Green Economy Τρίτη 22/06/2021, 16:09
GREEN ECONOMY

Λονδίνο: Ο μόλυβδος παραμένει στην ατμόσφαιρα 22 χρόνια μετά την απαγόρευσή του

Λονδίνο: Ο μόλυβδος παραμένει στην ατμόσφαιρα 22 χρόνια μετά την απαγόρευσή του

Ο μόλυβδος από βενζίνη επιμένει στον αέρα του Λονδίνου, παρά το γεγονός ότι έχει απαγορευθεί από το 1999.

Τα επίπεδα στην ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας έχουν μειωθεί δραστικά από τότε που τα πρόσθετα μολύβδου άρχισαν να περιορίζονται έως ότου τελικά απαγορευθούν εντελώς για να τηρηθούν τα νέα πρότυπα ποιότητας του αέρα. Αλλά έρευνα του Imperial College δείχνει ότι αερομεταφερόμενα σωματίδια εξακολουθούν να είναι πλούσια σε μόλυβδο σε σχέση με τα φυσικά επίπεδα. Έως και το 40% είναι αποτέλεσμα της κληρονομιάς που άφησε ο μόλυβδος στη βενζίνη, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Η είδηση αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η ποιότητα της ατμόσφαιρας έχει ανέβει πολύ στην πολιτική ατζέντα. Tο σχήμα ULEZ- βάσει του οποίου τα πιο ρυπογόνα οχήματα θα πληρώσουν έξτρα για να ταξιδέψουν στο Λονδίνο- αναμένεται να επεκταθεί τον Οκτώβριο και σε άλλες περιοχές. Δεν πιστεύουν όμως όλοι ότι αυτό είναι απαραίτητο. 

Ο μόλυβδος χρησιμοποιείτο με πολλούς τρόπους, από τη βενζίνη και τις μπαταρίες έως τις βαφές κτιρίων. Έως και το 1999 η βενζίνη με μόλυβδο παρέμενε η βασική πηγή εκπομπών μολύβδου στην ατμόσφαιρα της Βρετανίας. Αλλά η χρήση του στη βενζίνη έχει απαγορευθεί στις περισσότερες χώρες, αφού υπήρξαν αποδείξεις ότι η έκθεση σε μόλυβδο προκαλεί προβλήματα ανάπτυξης στα παιδιά, όπως και σειρά προβλημάτων υγείας σε ενήλικες. 

Πηγή: BBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News