Green Economy Δευτέρα 13/09/2021, 07:28
GREEN ECONOMY

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς θα θωρακιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις ανατιμήσεις

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς θα θωρακιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις ανατιμήσεις

Έναν μηχανισμό μέσω του οποίου θα προστατευθούν από τις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος όλοι οι  οικιακοί καταναλωτές -ανεξαρτήτως παρόχου- και οι μικρές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ρεύμα χαμηλής τάσης τουλάχιστον έως το τέλος του έτους  περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. Η εξειδίκευση του μέτρου αναμένεται εντός της ημέρας από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του το Σάββατο και τη συνέντευξη τύπου της Κυριακής , θα συγκροτηθεί ένα Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που θα καλύψει  τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων σε όλους τους καταναλωτές σε ένα μεγάλο μέρος της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.  Ειδικότερα, για την περίοδο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου  θα επιδοτηθούν για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 κιλοβατώρες  που καταναλώνει κάθε νοικοκυριό  με ποσό 30 €/MWh  αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος. H μέση κατανάλωση για ένα τυπικό νοικοκυριό κυμαίνεται στις 300-400  κιλοβατώρες κάθε μήνα, ενώ η ελάφρυνση θα εμφανίζεται αυτόματα στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού.Το κόστος για το τρίμηνο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί από την ανακατανομή των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων.

Περισσότερα στοιχεία για το νέο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο της ΡΑΕ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «θα χρηματοδοτείται καταρχήν με χρήματα που προέρχονται από τις δημοπρασίες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Φέτος το 15% τουλάχιστον των εσόδων από τις δημοπρασίες θα κατευθυνθεί στο Ταμείο και τα χρήματα αυτά έως το τέλος του χρόνου θα αντισταθμίσουν τις πιθανές επικείμενες ανατιμήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ και εναλλακτικοί ιδιώτες πάροχοι). Το Ταμείο αυτό θα έχει τα επόμενα χρόνια και άλλες πηγές εσόδων και θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε ολιστικά μέτρα ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε προσιτές τιμές, ανταγωνιστικές τιμές, πράσινες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του ανέδειξε τον κεντρικό ρόλο της ΔΕΗ στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, ως πρωταγωνιστικού «παίκτη» στην αγορά προμήθειας με μερίδιο 65% (και τις ιδιωτικές εταιρίες να μοιράζονται το υπόλοιπο 65%). Όπως είπε,  «η κρατική επιχορήγηση σε συνδυασμό με την έκπτωση που παραχωρεί η ΔΕΗ (σ.σ. της τάξης του 30% στο ανταγωνιστικό σκέλος) θα απομειώσουν δραστικά ή και θα μηδενίσουν τις όποιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Για παράδειγμα, το μηνιαίο κόστος για κατανάλωση από 300 έως 600 κιλοβατώρες, όσο δηλαδή καταναλώνει ένα μέσο νοικοκυριό, δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ τον μήνα. Χωρίς αυτή τη διπλή κρατική παρέμβαση, οι καταναλωτές αυτοί θα χρεώνονταν επιπλέον από 20 έως 44 ευρώ (…)  Είναι ένας δρόμος που η ΔΕΗ ανοίγει για να ακολουθήσουν και οι ιδιώτες πάροχοι».

Για να γίνει πιο σαφές πώς λειτουργεί ο μηχανισμός, ας υποτεθεί ότι ένας οικιακός πελάτης της ΔΕΗ τιμολογείται για μηνιαία κατανάλωση 300 kWh το μήνα. Πριν τις αυξήσεις των τιμών ηλεκτρισμού στη χονδρεμπορική αγορά που είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, θα πλήρωνε στο λογαριασμό του 66,99 ευρώ.  Χωρίς τα μέτρα στήριξης, εξαιτίας της «ρήτρας αναπροσαρμογής» -που συνδέει τα τιμολόγια λιανικής τάσης με τις διακυμάνσεις της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά- ο ίδιος πελάτης θα πλήρωνε για την ίδια κατανάλωση 88,86 ευρώ, θα έβλεπε δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 30%. Μετά τα μέτρα στήριξης, το κόστος  διαμορφώνεται στα 68,68 ευρώ. Όπως σημειώνεται από αρμόδιες πηγές, στα τιμολόγια τα ΔΕΗ θα υπάρχει σχεδόν πλήρης εξομάλυνση των διεθνών ανατιμήσεων, ενώ στους ιδιώτες παρόχους μέσω της κρατικής επιδότησης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα υπάρχει απορρόφηση τουλάχιστον του 80% των αυξήσεων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News