Green Economy Τετάρτη 22/09/2021, 07:28 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ
GREEN ECONOMY

 Με τη «θηλιά στο λαιμό» οι προμηθευτές ρεύματος

Το ενδεχόμενο «πισωγύρισμα» και ο ρόλος της ΡΑΕ

 Με τη «θηλιά στο λαιμό» οι προμηθευτές ρεύματος

Ολοένα και πιο κοντά στα όριά τους – αν δεν τα έχουν ήδη ξεπεράσει – βρίσκονται οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ενέργειας βλέποντας τις τιμές του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων ρύπων να καλπάζουν σε διεθνές επίπεδο, δύο βασικοί συντελεστές διαμόρφωσης της τιμής στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. 

Εχθές το συμβόλαιο Οκτωβρίου του δείκτη TTF συνέχισε να κινείται άνω των 70 ευρώ/MWh (την Δευτέρα έφτασε κάποια στιγμή στα 75 ευρώ/MWh), κλείνοντας στα 72.41 ευρώ όταν την Δευτέρα κατέγραψε ημερήσια αύξηση 11.7% κλείνοντας στα 72.75%. Να σημειώσουμε ότι κάποια στιγμή το πρωί της Τρίτης, η τιμή έφτασε τα 76.1 ευρώ/MWh. Αντίστοιχα υψηλά κινείται  ο δείκτης τιμής του Ηνωμένου Βασιλείου φτάνοντας για τα συμβόλαια Οκτωβρίου στα 182.2 ευρώ/MWh, έχοντας μια μικρή μείωση της τάξης του 3.9%.  

Σε κίνδυνο οι μικρές εταιρείες προμήθειας

Με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω άνοδο των τιμών το τελευταίο τρίμηνο του 2021, λόγω και αύξησης της ζήτησης, και την αποκλιμάκωση να μην έρχεται πριν τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2022 (ή ακόμη και το 2023 κατά άλλους αναλυτές), στελέχη της αγοράς προμήθειας κάνουν λόγο για αδιέξοδο με ισχυρό κόστος τόσο για τους προμηθευτές – κυρίως τους μη καθετοποιημένους δεδομένου ότι οι καθετοποιημένοι μπορούν να κάνουν «hedging» με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – όσο και για τους καταναλωτές. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως «πλέον δεν μπορούμε να απορροφήσουμε νέα άνοδο», δεδομένου ότι το χονδρεμπορικό κόστος βαίνει αυξανόμενο ήδη από τον Νοέμβριο του 2020 με τις τελευταίες μέρες να απογειώνεται.

Οι μικρές εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας δέχονται έντονες πιέσεις από το κόστος της αγοράς ποσοτήτων στη χονδρεμπορική αγορά. Οι εκτιμήσεις αναλυτών θέλουν πως «αν συνεχιστεί η κούρσα ανόδου τότε δεν αποκλείεται να έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις στην προμήθεια», θυμίζοντας την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου όπου ήδη επτά πάροχοι έπαυσαν τη δραστηριότητά τους και την κυβέρνηση να αναζητά τρόπους να μετριάσει τις επιπτώσεις στους καταναλωτές. Στελέχη της βρετανικής αγοράς εκτιμούν πως από τους 50 προμηθευτές ενέργειας της χώρας, περί τους 40 θεωρείται πιθανό να μη τα καταφέρουν ενόψει του χειμώνα, αφήνοντας έτσι μόνο δέκα εν λειτουργία.

Ορατό το ενδεχόμενο «πισωγυρίσματος» της αγοράς

Σημαντικός πονοκέφαλος των ιδιωτών προμηθευτών ενέργειας και δη των μικρών επιχειρήσεων είναι «μη τυχόν πισωγυρίσει» η αγορά προμήθειας ως προς την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Και τούτο διότι, όπως σημειώνουν παράγοντες των εταιρειών, από τα κυβερνητικά στελέχη ενεπλάκη ατυχώς στην παρουσίαση των μέτρων και η ΔΕΗ, δίνοντας την εντύπωση ότι η εμπορική πολιτική της μεγαλύτερης εταιρείας προμήθειας στην Ελλάδα εντάσσεται στο πλέγμα των κυβερνητικών μέτρων για χαμηλές τιμές ρεύματος, δηλαδή ότι η ΔΕΗ κάνει κοινωνική πολιτική για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Μάλιστα όταν, υπό το βάρος των ανατιμήσεων στα τιμολόγια ρεύματος μέσα στο καλοκαίρι, λόγω «υψηλών πτήσεων» στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εκτιμάται ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς τους ιδιώτες προμηθευτές έχει επιδεινωθεί συνολικά κατά το τελευταίο τρίμηνο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ που αφορούν το 2ο τρίμηνο του 2021, το μερίδιο των εναλλακτικών προμηθευτών ρεύματος, εάν εξαιρεθούν οι πελάτες καθολικής υπηρεσίας, ανέρχεται στο 22,67% ή αλλιώς ξεπερνά σε απόλυτα μεγέθη το 1,5 εκατομμύριο παροχές.

Η ΡΑΕ να επιτελέσει το ρόλο της

Τέλος, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η δημοσίευση από την ΡΑΕ των επιστολών όσων συμμετείχαν στη διαβούλευση της Αρχής για τη διαφάνεια στους λογαριασμούς ρεύματος. Η πλειονότητα των παικτών της αγοράς φέρεται να έχει αντιδράσει στις προτάσεις της ΡΑΕ επικαλούμενη θέματα ανταγωνισμού. Σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ως θεμιτό και αναγκαίο η ΡΑΕ να επιτελέσει τον ρόλο της στα πλαίσια της θεσμικής της υπόστασης, χωρίς ωστόσο, να παρεμβαίνει στην εμπορική λειτουργία των αγορών, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ανταγωνισμού. Ο στόχος των παρεμβάσεων  της ΡΑΕ πρέπει να είναι «η διαφάνεια και η μη παραπλάνηση των καταναλωτών σ ’αυτό θα σταθούμε αρωγοί από την πλευρά μας», διαμηνύουν σχετικά. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News