Green Economy Τετάρτη 15/09/2021, 08:14
GREEN ECONOMY

Τιμολόγια ρεύματος: Αστερίσκοι από ιδιωτικές εταιρείες για τις εκπτώσεις

Τιμολόγια ρεύματος: Αστερίσκοι από ιδιωτικές εταιρείες για τις εκπτώσεις

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ζήτησε από τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος να απορροφήσουν -η καθεμία στο μέτρο των δυνατοτήτων της- τις ανατιμήσεις στις λιανικές τιμές του ρεύματος, στο «μοντέλο» της ΔΕΗ,  κατά τη σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΝ το απόγευμα της Τρίτης.  Όπως είπε μάλιστα μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, «ο ιδιώτες πάροχοι ήδη επεξεργάζονται σχετικά πακέτα». 

Ωστόσο, -σύμφωνα με πληροφορίες- οι ιδιωτικές εταιρείες απέφυγαν να δώσουν ενδείξεις για την τιμολογιακή πολιτική που σκοπεύουν να ακολουθήσουν,  με ορισμένους παρόχους να σημειώνουν ότι τα τιμολόγιά τους είναι περισσότερο ελκυστικά από της ΔΕΗ. 

Κάποιες εξ αυτών, ωστόσο, κατά τη χθεσινή σύσκεψη «άδραξαν την ευκαιρία» για να διαμαρτυρηθούν για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της κυβέρνησης, και δη -όπως είπαν- για την υπέρμετρη προβολή της εμπορικής πολιτικής της ΔΕΗ και των εκπτώσεων που παρέχει ως εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής. 

Επίσης, φέρονται να διατύπωσαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του όλου «πακέτου» των μέτρων, καθώς δεν είναι ξεκάθαρες οι παράμετροι που έχουν ληφθεί υπόψη, τη στιγμή που το ράλι των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας που είναι η πηγή των πιέσεων, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. 

Από την πλευρά του, ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τους καταναλωτές, ενώ τα στελέχη της ΡΑΕ που συμμετείχαν εστίασαν στη ανάγκη να λειτουργεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με διαφανή τρόπο και να μην νοθεύεται ο ανταγωνισμός.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης  οι λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής επιδότησης των 0,03 ευρώ/KWh στις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης των πελατών οικιακής τάσης, ανεξαρτήτως παρόχου. Το μέτρο θα ισχύει από τον Σεπτέμβριο και ο σχεδιασμός είναι τα ποσά να πιστώνονται στους προμηθευτές ρεύματος (αφού πρώτα οι τελευταίοι παρουσιάζουν τα στοιχεία για τις καταναλώσεις που έχουν) τον επόμενο μήνα. 

Οι ζυμώσεις για το νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του μέτρου της κρατικής επιδότησης, των εκπτώσεων της ΔΕΗ (που έχει ενσωματώσει έκπτωση 30% στο κυμαινόμενο τιμολόγιο από τις 5 Αυγούστου και επιπλέον αύξηση 6-12% στις καταναλώσεις έως 600 KWh) και των πιθανών κινήσεων των ιδιωτών παρόχων γίνονται τη στιγμή που η τιμή στην  Προημερήσια Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας σήμερα προβλέπεται στα 178 ευρώ/MWh  (από 52 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο) εξαιτίας της πολύ μεγάλης ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου -που έχουν τριπλασιαστεί από τι τιμές του έτους- και της παράλληλης ανόδου των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, που έχει πάντως ως παράπλευρη ωφέλεια την αύξηση των σχετικών εσόδων που θα ανακατανεμηθούν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (στον οποίο θα εισρεύσουν φέτος 120 εκατ. ευρώ περισσότερα από ότι πέρυσι όπως είπε ο κ. Σκρέκας) αλλά και στο Ειδικό Ταμείο Στήριξης της Ενεργειακής Μετάβασης, τον φορέα μέσω του οποίου θα γίνει η κρατική επιδότηση στα τιμολόγια ρεύματος, η οποία προσδοκάται να καλύψει το  μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών ώστε να έχει από μικρή ως ελάχιστη επιβάρυνση από τις αυξήσεις του ρεύματος. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το ΥΠΕΝ, το 80% των καταναλωτών χαμηλής τάσης συνολικά (νοικοκυριά, επιτηδευματίες, μικρές επιχειρήσεις) έχει κατανάλωση κάτω από 600 κιλοβατώρες και θα καλυφθεί σε μεγάλο ποσοστό έναντι των αυξήσεων, ενώ το 72% των νοικοκυριών  έχει κατανάλωση κάτω από 300 κιλοβατώρες. 

Σημειώνεται τέλος ότι  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες  κατά τα εγκαίνια φωτοβολταϊκού πάρκου της R Energy ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στους καταναλωτές από τις διεθνείς αυξήσεις στο φυσικό αέριο, καθώς -όπως είπε-   «αφενός χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα και αφετέρου σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ -και εκτιμώ και με τους άλλους μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας- στοχεύουμε να απορροφήσουμε την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις».

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News