Green Economy Τρίτη 16/03/2021, 09:34
ΕΡΕΥΝΑ

Κλιματική Αλλαγή: Απαιτούνται «πράσινες» επενδύσεις 131 τρισ. δολαρίων

Κλιματική Αλλαγή: Απαιτούνται «πράσινες» επενδύσεις 131 τρισ. δολαρίων

Για να επιτευχθεί ο στόχος αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, θα απαιτηθεί αύξηση κατά 30% των επενδύσεων στην «πράσινη» ενέργεια έως το έτος ορόσημο 2050.

Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Ανανεώσιμης Ενέργειας (IREA), η οποία θεωρεί ότι για την αποτροπή της περιβαλλοντικής καταστροφής θα χρειαστούν επενδύσεις, συνολικής αξίας 131 τρισ. δολαρίων. Δηλαδή 30% περισσότερες σε σχέση με τις μέχρι στιγμής προγραμματισμένες. 

Ανάμεσα στους τομείς, όπου πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση από την παγκόσμια κοινότητα, συγκαταλέγεται η αύξηση της χρήσης «πράσινου» υδρογόνου -ενός καυσίμου μηδενικών εκπομπών άνθρακα, το οποίο παράγεται από αέρα και ήλιο, μέσω της διαδικασίας διάσπασης του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο. 

Διαφορετικά, όπως αναφέρεται στη μελέτη, θεωρείται πολύ δύσκολη -έως απίθανη- η επίτευξη του στόχου για περιορισμό της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου έως το 2050.

«Το κενό μεταξύ του πού βρισκόμασταν και πού πρέπει να βρεθούμε, όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά διευρύνεται» αναφέρει ο Φραντζέσκο λα Καμέρα, γενικός διευθυντής του IREA, στον οποίο συμμετέχουν πάνω από 160 χώρες. «Χρειαζόμαστε μια δραστική επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, προκειμένου να κάνουμε μια εντυπωσιακή στροφή».

Όπως έχει επιστημονικά αποδειχθεί, για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ευθύνεται η εκπομπή των αέριων του θερμοκηπίου. Δηλαδή επιβλαβών για το περιβάλλον αερίων, τα οποία «εγκλωβίζουν» τη θερμότητα στην ατμόσφαρα της Γης.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, θα απαιτηθεί δραστική συρρίκνωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων κατά τουλάχιστον 75% έως το 2050. Μάλιστα, η μείωση θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη στην χρήση πετρελαίου και άνθρακα. 

Σε αντιδιαστολή, η ενέργεια από υδρογόνο και τα παράγωγά του, όπως η αμμωνία και η μεθανόλη, θα πρέπει να αντιστοιχεί το 30% της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Εν ολίγοις, θα πρέπει να αυξηθεί από 0,3 GW (σ.σ. τα σημερινά επίπεδα παραγωγής υδρογόνου) σε σχεδόν 5.000 GW. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News