Green Economy Κυριακή 19/09/2021, 18:05
GREEN ECONOMY

Το «οπλοστάσιο» στη μάχη των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος

Οι δύο κίνδυνοι για τους καταναλωτές

Το «οπλοστάσιο» στη μάχη των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος

Ένα πλέγμα προστασίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι των «φουσκωμένων» λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος ετοιμάζει η κυβέρνηση, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. 

Κεντρικός άξονας αυτής της πολιτικής είναι η επιδότηση των λογαριασμών -ανεξαρτήτως παρόχου- με το ποσό των 9 ευρώ (0,03 ευρώ/κιλοβατώρα) για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες ανά μήνα. 

Το εν λόγω μέτρο, το οποίο θα εφαρμοστεί από τους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου, αφορά όλους τους πελάτες οικιακής τάσης, αλλά και όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο χαμηλής τάσης.  

Από εκεί και πέρα, ειδικά για τους πελάτες της ΔΕΗ, παρέχεται επιπλέον έκπτωση για καταναλώσεις από 300 έως 600 κιλοβατώρες ανά μήνα, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας- το κόστος της αύξησης να περιορίζεται στο ποσό του 1 έως 2 ευρώ μηνιαίως για το μέσο νοικοκυριό. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% των καταναλωτών χαμηλής τάσης (νοικοκυριά, επιτηδευματίες, μικρές επιχειρήσεις) έχει κατανάλωση κάτω από 600 κιλοβατώρες,, ενώ το 72% των νοικοκυριών έχει κατανάλωση κάτω από 300 κιλοβατώρες. 

Τα έκτακτα μέτρα στήριξης, όπως προαναφέρθηκε, θα εφαρμοστούν αναδρομικά από τους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τους λογαριασμούς του Δεκεμβρίου. Τότε θα υπάρξει νέα αποτίμηση της κατάστασης, ανάλογα και με τις εξελίξεις.  

Τα δύο ερωτηματικά

Ωστόσο, ερωτηματικό προκύπτει από τους καταναλωτές, οι οποίοι δεν είναι πελάτες της ΔΕΗ και οι οποίοι ως εκ τούτου χάνουν την επιπλέον έκπτωση της Επιχείρησης, με αποτέλεσμα να απομένουν αποκλειστικά με την επιδότηση των 9 ευρώ έως 300 κιλοβατώρες μηνιαίως.  

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ξεκαθάρισε ότι το κράτος δεν μπορεί να υποχρεώσει τους ιδιώτες να εφαρμόσουν αντίστοιχη έκπτωση. Ωστόσο, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει προσαρμογή της εμπορικής πολιτικής, στη βάση του ανταγωνισμού.  

Στην πρόσφατη συνάντηση των ιδιωτών με την ηγεσία του υπουργείου, οι εταιρείες απέφυγαν να δώσουν ενδείξεις για την τιμολογιακή πολιτική που σκοπεύουν να ακολουθήσουν, με ορισμένους παρόχους να σημειώνουν, μάλιστα, ότι τα τιμολόγιά τους είναι περισσότερο ελκυστικά από της ΔΕΗ.  

Την ίδια ώρα, βέβαια, προβληματισμός επικρατεί στην ενεργειακή αγορά και σχετικά με την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των μέχρι στιγμής μέτρων στήριξης. 

Κι αυτό, διότι το ράλι των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, κάτι το οποίο είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση της τελικής επιβάρυνσης του καταναλωτή, η οποία σήμερα υπολογίζεται σε 1 – 2 ευρώ (για τους πελάτες της ΔΕΗ). 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News