάζα, μην επιτρέποντας την εκ νέου απελευθέρωσή του στο περιβάλλον. 

Οι βίδρες, ειδικότερα, αρέσκονται στο να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αχινών, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε θερμίδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο πληθυσμός των ασπόνδυλων να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, κάτι άκρως θετικό για τα θαλάσσια δάση.  

Κι αυτό, διότι τα φύκια αποτελούν αγαπημένη τροφή για τους αχινούς, οι οποίοι όχι μόνο τρέφονται με αυτά αλλά έχουν την κακή συνήθεια να καταστρέφουν όλο το φυτό, το οποίο στη συνέχεια ξεραίνεται. 

Με αυτόν τον τρόπο χάνονται ολόκληρα θαλάσσια δάση, τα οποία είναι πολύ σημαντικά αφενός για την τροφή των υπόλοιπων θαλάσσιων ζώων, αφετέρου για τη συγκράτηση του διοξειδίου του άνθρακα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.  

Αντιστασθμίζοντας τις εκπομπές 1 εκατ. οχημάτων

Δεν είναι τυχαίο ότι στις περιοχές που ζουν οι βίδρες, η απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα να είναι μεγαλύτερη από 4,4 έως 8,7 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές.  

Η εν λόγω ποσότητα υπερβαίνει τις εκπομπές άνθρακα ενός εκατομμυρίου επιβατικών αυτοκινήτων σε έναν ολόκληρο χρόνο.  

Κάποτε, οι βίδρες ήταν ευρέως διαδεδομένες στα παράκτια ύδατα του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού. Ωστόσο, οι πληθυσμοί τους έχουν συρρικνωθεί σε μεγάλο ποσοστό τις τελευταίες δεκαετίες, προκαλώντας μια ανείπωτη καταστροφή στον βυθό. 

Όπως έχει διαπιστωθεί, οι περιοχές χωρίς βίδρες μετατρέπονται συχνά – πυκνά σε υποβρύχιοι έρημοι, μην επιτρέποντας τη συγκράτηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

Αντίθετα, σε περιοχές με βίδρες, οι βυθοί παραμένουν πλούσιοι σε φύκια, κάτι το οποίο πιστοποιεί στη σημαντική συνεισφορά των συγκεκριμένων θαλάσσιων θηλαστικών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News