GREEN ECONOMY

Capital Economics: Πότε θα μειωθούν οι τιμές του ρεύματος;

Capital Economics: Πότε θα μειωθούν οι τιμές του ρεύματος;

Από την ερχόμενη Άνοιξη θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται οι τάσεις που προκάλεσαν την εκτόξευση στις τιμές του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, προβλέπουν οι αναλυτές της Capital Economics.

Τους τελευταίους μήνες, οι καιρικές συνθήκες οδήγησαν στην αύξηση της κατανάλωσης του ρεύματος, την ώρα που τα αποθέματα ήταν ήδη χαμηλά, με αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα –και κατ΄ επέκταση οι χονδρικές τιμές του ρεύματος- να εκτιναχθούν. Η απότομη αύξηση στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στο EU Emissions Trading System (ETS) επίσης συνέβαλε στην αύξηση του ενεργειακού κόστους στην  Ευρώπη, επισημαίνει η Capital  Economics.

Οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς στον πληθωρισμό, καθώς ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην ενέργεια αυξήθηκε κατά 15,4% τον Αύγουστο.

Στην Ελλάδα, οι ανατιμήσεις στην ενέργεια φέρνουν τον πληθωρισμό στο «κόκκινο«, καθώς τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Αύγουστο αποκάλυψαν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου σχεδόν διπλασιάστηκαν στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ήταν αυξημένες κατά 91% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, ενώ και το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης ήταν αυξημένο κατά 28,9%. Αύξηση 17% είχαν επίσης οι τιμές των καυσίμων και λιπαντικών. Στον ηλεκτρισμό δεν έχουμε ακόμη σημαντικές αυξήσεις (0,8%), ωστόσο αυτές θα γίνουν κάτι παραπάνω από ορατές στους λογαριασμούς μέσα στους επόμενους μήνες. Οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για αύξηση ακόμη και 50% ανάγκασαν την κυβέρνηση να ανακοινώσει αντισταθμιστικά μέτρα στη ΔΕΘ. 

Πότε, όμως, θα αποκλιμακωθούν οι τιμές του ρεύματος πανευρωπαϊκά; Οι αναλυτές της Capital Economics προβλέπουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα θα παραμείνουν υψηλές για το υπόλοιπο του έτους. Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να επιδρούν αρνητικά στον πληθωρισμό μόνο από το επόμενο καλοκαίρι.

Capital Economics: Πότε θα μειωθούν οι τιμές του ρεύματος;-1

Κατόπιν τούτων, η Capital Economics προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ενδέχεται να κινηθεί σε επίπεδα υψηλότερα των προσδοκιών βραχυπρόθεσμα. «Όμως οι επιπτώσεις από αυτό θα αρχίσουν να μετριάζονται την επόμενη Άνοιξη και σε κάθε περίπτωση, δεν θα επηρεάσουν τον δομικό πληθωρισμό», σημειώνουν οι αναλυτές.

Η Capital Economics εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα πέσει αρκετά κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2% το 2023.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News