Green Economy Πέμπτη 30/09/2021, 13:24
GREEN ECONOMY

K. Σκρέκας: Success story η ΔΕΗ – Με στήριξη στα νοικοκυριά η πράσινη μετάβαση

K. Σκρέκας: Success story η ΔΕΗ – Με στήριξη στα νοικοκυριά η πράσινη μετάβαση

Στις δράσεις της κυβέρνησης με στόχο να περιοριστούν τα βάρη στους καταναλωτές και ειδικά στα ευάλωτα νοικοκυριά από τις ραγδαίες ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας από το βήμα του συνεδρίου του Economist για τη Βιωσιμότητα. Τόνισε δε ότι ενθάρρυνε προσωπικά τους παρόχους να απορροφήσουν μέρος του αυξημένου κόστους, ώστε να μην περάσει στους καταναλωτές. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις τελευταίες εξελίξεις στη ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για ένα sucess story, αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ. 

Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε τον στόχο για αύξηση των ανανενώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα της χώρας στο 70% έως το 2030 από 32% τώρα, σημειώνοντας ότι διατίθενται 16 δισ. ευρώ στην πράσινη μετάβαση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ έως το 2027. Πέραν της βιωσιμότητας, όμως, όπως είπε, έμφαση δίνεται και στην κοινωνική συνοχή. 

«Για να περιορίσουμε το ενεργειακό κόστος για χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά κατευθύναμε 100 εκατ. ευρώ στην τοπική αυτοδιοίκηση για την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ και την εφαρμογή του ενεργειακόυ συμψηφισμού (net metering)» είπε αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ο υπουργός θύμισε ότι αυξάνεται το όριο ισχύος για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ για εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) στο διασυνδεδεμένο δίκτυο από 1 MW σε 3 ΜW- μία κίνηση που μεγιστοποιεί τα οφέλη για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών όπως είπε, περιορίζοντας το κόστος τους και μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, στο νέο Εξοικονομώ, το οποίο όπως είπε είναι πλέον «πιο αποτελεσματικό και δίκαιο προς τους ευάλωτους πολίτες», αλλά και στο «Ηλέκτρα» που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων. Υπενθυμίζεται ότι το Εξοικονομώ έχει προϋπολογισμό σχεδόν 650 εκατ. ευρώ, ενώ το Ηλέκτρα 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 367 εκατ. θα προέλθουν από δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.  Επιλέξιμοι φορείς (που θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής) είναι  φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καθώς και συμπράξεις αυτών.

Οι ιδιωτικοποιήσεις 

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε επιτυχείς τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υπομών, υπογραμμίζοντας ότι θα «ξεκλειδώσουν» περισσότερες ευκαιρίες και δυναμική. Θύμισε δε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι έτοιμος για την εφαρμογή επενδύσεων ύψους 3 δισ. ευρώ. 

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, σχολίασε πως παλιότερα την θεωρούσαν μία «απαρχαιωμένη» εταιρεία και πηγή επισφαλούς χρέους, ενώ σήμερα έχει «μεταμορφωθεί σε ένα sucess story βιωσιμότητας, ούσα έτοιμη να επεκταθεί στα Βαλκάνια και να προσφέρει νέες υπηρεσίες στους καταναλωτές της».  

moneyreview.gr 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News