Green Economy Δευτέρα 20/09/2021, 09:29
GREEN ECONOMY

Τα πρώτα «κανόνια» του ακριβού ρεύματος: Πακέτα διάσωσης ετοιμάζει η Βρετανία

Τα πρώτα «κανόνια» του ακριβού ρεύματος: Πακέτα διάσωσης ετοιμάζει η Βρετανία

Ένα μεγάλο πακέτο διάσωσης ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση οι ενεργειακές εταιρείες, καθώς η εκτίναξη στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος οδηγεί ήδη σε επτά χρεοκοπίες και απειλεί και άλλες επιχειρήσεις. 

Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επείγουσες συνομιλίες για τρίτη ημέρα με τον κλάδο, αφότου ο υπουργός Εμπορίου Kwasi Kwarteng παραδέχθηκε ότι οι μικροί προμηθευτές δέχονται πιέσεις. Τώρα, μεγάλες εταιρείες ζητούν ένα σχέδιο διάσωσης, καθώς καλούνται να αναλάβουν τους πελάτες των προμηθευτών που θα χρεοκοπήσουν. 

Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, επτά πάροχοι έχουν ήδη καταρρεύσει στη Βρετανία φέτος. Πρακτικά, το πρόβλημα είναι ότι οι εταιρείες αυτές έχουν συμβόλαια με τους πελάτες τους να τους προμηθεύσουν φυσικό αέριο σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που σήμερα επικρατούν στην αγορά. Οι κανονισμοί της αγοράς δεν τους επιτρέπουν να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές αλλά και εκείνες δεν έχουν προχωρήσει σε κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου, με αποτέλεσμα να καταρρέουν. 

Όταν μία ενεργειακή εταιρεία καταρρέει στη Βρετανία, οι υποχρεώσεις της μοιράζονται ανάμεσα στις υπόλοιπες του κλάδου. Οι πελάτες της μπορούν να διαλέξουν μία νέα εταιρεία, όμως με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά, οι νέοι αυτοί πελάτες είναι ζημιογόνοι για τους παρόχους. 

Οι περιορισμοί που αναγκάζουν τις εταιρείες να απορροφήσουν την αύξηση του κόστους θα αναθεωρηθούν στις αρχές του επόμενου έτους, κάτι που σημαίνει ότι οι Βρετανοί καταναλωτές θα έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλες ανατιμήσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους αποτελεί ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα αναλαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν το πλήγμα για τις οικονομίες τους, ενώ η Ιταλία ξοδεύει περίπου 3,5 δισ. ευρώ για να προστατεύσει τους καταναλωτές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News