Green Economy Τετάρτη 22/09/2021, 17:01
GREEN ECONOMY

11η αξιολόγηση: «Νεύμα» της Κομισιόν για ΔΕΗ – Αρχές 2022 οι δεσμευτικές προσφορές για Καβάλα

Τι λέει για τις αποκρατικοποιήσεις

11η αξιολόγηση: «Νεύμα» της Κομισιόν για ΔΕΗ – Αρχές 2022 οι δεσμευτικές προσφορές για Καβάλα

Η πορεία των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων και το θέμα της ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά ενέργειας (δια της πρόσβασης τρίτων στην λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ) είναι τα δυο βασικά στοιχεία του ενεργειακού σκέλους της 11ης  Έκθεσης  Μεταμνημονιακής Εποπτείας της Ελλάδας.

Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, η Επιτροπή σημειώνει ότι αναμένει υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους δυο ενδιαφερομένους (κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΔΕΣΦΑ και Energean) για την παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) Καβάλας το α’ τρίμηνο του 2022, ώστε να μπει στην τελική ευθεία μια ιδιωτικοποίηση που έχει περάσει από «σαράντα κύματα» και εάν είχε προχωρήσει γρηγορότερα, θα μπορούσε αποτελέσει σημαντικό εργαλείο έναντι των διακυμάνσεων του φυσικού αερίου. Στο μεσοδιάστημα, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της υποδομής, συμπεριλαμβανομένου και του κανονισμού τιμολόγησης.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, με δεδομένο ότι η ΥΑΦΑ Καβάλας έχει δυνατότητα για διοχέτευση περίπου 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο, με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να καλύψει περί το 20% της ζήτησης σε ετήσια βάση, σε περιόδους υψηλών τιμών του φυσικού αερίου όπως η τρέχουσα (με το συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου στο διεθνές hub ΤΤF της Ολλανδίας να κυμαίνεται στα 72 ευρώ από 13 ευρώ ένα χρόνο πριν). Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία για την κατανάλωση φυσικού αερίου, θα μπορούσε να προκύψει μια εξοικονόμηση της τάξης των 120 εκατ. ευρώ/έτος εάν η αποθήκη είχε καταστεί λειτουργική.

Κατά τα άλλα, για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών (που κατά την Κομισιόν έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Ιούνιο) σημειώνεται η ανάδειξη της Italgas ως προτιμητέου επενδυτή έναντι 733 εκατ. ευρώ. Για  τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, επισημαίνεται πως η διαδικασία ιδιωτικοποίησης έχει «παγώσει» έως τουλάχιστον τα τέλη Σεπτεμβρίου για να ξεκαθαριστούν θέματα τα οποία εκκρεμούν.  Όπως είναι γνωστό,  μείζον «αγκάθι» είναι η δικαστική διένεξη της εταιρείας με την ELFE αναφορικά με τον τρόπο τιμολόγησης  του φυσικού αερίου που προμηθεύτηκε η εταιρεία λιπασμάτων. Κομβική για την εξέλιξη της υπόθεσης είναι  η αυριανή ημέρα, καθώς αναμένεται να συνεκδικαστούν στο Εφετείο Αθηνών οι εφέσεις που έχουν υποβάλει και οι δύο πλευρές έναντι της πρωτόδικης απόφασης, χωρίς βέβαια να είναι σαφές πότε θα δημοσιοποιηθεί η ετυμηγορία του Εφετείου.

Τέλος, όσον αφορά στις  ενεργειακές μεταρρυθμίσεις, εκτενής αναφορά γίνεται στην πρόσφατη (10 Σεπτεμβρίου)  συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Επιτροπή  για την άρση της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ στο λιγνίτη, που ενεργοποιήθηκε «ατύπως» (μέσω της πρώτης πώλησης «πακέτου» λιγνιτοπαραγωγής της ΔΕΗ μέσω του Ευρωπαϊκού Χρημστιστηρίου Ενέργειας την προηγούμενη Παρασκευή),  πριν οι προβλέψεις της συμφωνίας ενσωματωθούν σε νομοθετική ρύθμιση,  κάτι που αναμένεται από ημέρα σε ημέρα.  

Σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν, το πρώτο «ορόσημο» για την εφαρμογή της συμφωνίας  αναμένεται να επιτευχθεί στις 28 Σεπτεμβρίου. Ως το τέλος του  μήνα  αναμένεται να ολοκληρωθεί η διάθεση από τη ΔΕΗ των «πακέτων» λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής, που πρόκειται να παραδοθούν εντός του τελευταίου τριμήνου του 2021.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News